Η κωδική ονομασία των Windows 98 ήταν «Memphis» και η ανάπτυξη τους είχε ξεκινήσει το 1996 με τις πρώτες δοκιμαστικές εκδόσεις να κυκλοφορούν το 1997. Η Microsoft σκόπευε να «βγάλει» δύο λ/σ ως αναβάθμιση, την Windows 3.x και Windows 95, όμως τελικά αποφάσισαν να ενοποιήσουν τις δύο υπό σχεδιασμό αναβαθμίσεις σε μια και έτσι εγένετο τα Windows 98 (ή αλλιώς Win98).
Στις 25 Ιουνίου 1998, η Microsoft κυκλοφόρησε την πρώτη έκδοση των Win98 και την επόμενη χρονιά τα Windows 98 Second edition.
Επίσης, διατέθηκε και ένα πακέτο, με αρκετά πρόσθετα «καλούδια», το οποίο ονομάστηκε Microsoft Plus! 98.
Τα Windows 98 ήταν ένα υβριδικό λειτουργικό σύστημα μεταξύ 16-bit και 32-bit «στηριζόμενα» σε ένα boot-based MS-DOS.
Τα Windows 98 διέθεταν βελτιωμένη υποστήριξη και για το USB (υπήρχε και σε μια αναβαθμισμένη έκδοση των Windows 95) καθώς και drivers για νέες συσκευές, όπως αναπαραγωγής DVD. Επιπλέον, νέες δυνατότητες και προγράμματα: Εκκαθάριση Δίσκου, Windows Update, υποστήριξη πολλαπλών οθονών και κοινή χρήση σύνδεσης στο διαδίκτυο.
Επιπροσθέτως στα Windows 98, υπήρχε προεγκατεστημένος ο Internet Explorer 4.0, γεγονός το οποίο οδήγησε σε μια μεγάλη δικαστική διαμάχη στις Η.Π.Α, με την Microsoft να εμπλέκεται στον πρώτο browser war.
Η Microsoft αύξησε το προσωπικό της τεχνικής υποστήριξής της, προσλαμβάνοντας 1.000 άτομα ούτως ώστε να ανταποκριθεί επαρκώς στις αυξανόμενες ανάγκες των πελατών της.
Επίσης, οι χρήστες είχαν τη δυνατότητα να συνδεθούν απευθείας με την online υπηρεσία υποστήριξης της Microsoft, χρησιμοποιώντας το WebHelp, μια νέα – για τότε- δυνατότητα των Windows 98.
Η εκτιμώμενη τιμή λιανικής για τους χρήστες, που ήθελαν να κάνουν αναβάθμιση από τα Windows 95 και τα Windows 3.1 ήταν 109$.
Τα Windows 98 ήταν διαθέσιμα σε 30 γλώσσες: αραβικά, βασκικά, καταλανικά, κινέζικα (PRC), κινέζικα (Ταϊβάν), τσεχικά, δανικά, ολλανδικά, αγγλικά, φινλανδικά, γαλλικά, γερμανικά, ελληνικά, εβραϊκά, ουγγρικά, ιταλικά, ιαπωνικά AT, ιαπωνικά NEC, κορεάτικα, νορβηγικά, πολωνικά, πορτογαλικά (Βραζιλία), πορτογαλικά (Ib), ρωσικά, σλοβακικά, σλοβενικά, ισπανικά, σουηδικά, ταϊλανδικά και τουρκικά.
Και μπορεί στην αρχική παρουσίαση τα Windows 98, μπροστά στο κοινό να «crashαραν», όμως στη συνέχεια σημείωσαν αξιοσημείωτες πωλήσεις!
Ο διάδοχος των Windows 98 ήταν τα Windows Me (κυκλοφόρησαν το 2000).
#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #microsoft #Windows98