Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ιδρύθηκε η εταιρεία IBM (International Business Machines)

Στη φωτογραφία του 1924, βλέπουμε ένα από τα πρώτα καταστήματα της εταιρείας στη Νέα Υόρκη, όπου στην βιτρίνα είχαν τις πρώτες τους μηχανικές αριθμομηχανές.

Ακριβώς πριν από 111 χρόνια δημιουργήθηκε μια εταιρεία η οποία στη συνέχεια αποτέλεσε μια από τις «μαμάδες» των υπολογιστών.

Η IBM διαθέτει 150.000 πατέντες, περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία τεχνολογίας. Μόνο πέρυσι, το 2021, κατοχύρωσε 8.540 ευρεσιτεχνίες.

Μεταξύ των διάσημων εφευρέσεων της IBM είναι: οι διατρητικές μηχανές, οι υπολογιστές Mark I & II &II, ο σκληρός δίσκος, το floppy disk, τον personal computer (PC), το IBM Simon (του αποδίδεται ο τίτλος ως το πρώτο smartphone).

Το 15.06.1911, στις Η.Π.Α., τρεις ακμάζουσες εταιρείες, της τότε εποχής, αποφάσισαν να συνεργαστούν μεταξύ τους. Αυτές οι εταιρείες ήταν: η Tabulating Machine Company, η Computing Scale Company και η International Time Recording Company of America.

Η συγχώνευσή τους είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της Computing Tabulating Recording Company (CTR), υπό τη διεύθυνση του  Charles Ranlett Flint ο οποίος αναγνωρίζεται ως ο ιδρυτής της IBM.

Η νέα αυτή εταιρεία είχε έδρα τη Νέα Υόρκη και απασχολούσε περίπου 1.300 υπαλλήλους

Τα πρώτα της λειτουργίας της CTR, η εταιρεία  επικεντρώθηκε σε προϊόντα όπως μηχανικές αριθμομηχανές , καταγραφείς χρόνου για το προσωπικό των επιχειρήσεων και συστήματα ανάγνωσης/δημιουργίας διάτρητων καρτών.

Το 1914, ο Thomas J. Watson έγινε μέλος της εταιρείας ως CEO για τα επόμενα είκοσι χρόνια. Η νέα –τότε- εταιρεία αναπτυσσόταν πολύ γρήγορα και το 1924, άλλαξε το όνομα της εταιρείας σε International Business Machines Corporation (IBM).

Στις δεκαετίες του 1920 και του 1930 η IBM ξεκίνησε την ανάπτυξή του συστήματος αναγγελιών (public address system) το χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στα σχολεία των Η.Π.Α.

Επίσης ο δημόσιος ασφαλιστικός φορέας των Η.Π.Α., χρησιμοποίησε της μηχανές διάτρησης καρτών της IBM για τη δημιουργία των αριθμών κοινωνικής ασφάλισης των πολιτών..

Το 1928, η IBM εφηύρε την πρώτη αριθμομηχανή που μπορούσε να εκτελέσει απευθείας αφαίρεση αριθμών.

Το 1933, η IBM ξεκίνησε να παράγει ηλεκτρικές γραφομηχανές.

Το 1937, o Thomas Watson υπό την ιδιότητά του Προέδρου του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, συνάντησε τον Adolf Hitler στο Βερολίνο. Η ΙΒΜ είχε αποκτήσει μια γερμανική εταιρεία το 1922 και όπως είχε συμβεί και με άλλες αμερικανικές εταιρείες, βρέθηκε να λειτουργεί μετά το 1933 σε μια χώρα της οποίας η κυβέρνηση κατέστειλε βίαια την ηγεσία της χώρας.

Με τις πληροφορίες να μην επιβεβαιώνονται, υπάρχουν αρκετά άρθρα στο διαδίκτυο καθώς και ενημέρωση για μια αγωγή εναντίον της IBM. Σε αυτή προσάπτεται η κατηγορία ότι η IBM, μέσω της γερμανικής θυγατρικής της με την επωνυμία Dehomag, συνεργάστηκε με τον Χίτλερ και τα στρατεύματά του, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν μηχανές καταγραφής των στοιχείων των ανθρώπων που οδηγούσαν στο ολοκαύτωμα.

Το 1943 η IBM εταιρεία ανέπτυξε την πρώτη πλήρως ηλεκτρονική υπολογιστική μηχανή, τον Vacuum Tube Multiplier. Η μηχανή αυτή αποτέλεσε ορόσημο στην πορεία της βιομηχανίας υπολογιστών από τις ηλεκτρομηχανικές στις ηλεκτρονικές μηχανές. Αυτό το πειραματικό μηχάνημα ήταν το πρώτο ολοκληρωμένο μηχάνημα που μπορούσε να κάνει ηλεκτρονικά της αριθμητικές πράξεις, χρησιμοποιώντας τις λυχνίες κενού ως ηλεκτρικά ρελέ.

Η εξέλιξη της παραπάνω υπολογιστής μηχανής «οδήγησε» στη δημιουργία -το 1944- του Automatic Sequence Controlled Calculator (σύντομη ονομασία «Mark I»), η οποία αναπτύχθηκε από την IBM σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Ο Mark I καταλάμβανε ένα ολόκληρο δωμάτιο! Το Ναυτικό των Η.Π.Α. χρησιμοποίησε τον Mark I για να υπολογίσει τις τροχιές των όπλων στα πολεμικά πλοία.

Ωστόσο, η εταιρεία IBM δεν «έδειξε» ιδιαίτερο ζήλο για την περαιτέρω ανάπτυξη και προώθηση των υπολογιστών μηχανών μέχρι τη δεκαετία του 1950 όταν ανέλαβε ο γιος του Thomas Watson, ο Thomas Watson Jr. Τότε η IBM «απομακρύνθηκε» από τους μηχανικούς διακόπτες που διέθετε ο Mark I και «επέστρεψε» στις λυχνίες κενού που διέθετε η ηλεκτρονική υπολογιστή μηχανή Vacuum Tube Multiplier, διότι ήταν ευκολότερο να συντηρηθούν και να αντικατασταθούν.

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1950 και του 1960, η IBM επινόησε πολλές από τις βασικές τεχνολογίες ούτως ώστε οι υπολογιστές να αρχίσουν να πωλούνται σε μεγάλες εταιρείας για την κάλυψη των υπολογιστών αναγκών τους.

Το 1956, η IBM εφηύρε τον σκληρό δίσκο, δημιουργώντας τον πρώτο υπολογιστή που αποθήκευε δεδομένα σε περιστρεφόμενες πλάκες και ανακτούσε τα δεδομένα τους μέσω μαγνητικού βραχίονα. Το IBM 305 RAMAC ήταν ο πρώτος εμπορικός υπολογιστής που χρησιμοποίησε μια μονάδα σκληρού δίσκου.

Το 1957, η IBM και ο John Backus ανέπτυξαν τη γλώσσα προγραμματισμού FORTRAN, τον πρόδρομο των περισσότερων σύγχρονων γλωσσών των υπολογιστών.

Σε αυτήν την εποχή, η κυριαρχία της IBM στην αγορά υπολογιστών ήταν σχεδόν πλήρης, με την εταιρεία να κατασκευάζει το 60% έως 70% όλων των υπολογιστών συστημάτων για τις επιχειρήσεις παγκοσμίως.

Η δισκέτα ξεκίνησε από τα εργαστήρια της IBM στο San Jose στην California. Το 1967, μια μικρή ομάδα μηχανικών υπό την ηγεσία του David L. Noble άρχισε να εργάζεται για την ανάπτυξη ενός αξιόπιστου και φθηνού συστήματος για την εγκατάσταση λογισμικού σε υπολογιστές mainframe.

Η ομάδα μηχανικών της IBM στην αρχή είχε αποφασίσει να χρησιμοποιήσει μαγνητική ταινία στη δισκέτα, αλλά στη συνέχεια, σε ένα έργο με την κωδική ονομασία «Minnow», «στράφηκε» στη χρήση ενός εύκαμπτου δίσκου Mylar (επικαλυμμένο με μαγνητικό υλικό) που θα μπορούσε να εισαχθεί μέσω μιας σχισμής στη μονάδα ανάγνωσης. «Δεν είχα ιδέα πόσο σημαντικό θα γινόταν και πόσο διαδεδομένο», θυμάται ο Warren L. Dalziel. Οι πρώτες δισκέτες ήταν εύκαμπτοι δίσκοι 8 ιντσών και για αυτό ονομάστηκαν floppy.

Η σύγχρονη εποχή της IBM ξεκίνησε αναμφισβήτητα το 1981 με τον προσωπικό υπολογιστή 5150 ή το πιο γνωστό ως «PC». «Πάνω» σε αυτόν τον υπολογιστή βασίστηκαν πολλές εταιρείες τη δεκαετία του 1980, κατασκευάζοντας συμβατούς υπολογιστές με τον IBM PC.

Το 1984 η IBM κυκλοφόρησε τον πρώτο της υπολογιστή φορητό υπολογιστή, τον 5155.

Το 1991, η IBM είχε να αντιμετωπίσει τη φθίνουσα αγορά των mainframe καθώς και τον έντονο ανταγωνισμό στην αγορά προσωπικών υπολογιστών, έτσι η εταιρεία αποφάσισε να επικεντρωθεί στο τμήμα που ασχολούνταν με υπηρεσίες για επιχειρήσεις.

Στις 05 Οκτωβρίου 1992, παρουσιάστηκε ο πρώτος φορητός υπολογιστής της IBM με το όνομα ThinkPad. Ήταν το εικονιζόμενο μοντέλο ThinkPad 700C.

Τη δεκαετία του 1920, o Thomas J. Watson, Sr. είχε παρουσίασε για πρώτη φορά τη λέξη «THINK» ως σύνθημα της IBM.

Η λέξη «THINK» κοσμούσε τα πρώϊμα mainframes της IBM.

Επίσης, για δεκαετίες, η IBM είχε διανείμει σημειωματάρια τσέπης με τη λέξη «THINK» χαραγμένη πάνω στο εξώφυλλο.

Το όνομα «ThinkPad» προτάθηκε από τον Denny Wainwright (υπάλληλο της IBM), ο οποίος είχε ένα τέτοιο σημειωματάριο.

 

Η IBM, σύμφωνα με την εμπορική πολιτική που ακολουθούσε σχετικά με την ονοματοδοσία των προϊόντων της, για πρώτη φορά δέχθηκε το όνομα ενός υπολογιστή να μην είναι αριθμός αλλά μια λέξη. Σύμφωνα με πηγές, η IBM αναγκάστηκε να το κάνει υπό την πίεση τον εκθειαστικών σχολίων για το όνομα «ThinkPad» από δημοσιογράφους και κοινό της εποχής.

Το IBM Simon Personal Communicator (γνωστό και ως IBM Simon) κυκλοφόρησε στις 16 Αυγούστου 1994 και ήταν ένας συνδυασμός pda και κινητού τηλεφώνου και αυτός ήταν και ο λόγος που αναδρομικά του αποδόθηκε ο τίτλος του πρώτου smartphone στον κόσμο!

Τη δεκαετία του 1990 δημιούργησε ένα από τα σύγχρονα σημεία αναφοράς για την τεχνητή νοημοσύνη, παρουσιάζοντας τον υπολογιστή Deep Blue. Αυτός υπολογιστής με τεχνολογία AI έγινε δημοφιλής όταν διοργανώθηκε μια σειρά αγώνων σκακιού ενάντια στον παγκόσμιο πρωταθλητή Garry Kasparov. Το 1997, ο Kasparov κέρδισε τον πρώτο αγώνα, αλλά έχασε τον δεύτερο. Ήταν η πρώτη φορά που ένας υπολογιστής κέρδισε έναν παγκόσμιο πρωταθλητή!

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1990, η IBM «είδε» μεγάλο μέρος, αν όχι το μεγαλύτερο μέρος, της ανάπτυξής της να προέρχεται από τις υπηρεσίες για τις επιχειρήσεις, όπως εγκατάσταση server, συστημάτων δικτύου καθώς και τις αντίστοιχες υπηρεσίες υποστήριξης των εταιρικών πελατών.

Το 2005, η Lenovo αγόρασε το τμήμα προσωπικών υπολογιστών της IBM, απομακρυνόμενη εντελώς από την λιανική αγορά και την κατασκευή hardware.

Η IBM διαθέτει 9 ερευνητικά εργαστήρια. Άνθρωποι της που εργάστηκαν για την εταιρεία, έχουν λάβει 5 βραβεία Νόμπελ.

 

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #ibm #computerhistory

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment