Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Texas Instruments έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την αριθμομηχανή χειρός

Η πρώτη ψηφιακή αριθμομηχανή χειρός κατασκευάστηκε το 1967, ζύγιζε 1,27 κιλά, εκτύπωνε τα αποτελέσματα σε θερμική ταινία, είχε 18 πλήκτρα. Σήμερα μια τέτοια συσκευή, αποτελεί απλά μια εφαρμογή σε ένα κινητό!

Η εικονιζόμενη αριθμομηχανή δημιουργήθηκε στο Εργαστήριο Έρευνας και Ανάπτυξης Ημιαγωγών στο Texas Instruments (ΤΙ) στο Dallas του Τέξας, από μια ομάδα με επικεφαλή τον Jack Kilby (συν-εφευρέτης του ολοκληρωμένου κυκλώματος).

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960, η ΤΙ κατασκεύαζε microchips για βιομηχανική και στρατιωτική χρήση. Ο πρόεδρος της εταιρείας, Pat Haggerty, αναζητούσε ένα καταναλωτικό προϊόν, που θα χρησιμοποιούσε chips (ολοκληρωμένα κυκλώματα), όπως είχε συμβεί παλαιότερα με τα τρανζίστορ της TI, που είχαν βρει ευρεία χρήση στα ραδιόφωνα.

Ο Haggerty πρότεινε μια ποικιλία πιθανών προϊόντων και ο Kilby και οι συνάδελφοί του επικεντρώθηκαν στην κατασκευή μιας μικρής ηλεκτρονικής αριθμομηχανής.

Η TI είχε δώσει σε ένα προηγούμενο πρόγραμμα ανάπτυξης το κωδικό όνομα «Project MIT». Η εργασία της αριθμομηχανής, η οποία ήταν εμπιστευτική, ονομάστηκε «Project Cal Tech».

Μηχανήματα που πραγματοποίησαν βασική αριθμητική.

Ήδη από τα μέσα του 19ου αιώνα είχαν κατασκευαστεί και πωληθεί σε επιχειρήσεις και κυβερνήσεις μηχανισμοί, που εκτελούσαν τις βασικές αριθμητικές πράξεις.
Από το 1961 είχαν ξεκινήσει να πωλούνται ευμεγέθεις επιτραπέζιες αριθμομηχανές με κυκλώματα, που διέθεταν λυχνίες κενού και από το 1964 με τρανζίστορ.

Ο Kilby οραματίστηκε κάτι πολύ μικρότερο, που θα ήταν περίπου το μέγεθος ενός βιβλίου. Αυτό απαιτούσε ένα μικρότερο πληκτρολόγιο, μια νέα μορφή απεικόνισης των αποτελεσμάτων, ένα φορητό τροφοδοτικό και μια νέα μνήμη και κεντρικό επεξεργαστή. Ο Kilby ανέθεσε τη σχεδίαση του πληκτρολογίου στον James Van Tassel και έδωσε δουλειά στη μνήμη και τον επεξεργαστή στον Jerry Merryman. Ο ίδιος ανέλαβε την ευθύνη για τον τρόπο εξαγωγής των αποτελεσμάτων και του συστήματος τροφοδοσίας.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1967 οι Kilby, Merryman και Van Tassel είχαν σημειώσει αρκετή πρόοδο για να υποβάλουν αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Η υποβολή ενός αναθεωρημένου διπλώματος ευρεσιτεχνίας έγινε τον Μάιο του 1971 και μια αναθεώρηση αυτού, τον Δεκέμβριο του 1972.

Η τελική αίτηση για την αριθμομηχανή χειρός, έλαβε το Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας ΗΠΑ Νο. 3.819.921 και καταχωρήθηκε στην Texas Instruments στις 25 Ιουνίου 1974.

Η πρωτότυπη αριθμομηχανή που παρουσίασε ο Kilby και η ομάδα του στον Pat Haggerty στις 29.03.1967. Σήμερα βρίσκεται στο μουσείο Smithsonian στην Ουάσινγκτον (δωρεά της Texas Instruments Inc.).

Είχε διαστάσεις: μήκος 15,5 εκ., πλάτος 10,8 εκ., ύψος 4,4 εκ. Το συνολικό βάρος ήταν περίπου 1,27 κιλά.

Υπήρχε μια αριθμομηχανή που ήταν διαθέσιμη πριν από τη δική τους, η Sharp Compet CS-10A, η οποία ζύγιζε 24,95 κιλά και κόστιζε 1.490$.

Η αριθμομηχανή Cal-Tech θα μπορούσε να λειτουργήσει για τέσσερις ώρες έως ότου χρειαστεί να επαναφορτιστεί. Κατά τη διάρκεια αυτών των τεσσάρων ωρών, θα μπορούσε να εκτυπώσει 40.000 χαρακτήρες σε 64 μέτρα θερμικής ταινίας.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #Caltech

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment