Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ιδρύθηκε η εταιρεία Oracle

Να αναφέρουμε για την ιστορία ότι η πρώτη έκδοση της Oracle ήταν η version 2, διότι όπως είχε δηλώσει o Ellison: «Ξέραμε ότι κανείς δεν θα ήθελε να αγοράσει την έκδοση 1. Πόσο μάλλον βλέποντας ότι η CIA ήταν ο πρώτος μας πελάτης»

Ο Larry Ellison, πλήρως όνομα Lawrence Joseph Ellison, γεννήθηκε στις 17 Αυγούστου 1944 στη Νέα Υόρκη. Η μητέρα του, Florence Spellma, ήταν 19 ετών όταν τον γέννησε και δεν είχε καμία υποστήριξη από τον πατέρα. Σε ηλικία εννέα μηνών, ο Larry Ellison αρρώστησε από πνευμονία. Η μητέρα του, τον έστειλε στο Σικάγο για να τον μεγαλώσουν η θεία και ο θείος της, Lillian και Louis Ellison, οι οποίοι τελικά και τον υιοθέτησαν.

Το 1962 ο Larry Ellison ξεκίνησε να σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο του Illinois, όμως το εγκατέλειψε το 1964 λίγο μετά το θάνατο της θετής του μητέρας (Lillian) με την οποία ήταν πολύ «κοντά». Αντιθέτως με τον θετό του πατέρα είχε μια πολύ δύσκολη σχέση, ο οποίος μάλιστα τον μείωνε ως άνθρωπο λέγοντας συχνά ότι δεν θα κατάφερνε τίποτα στη ζωή του.

Το 1966, ο Larry Ellison ξεκίνησε σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Έπειτα μετακόμισε στην Καλιφόρνια, όπου τα επόμενα χρόνια εργάστηκε ως προγραμματιστής υπολογιστών σε διάφορες εταιρείες. Το 1973, εργάστηκε στην εταιρεία ηλεκτρονικών συσκευών Ampex, όπου γνώρισε τον προγραμματιστή Ed Oates και τον Bob Miner. Ο Ellison έφυγε από την εταιρεία Ampex το 1976 και αργότερα εντάχθηκε στην εταιρεία Precision Instruments (αργότερα Omex), όπου και διετέλεσε αντιπρόεδρος έρευνας και ανάπτυξης.
Ο Ellison επηρεάστηκε σχετικά με τις βάσεις δεδομένων από ένα έγγραφο που είχε συντάξει ο Edgar Codd για συστήματα σχεσιακής βάσης δεδομένων που ονομάζεται «A Relational Model of Data for Large Shared Data Banks» (RDBMS).

Στις 16.06.1977, ίδρυσε την εταιρεία Software Development Laboratories (SDL) μαζί με τους Ed Oates και Bob Miner σε μια επένδυση 2.000. Μάλιστα, τα 1.200 $ από τα χρήματα ήταν δικά του.

Ο Ellison έμαθε για τη βάση δεδομένων IBM System R από ένα άρθρο που διάβασε στο IBM Research Journal Ο Ellison ήθελε να κάνει το προϊόν της Oracle συμβατό με το System R, αλλά δεν το κατάφερε καθώς η IBM αρνήθηκε να μοιραστεί τον κώδικα του System R.

Το 1979, η εταιρεία τους μετονομάστηκε σε Relational Software Inc.

Η αρχική κυκλοφορία της βάσης δεδομένων Oracle το 1979 ονομάστηκε Oracle έκδοση 2. δεν υπήρχε έκδοση Oracle 1.
Το 1983, η εταιρεία μετονομάστηκε επίσημα σε «Oracle Systems Corporation».
Το 1987 η Oracle έγινε η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης βάσεων δεδομένων στον κόσμο.
Το 1990, η Oracle απέλυσε το 10% του εργατικού της δυναμικού (περίπου 400 άτομα) επειδή είχε μεγάλες οικονομικές απώλειες. Αυτή η κρίση, η οποία «έφθασε» την εταιρεία στα όρια της πτώχευσης, προέκυψε λόγω της στρατηγικής μάρκετινγκ της Oracle, κατά την οποία οι πωλητές προέτρεψαν τους πιθανούς πελάτες της εταιρείας να αγοράσουν τη μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα λογισμικού. Οι πωλητές συμπεριελάμβαναν τις υποσχέσεις πώλησης, ως μελλοντική πώληση και εν τέλει ζητούσαν και λάμβαναν bonus από την Oracle για αυτές τις επιτυχίες τους. Τελικά όλο αυτή κατάσταση δημιουργούσε οικονομικό πρόβλημα όταν οι υποσχέσεις πωλήσεις, δεν γίνονταν κανονικές πωλήσεις. Ο Ellison είχε δηλώσει σχετικά: «ότι η Oracle είχε κάνει ένα απίστευτο επιχειρηματικό λάθος».
Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ο Ellison είδε την ευκαιρία να ανταγωνιστεί τη Microsoft αναπτύσσοντας μια φθηνή εναλλακτική λύση για τον επιτραπέζιο προσωπικό υπολογιστή (PC), τον ονόμασαν Υπολογιστής Δικτύου (NC).

Η Oracle υπό την ηγεσία του Ellison ανέπτυξε προϊόντα που ήταν συμβατά με τις τεχνολογίες του World Wide Web, τα οποία βοήθησαν την εταιρεία να αναπτυχθεί. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ο Ellison αποφάσισε να ακολουθήσει μια επιθετική στρατηγική εξαγοράς ανταγωνιστικών εταιρειών. Έτσι η Oracle αγόρασε έναντι  πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, εταιρείες όπως:  PeopleSoft (2005), Siebel (2006), BEA (2008) και Sun Microsystems (2010).

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory#oracle #database

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment