Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Βήμα 1: Δείτε τη θεματολογία του κάθε εκπαιδευτικού προγράμματος.

«Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων έκανε τικ τοκ…» (εξέλιξη των υπολογιστών)

 

Η ιστορία της κινητής τηλεφωνίας

 

Από την αρχή του διαδικτύου έως την εποχή των κοινωνικών δικτύων

 

Αίτημα κράτησης

 

Βήμα 3: Επιβεβαιώστε μας την επίσκεψη σας στο email που θα λάβετε ή εναλλακτικά καλέστε μας στο 2103007010 για να κάνετε τηλεφωνικά την κράτηση.


 

Νέα δυνατότητα για εξ αποστάσεως ξενάγηση. Καλέστε μας στο 2103007010 για λεπτομέρειες σχετικά με το πως μπορούμε να την προγραμματίσουμε.

Η εξ αποστάσεως ξενάγηση πραγματοποιείται μέσω της πλατφόρμας:  

 

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

Κατεβάστε τον σχολικό οδηγό επισκέψεων 2023-2024: ΕΔΩ
sxolikos_odigos_2023-2024

«Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων έκανε τικ τοκ…»

Διάρκεια:

Που απευθύνεται:
Σε μαθητές: δημοτικού, γυμνασίου,
λυκείου, ΕΠΑΛ, Ι.Ε.Κ., εσπερινών σχολείων.

Βασικός στόχος είναι:
Να γνωρίσουν καλύτερα και να εκτιμήσουν την τεχνολογία που χρησιμοποιούν στην καθημερινότητα τους και να μάθουν πως «φθάσαμε» σε όλα αυτά τα σημερινά τεχνολογικά επιτεύγματα.

Περίληψη εκπαιδευτικού προγράμματος:
Ξεκινώντας την ιστορία από τους πρώτους υπολογιστές (ανθρώπινος εγκέφαλος, άβακες, μηχανισμός των Αντικυθήρων, κ.α.) και συνεχίζοντας ανά τους αιώνες φθάνουμε στην πρώτη προγραμματίστρια, στους υπολογιστές ολόκληρα δωμάτια και τη βασική χρήση τους για στρατιωτικούς σκοπούς.

Η ιστορία συνεχίζεται με αναφορές σε ιστορικά πρόσωπα της Πληροφορικής καθώς και σε υπολογιστικά συστήματα των δεκαετιών ’60, ’70. Τονίζουμε τον ρόλο και τη συμβολή των γυναικών στην εξέλιξη της τεχνολογίας.

Οι πρώτοι προσωπικοί υπολογιστές και οι home computers είναι ανάμεσα στα εκθέματα που μπορούν να δουν οι επισκέπτες μας, καθώς και να δοκιμάσουν να κουβαλήσουν φορητούς υπολογιστές 15 κιλών!

Τέλος, παρουσιάζουμε τους σημερινούς υπολογιστές που πλέον έχουμε στα χέρια μας και δεν είναι άλλοι, από τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα.

 

 

Η ιστορία της κινητής τηλεφωνίας

Διάρκεια:

Που απευθύνεται:
Σε μαθητές: δημοτικού, γυμνασίου,
λυκείου, ΕΠΑΛ, Ι.Ε.Κ., εσπερινών σχολείων.

Βασικός στόχος είναι:
Να γνωρίσουν καλύτερα την τεχνολογία των κινητών τηλεφώνων που χρησιμοποιούν στην καθημερινότητα τους και να μάθουν πως «φθάσαμε» να έχουμε σήμερα έναν υπολογιστή στα χέρια μας, δηλαδή το έξυπνο κινητό τηλέφωνο!

Περίληψη εκπαιδευτικού προγράμματος:

Ξεκινώντας την ιστορία σκεπτόμενοι ότι πάντα ο άνθρωπος είχε την ανάγκη να επικοινωνεί και το μόνο που άλλαζε και αλλάζει κάθε φορά είναι το μέσο με το οποίο επιτυγχάνεται αυτό!

Από τους αγγελιοφόρους και τα ταχυδρομικά περιστέρια έως τα πρώτα καλώδια για τη μεταφορά φωνής από ένα μέρος σε ένα άλλο, ξετυλίγεται μια συναρπαστική ιστορία γεμάτη εφευρέσεις αλλά και διαμάχες! Ποιος είναι τελικά ο «πατέρας» του τηλεφώνου;

Υπήρχαν άραγε κινητά τηλέφωνα πριν 60 χρόνια; Ήταν όντως κινητά; Τι συνέβη στις 3 Απριλίου του 1973 και άλλαξε τον κόσμο της φορητής επικοινωνίας;

Όλα τα παραπάνω απαντώνται κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος και μέσω των αντίστοιχων εκθεμάτων, το κοινό μπορεί να δει μπροστά του την εξέλιξη την κινητής τηλεφωνίας. Συσκευές όπως το πρώτο εμπορικά διαθέσιμο κινητό τηλέφωνο (1983), το πρώτο κινητό στο GSM δίκτυο (1993), το πρώτο με έγχρωμη οθόνη (1997), το πρώτο κινητό χωρίς κεραία, έως το θρυλικό Nokia 3310 που μπορούν να δουν, σε ανάπτυγμα, πως ήταν κατασκευασμένο!

Τέλος, παρουσιάζουμε το smartphone του 1986! Άραγε τι θα έπρεπε να κρατά κάποιος μαζί του για να έχει ορισμένα από τα καλούδια που έχουν τα σημερινά έξυπνα τηλέφωνα;

 

Από την αρχή του διαδικτύου έως την εποχή των κοινωνικών δικτύων

Διάρκεια:

Που απευθύνεται:
Σε μαθητές: δημοτικού, γυμνασίου,
λυκείου, ΕΠΑΛ, Ι.Ε.Κ., εσπερινών σχολείων.

Βασικός στόχος είναι:
Να γνωρίσουν την αρχή και την εξέλιξη του διαδικτύου, ενός μέσου το οποίο χρησιμοποιούν στην καθημερινότητα τους και να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με τη χρήση των κοινωνικών δικτύων. Τελικός στόχος να παρακινηθούν στην ορθή χρήση αυτών των δικτύων.

Περίληψη εκπαιδευτικού προγράμματος:

Το διαδίκτυο αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε με ταχύτατους ρυθμούς και πλέον επέχει κυρίαρχη θέση στην καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, Πότε και πώς έγινε η αρχή του; Άραγε ξεκίνησε για τον ίδιο σκοπό που έχει σήμερα;
Ποιες ήταν οι στιγμές ορόσημο; Αλλά κυρίως ποιοι ήταν οι άνθρωποι πίσω αυτό; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Στο τελευταίο του μέρος γίνεται μια διαδραστική συζήτηση για το πως φθάσαμε στα κοινωνικά δίκτυα, τι καλώς ή κακώς έχουν αντικαταστήσει και τι πρέπει να προσέχουμε όταν τα χρησιμοποιούμε.