Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Microsoft αγόρασε το MS-DOS

Η Microsoft αγόρασε το MS-DOS στις 27 Ιουλίου 1981, καταβάλλοντας συνολικά 75.000 δολλάρια, ποσό που σε λίγα χρόνια του πρόσθεσε πολλά-πολλά μηδενικά!

Όχι πολύ καιρό πριν από αυτήν την ιστορική αγορά, η IBM είχε «φθάσει» στην πόρτα της Microsoft, αναζητώντας ένα λειτουργικό σύστημα 16-bit για να είναι αυτό που θα «τρέχει» στους πρώτους υπολογιστές της. Η Microsoft θεώρησε ότι ήταν σώφρων το να αγοράσει μια υπάρχουσα λύση παρά να δημιουργήσει τη δική της.

Έτσι αρχικά η Microsoft επέλεξε το λειτουργικό σύστημα 86-DOS ή QDOS της Seattle Computer Systems καταβάλλοντας 25.000$, χωρίς όμως να έχει την αποκλειστική άδεια χρήσης του.

Στη συνέχεια και συγκεκριμένα στις 27 Ιουλίου του 1981, η Microsoft έδωσε άλλα 50.000$ για να έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα.

Στη συμφωνία του αιώνα όπως έχει χαρακτηριστεί, η Microsoft έδωσε την άδεια της στην IBM να χρησιμοποιεί το MS-DOS, όμως διατήρησε τα δικαιώματά της για το συγκεκριμένο λογισμικό.

Στο σημείο αυτό αξίζει να κάνουμε μια αναφορά και στον «πατέρα» του DOS.
Ο Αμερικανός Timothy Paterson προγραμματιστής της Seattle Computer Products, έγραψε το αρχικό λειτουργικό σύστημα για τον μικροεπεξεργαστή 8086 της Intel το 1980, αρχικά το ονόμασε QDOS (Quick and Dirty Operating System), το οποίο μετονομάστηκε σύντομα σε 86-DOS.
Έναν χρόνο αργότερα, η εταιρεία Microsoft αγόρασε τα αποκλειστικά δικαιώματα για να πουλήσει το λ/σ, το οποίο μετονόμασε σε MS-DOS, στην IBM για τον πρώτο της προσωπικό υπολογιστή (5150). Οι εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος που ήταν συμβατές με IBM, διατέθηκαν στην αγορά με το όνομα PC-DOS. Η έκδοση 1.0 κυκλοφόρησε το 1981.

——————————————————————————————————–

Αναλυτικότερα για σχετικά με την Microsoft και το MS-DOS να αναφέρουμε τα κάτωθι:

Σύμφωνα με τον Bill Gates, μέρος της επιτυχίας του οφείλεται στους γονείς του. Η αείμνηστη μητέρα του, η Mary Gates, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην συμφωνία

Στην φωτογραφία η μητέρα του Bill Gates και ο ίδιος σε μικρή ηλικία. Πηγή εικόνας

Η Mary Gates ήταν μια δραστήρια επιχειρηματίας, η οποία ανάμεσα σε άλλες δραστηριότητες, συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο του μη κερδοσκοπικού οργανισμού United Way of King County. Εκεί, γνώρισε τον John Opel, τότε πρόεδρο της IBM, ο οποίος ήταν επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της United Way.

Το 1980, η Microsoft ήταν μια μικρή εταιρεία που μόλις είχε κλείσει πέντε έτη λειτουργίας, η μητέρα του Gates θέλοντας να υποστηρίξει την εταιρεία του γιου της, μίλησε με τον Opel για το πως θα μπορούσε να βοηθήσει την εταιρεία του Bill Gates, το άνωθεν σύμφωνα με τους New York Times.

Την εποχή εκείνη η IBM έτρεχε το project «Chess» (αυτό που οδήγησε στην δημιουργία του IBM PC) και για πρώτη φορά αποφάσισε να αναθέσει σε εξωτερικούς συνεργάτες μέρος του εγχειρήματος. Συγκεκριμένα η IBM ήθελε να προσλάβει έναν εξωτερικό συνεργάτη κατασκευής λογισμικού για να αναπτύξει ένα λειτουργικό σύστημα για τον προσωπικό της υπολογιστή.

Η IBM εξέταζε διάφορες εταιρείες λογισμικού για να «δώσει» το έργο, συμπεριλαμβανομένης της Digital Research, η οποία ήταν ένας από τους ανταγωνιστές της Microsoft.

Η Mary Gates χρησιμοποίησε τη διασύνδεσή της με τον Opel και του πρότεινε της Microsoft ως η εταιρεία που θα μπορούσε να φτιάξει το λογισμικό για το pc. Ο Opel μίλησε σε στελέχη της IBM για την εταιρεία.

Ευτυχώς για τη Microsoft, οι συνομιλίες της IBM με την Digital Research άρχισαν να παραπαίουν και κατά την αξιολόγηση των επιλογών, o Opel θυμήθηκε τη Microsoft ως την εταιρεία που «διοικείται από τον Bill Gates, γιο της Mary Gates», σύμφωνα με τους Seattle Times.

Ως αποτέλεσμα, η IBM «πήρε μια ευκαιρία», ανέφεραν οι New York Times, και προσέλαβε τη Microsoft για τη δουλειά.

Τελικά η IBM επέλεξε την Microsoft όμως σύναψε συμβάσεις και με την Digital Research και την SofTech Microsystems για διάφορες εργασίες σχετικά με τον προσωπικό υπολογιστή της IBM.

Η πραγματικότητα είναι ότι όταν η Microsoft «κέρδισε τη δουλειά», στην πραγματικότητα δεν είχε δικό της λειτουργικό σύστημα.

Έτσι, το 1981, η Microsoft αγόρασε το QDOS, ένα λειτουργικό σύστημα που δημιουργήθηκε από την εταιρεία υλικού Seattle Computer Products, και ανέπτυξε το MS-DOS, το Microsoft Disk Operating System.

Η Microsoft παραχώρησε άδεια χρήσης του MS-DOS στην IBM για χρήση ως λειτουργικό σύστημα για τον προσωπικό της υπολογιστή. (Εκτός από τη Microsoft, η IBM συνήψε επίσης συμβάσεις με την Digital Research και τη SofTech Microsystems για τη χρήση των λειτουργικών τους συστημάτων για τον προσωπικό υπολογιστή της IBM.)

Η κίνηση της Microsoft να μην δώσει κατά αποκλειστικότητα το MS-DOS στην IBM, αποδείχθηκε μια πολύ επιλογή κάνοντας το λειτουργικό της σύστημα ένα από τα πιο κερδοφόρα προϊόντα -όλων των εποχών- για την Microsoft .

Έτσι το λειτουργικό σύστημα δεν χρησιμοποιήθηκε μόνο σε όλους τους υπολογιστές της IBM εκείνη την εποχή, αλλά έγινε επίσης το βασικό λειτουργικό σύστημα για σχεδόν κάθε προσωπικό υπολογιστή στην αγορά!

Το 1986, η Microsoft εισήλθε στο χρηματιστήριο με 21$ ανά μετοχή και από τη μια στιγμή στη άλλη ο Biil Gates έγινε εκατομμυριούχος. Καθώς η επιτυχία της εταιρείας συνεχίστηκε, ο Gates έγινε δισεκατομμυριούχος μόλις ένα χρόνο αργότερα!

Ο Biil Gates ήταν Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft μέχρι το 2000, παραιτήθηκε από πρόεδρος το 2008 και αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας για να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στο Ίδρυμα Bill & Melinda Gates.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #dos #msdos #microsoft #ibm #billgates #TimothyPaterson

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment