Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η id Software κυκλοφόρησε το βιντεοπαιχνίδι Doom

Στις 10.12.1993 κυκλοφόρησε ένα από τα πιο γνωστά videogames στον κόσμο, first-person shooter και πολλά ακόμη χαρακτηριστικά που άλλαξαν τον τρόπο που παίζουμε βιντεοπαιχνίδια.

Το Doom είναι ένα παιχνίδι πρώτου προσώπου (FPS) του 1993 που αναπτύχθηκε από την εταιρεία id Software, αρχικά για υπολογιστές που «έτρεχαν» MS-DOS. Οι παίκτες χειρίζονται τον χαρακτήρα Doomguy, που παλεύει με ορδές δαιμόνων από την Κόλαση. Το πρώτο παιχνίδι της σειράς Doom, το οποίο αποτελείται από εννέα επίπεδα, διανεμήθηκε δωρεάν ως shareware και μέσα σε δύο χρόνια «μετρούσε» πάνω 15 εκατομμύρια εγκαταστάσεις. Η ολοκληρωμένη έκδοση του παιχνίδι, πωλήθηκε μέσω ταχυδρομικών παραγγελιών. Το 1995 κυκλοφόρησε το «The Ultimate Doom» το οποίο πωλήθηκε στη λιανική αγορά.

Το Doom είναι ένα από τα πιο σημαντικά παιχνίδια στην ιστορία των βιντεοπαιχνιδιών, το οποίο αναφέρεται συχνά ως ένα από τα σπουδαιότερα παιχνίδια που δημιουργήθηκαν ποτέ. Μαζί με τον προκάτοχό του, το Wolfenstein 3D, βοήθησε στον καθορισμό του είδους FPS και ενέπνευσε πολλά παρόμοια παιχνίδια, που συχνά ονομάζονται «Doom clones».

Σχεδιάστηκε από τους John Romero, Tom Hall, Sandy Petersen. Βασικοί προγραμματιστές του: John Carmack, John Romero, Dave Taylor.

Επίσης μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες:

-Το αλυσοπρίονο και τα κυνηγετικά όπλα του παιχνιδιού ήταν εμπνευσμένα από τη σειρά ταινιών The Evil Dead Ι και ΙΙ (1981, 1987).

-Το Doom επρόκειτο αρχικά να είναι μια προσαρμογή βιντεοπαιχνιδιών του Aliens (1986). Τα σχέδια για αυτό ακυρώθηκαν.

-Τα διάφορα όπλα που χρησιμοποιεί ο χαρακτήρας Doomguy σε όλο το παιχνίδι είναι στην πραγματικότητα ψηφιοποιημένες εκδόσεις παιχνιδιών-όπλων που οι προγραμματιστές αγόρασαν σε ένα κατάστημα παιχνιδιών.

-Το ροκ συγκρότημα Smashing Pumpkins χρησιμοποίησε τον ήχο του εκτοξευτήρα πυραύλων στο τραγούδι τους «Where Boys Fear To Tread».

-Το βιντεοπαιχνίδι Doom είχε επιρροές από διάφορες ταινίες όπως: Aliens (1986), Die Hard (1988), Evil Dead II (1987), Army of Darkness (1992) και The Color of Money (1986). Επίσης και από το βιντεοπαιχνίδι Castle Wolfenstein (1981).

-Το 1999, είχε ανακοινωθεί ότι το Doom θα μεταφερόταν στη μεγάλη οθόνη με τις φήμες να αναφέρουν ότι θα είχε πρωταγωνιστή τον Arnold Schwarzenegger στον ρόλο του Doomguy. Όμως η ιδέα για την ταινία εγκαταλείφθηκε, μετά από ένα περιστατικό, στο οποίο σκοτώθηκαν δύο παιδιά παίζοντας με ένα αλυσοπρίονο, με αρκετούς να πιστεύουν ότι τα παιδιά είχαν επηρεαστεί από το Doom. Ωστόσο έξι χρόνια αργότερα, το 2005 γυρίστηκε η ταινία Doom με πρωταγωνιστές τους Karl Urban, Dwayne Johnson και Rosamund Pike.

Το Doom έχει γίνει διαθέσιμο σε: MS-DOS, Sega 32X, Atari Jaguar, Mac OS, Amiga OS, PC-98, SNES, PlayStation, 3DO, Windows 95, Sega Saturn, RISC OS, Game Boy Advance, Xbox 360, iOS, PlayStation 3, Android, Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One.

Μετά το πρώτο Doom, κυκλοφόρησε το Doom II: Hell on Earth (1994) και με επιπλέον προσθήκες με το Master Levels for Doom II (1995). Το Doom 3, κυκλοφόρησε το 2004,. Το 2016 κυκλοφόρησε ένα ακόμη βιντεοπαιχνίδι Doom και το 2020 το σίκουελ Doom Eternal.

 

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #videogames #doom #firstpersonshooter #retrogaming

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment