Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο Donald Knuth είναι γνωστός για τους τόμους των βιβλίων του με τίτλο «the Art of Computer Programming

Αν έχετε ακουστά το λογοτεχνικό προγραμματισμό (Literate programming) αξίζει να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο για τον Donald Knuth, ο οποίος θεωρεί πως η γλώσσα προγραμματισμού είναι μια μορφή τέχνης, όπως η ποίηση.

Επίσης, στα 19 του δημοσίευσε το πρώτο τεχνικό του έγγραφο με τίτλο «The Potrzebie System of Weights and Measures», μας εντυπωσίασε ότι το έκανε στο γνωστό περιοδικό Mad.

Γεννήθηκε στις 10.01.1938 και μεταξύ πολλών άλλων έγινε γνωστός για τους τόμους των βιβλίων του με τίτλο «the Art of Computer Programming» (Η τέχνη των υπολογιστικών προγραμμάτων) μία από τις πιο σεβαστές αναφορές στον τομέα της επιστήμης των υπολογιστών. Το περιεχόμενο των βιβλίων του αφορούσε κυρίως, έρευνες σε θέματα λογισμικού συγκρίνοντας τες με αλγορίθμους.

Διαβάζοντας το κείμενο του κυρίου Απόστολου Συρόπουλου (πηγή), μαθαίνουμε ότι: «Ο λογοτεχνικός προγραμματισμός είναι μια μεθοδολογία ανάπτυξης προγράμματος. Η καινοτομία του λογοτεχνικού προγραμματισμού βρίσκεται στον τρόπο αντιμετώπισης του προγραμματισμού ως καθημερινή δραστηριότητα. Έτσι, αντί να φανταζόμαστε ότι η βασική μας αποστολή είναι να καθοδηγούμε τον Η/Υ για το τι πρέπει να κάνει, επικεντρώνουμε στο να επεξηγούμε σε ανθρώπους το τι θέλουμε να κάνει ο Η/Υ.

Κατά αυτό τον τρόπο ο προγραμματιστής γίνεται ένας χρονογράφος, του οποίου η βασική επιδίωξη είναι η άψογη επεξήγηση και η τελειότητα του στυλ. Ο λογοτεχνικός προγραμματιστής διαλέγει προσεκτικά τα ονόματα των μεταβλητών και εξηγεί την χρήση κάθε μιας. Ο λογοτεχνικός προγραμματιστής μοχθεί για την δημιουργία ενός προγράμματος το οποίο είναι κατανοητό, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι διάφορες έννοιες έχουν εισαχθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να γίνονται κατανοητές από τους αναγνώστες του. Η μεθοδολογία του λογοτεχνικού προγραμματισμού αποτελεί εφεύρεση του γνωστού καθηγητή της επιστήμης των Η/Υ Donald Knuth».

Επίσης, ο Knuth είναι ο δημιουργός του συστήματος στοιχειοθεσίας TeX και του συστήματος σχεδίασης γραμματοσειρών METAFONT.

 

Ο Knuth έχει λάβει πολλά βραβεία και διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένου του Βραβείου Κιότο (1996), του A.M. Βραβείο Turing (1974) και το Εθνικό Μετάλλιο Επιστημών (1979).

 

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #knuth #tex #Literate #programming #Literateprogramming

 

Πηγές κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment