Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Microsoft ξεκίνησε τη διάθεση του λειτουργικού συστήματος Windows NT 3.1

Η Microsoft ήθελε να δημιουργήσει ένα «Unix killer» λειτουργικό σύστημα.

Στις 27.07.1993 η Microsoft ξεκίνησε τη διάθεση του λ/σ Windows NT 3.1 το οποίο ήταν το πρώτο της σειράς NT (New Technology).⠀

Τα Windows NT ξεκίνησαν ως σημαντική επανέκδοση του λειτουργικού συστήματος OS/2, για το οποίο η Microsoft συνεργάστηκε με την IBM τη δεκαετία του ‘80. Για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της επιτυχίας που γνώρισαν τα Windows 3.0 το 1990, η Microsoft αποφάσισε να προωθήσει τα Windows παρά το OS/2.

Η Microsoft προώθησε τα NT ως ένα προηγμένο λειτουργικό σύστημα που περιελάμβανε όλες τις δυνατότητες που ανέμεναν οι χρήστες σε ένα νέο λειτουργικό σύστημα για σταθμούς εργασίας (workstations) και διακομιστές (servers). Παρόλο που τα NT ήταν ένα νέο λειτουργικό σύστημα το 1993, με ένα νέο API (δηλ. Win32) και νέα εργαλεία διαχείρισης χρηστών και συσκευών, οι «ρίζες» της βασικής αρχιτεκτονικής και υλοποίησης των Windows NT εκτείνονται στα μέσα της δεκαετίας του 1970.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, η Microsoft είχε κάνει ένα σημαντικό βήμα στην αγορά προσωπικών υπολογιστών, καταφέρνοντας να το λ/σ να είναι το MS-DOS το «de facto» λειτουργικό σύστημα των IBM συμβατών υπολογιστών.

Το 1986, ο μηχανικός Nathan Myhrvold (ο οποίος μόλις είχε προσχωρήσει στη Microsoft μετά την απόκτηση της Dynamical Systems Research) «εντόπισε» δύο σημαντικές απειλές για το μονοπώλιο της Microsoft. Η μία αφορούσε την αρχιτεκτονική RISC, η οποία αποδεικνύονταν πιο ισχυρή από τους αντίστοιχους επεξεργαστές της Intel που έτρεχαν το MS-DOS και η άλλη αφορούσε το λ/σ Unix.

Επίσης, ο Bill Gates πίστευε ότι ο συνδυασμός λειτουργικού συστήματος τύπου Unix με επεξεργαστές RISC θα μπορούσε να είναι απειλή για την αγορά, προκαλώντας και δείχνοντας τον δρόμο για την ανάγκη ανάπτυξης από τη Microsoft ενός «Unix killer» λειτουργικού συστήματος που θα μπορούσε να «τρέξει» σε πολλές αρχιτεκτονικές.

Το 1988, ο Bill Gates προσέλαβε τον Dave Cutler από την Digital Equipment Corporation για να βοηθήσει στην ανάπτυξη του νέου λειτουργικού συστήματος και άρχισε να εργάζεται για το μελλοντικό λειτουργικό σύστημα τον Νοέμβριο του ίδιου έτους.

Το λειτουργικό σύστημα (σ.σ. Windows NT) αναπτύχθηκε για πρώτη φορά ως αναθεωρημένη έκδοση του OS / 2, ένα λειτουργικό σύστημα που η Microsoft είχε αναπτύξει από κοινού με την IBM.

Η ομάδα ανάπτυξης αρχικά υπολόγιζε ότι η ανάπτυξη θα είχε ολοκληρωθεί εντός 18 μηνών. Μέχρι τον Απρίλιο του 1989, ο πυρήνας των NT OS/2 θα μπορούσε να τρέξει στον εξομοιωτή του μικροεπεξεργαστή i860 (τεχνολογίας RISC).

Ωστόσο, η ομάδα ανάπτυξης αργότερα διαπίστωσε ότι o μικροεπεξεργαστή i860 ήταν ακατάλληλος για αυτό που ήθελαν να κάνουν. Έτσι, έως τον Δεκέμβριο του 1989, είχαν αρχίσει να μεταφέρουν τα NT OS / 2 στον μικροεπεξεργαστή MIPS R3000 και κατάφεραν να ολοκλήρωσαν τις δοκιμές τους μέσα σε τρεις μήνες.

Ένα ανώτερο στέλεχος της Microsoft, ο Paul Maritz, είχε δηλώσει ότι η εταιρεία στόχευε το νέο λ/σ να κυκλοφορήσει εντός του 1992, όμως κάτι τέτοιο τεχνικά διαφαίνονταν δύσκολο.

Η Microsoft προκειμένου να κοπάσει της φήμες ότι το λειτουργικό σύστημα NT δε θα κυκλοφορούσε πριν το 1994, προγραμμάτισε μια παρουσίαση αυτού στην έκθεση COMDEX του 1990.

Την ίδια αισιοδοξία και προγραμματισμό δεν είχαν οι μηχανικοί της Microsoft και θέλοντας να προσθέσουν επιπλέον δυνατότητες στα NT (Win32, κ.α.), η εταιρεία αναγκάστηκε να ακυρώσει την προγραμματισμένη παρουσίαση.

Τόσο το ευρύ κοινό όσο και η IBM δε γνώριζαν τη μετατροπή του των NT OS/2 σε Windows NT εκείνη την εποχή. Παρόλο που οι εταιρείες είχαν συμφωνήσει στη συνεργασία για την ανάπτυξη σημαντικών εκδόσεων του OS/2, η IBM έμαθε τελικά για τις μονομερείς ενέργειες και τα σχέδια της Microsoft σχετικά με τα Windows NT τον Ιανουάριο του 1991. Αυτή η κατάσταση οδήγησε στον τερματισμό της συνεργασίας για το OS/2.

Η IBM συνέχισε να αναπτύσσει μόνη της το OS/2 2.0 καθώς και όλες τις μελλοντικές εκδόσεις, χωρίς την περαιτέρω συμμετοχή της Microsoft.

 

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #windowsnt #anniversary #os #operatingsystem #ibm #os2

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment