Μια επίσκεψη σε πάρτι του Charles Babbage το 1833, μια παρακολούθηση της επίδειξης του για τη Διαφορική Μηχανή και δεκάδες αλληλογραφίες προς αυτόν, είχαν ως αποτέλεσμα να «γραφτεί» το πρώτο πρόγραμμα στον κόσμο!
Στις 10.12.1815, γεννήθηκε η Ada Lovelace, το μοναδικό νόμιμο τέκνο του ποιητή και φιλέλληνα λόρδου Βύρωνα, ο οποίος πέθανε στο Μεσολόγγι, όταν η Lovelace ήταν μόλις 9 ετών. Σε πολύ μικρή ηλικία μυήθηκε από την μητέρα της, Anne Isabella Noel Byron, στα μαθηματικά σε μια προσπάθεια της να την αποτραβήξει από την ποίηση με την οποία ασχολούνταν ο Byron. Το 1833, η Lovelace συνάντησε στο Λονδίνο τον Charles Babbage κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του σχετικά με τη Διαφορική Μηχανή.
Αν και δεν ολοκλήρωσε ποτέ τα μηχανήματα του, ο Babbage θεωρείται ο «πατέρας των υπολογιστών» και η στενή του φίλη Lovelace, η «πρώτη προγραμματίστρια» μιας και κατανόησε και δημοσίευσε μια περιγραφή της λειτουργίας της Αναλυτικής Μηχανής.
Το 1843, η Ada Byron (το Lovelace το έλαβε με το γάμο της)- μετέφρασε ένα επιστημονικό έγγραφο του Ιταλού στρατιωτικού μηχανικού Luigi Menabrea με τίτλο «Sketch of an Analytical Engine», προσθέτοντας υποσημειώσεις σε αυτό. Η Lovelace σκέφθηκε ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι διάτρητες κάρτες που χρησιμοποιούσε ένας αργαλειός Jacquard (πολλά χρόνια αργότερα οι διάτρητες «πέρασαν» στους υπολογιστές), για να δημιουργήσουν μια σειρά από εντολές για την εκτέλεση υπολογισμών. Αυτή η ιδέα της, της επέτρεψε να φανταστεί πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η Αναλυτική Μηχανή με τέτοιο τρόπο που ο Babbage δεν είχε σκεφτεί έως τότε. Για παράδειγμα, στις σημειώσεις της, η Lovelace περιέγραψε μια μέθοδο, μέσω αλγορίθμων, με την οποία η Αναλυτική Μηχανή του Babbage θα μπορούσε να κάνει υπολογισμό των αριθμών Bernoulli.
Ο αλγόριθμός της για τον υπολογισμό των αριθμών Bernoulli θεωρείται το πρώτο δημόσιο πρόγραμμα υπολογιστή. Το 1843, δημοσιεύθηκε το κείμενο του Menabrea με τις επιπλέον σημειώσεις της Lovelace. Συνολικά 65 σελίδες – δυόμισι φορές το μήκος του αρχικού κειμένου του Menabrea. Οι συνεισφορές της Lovelace στον τομέα της πληροφορικής δεν έγιναν ευρέως γνωστές μέχρι τη δεκαετία του 1950. Οι σημειώσεις της, αναδείχθηκαν στον κόσμο, από τον B.V. Bowden, ο οποίος τις δημοσίευσε στο βιβλίο Faster Than Thought: A Symposium on Digital Computing Machines, το 1953.
To 1980, το Υπουργείο Αμύνης των Η.Π.Α. ονόμασε μία γλώσσα προγραμματισμού Ada, προς τιμήν της. Από το 1981 καθιερώθηκαν τα βραβεία Ada Lovelace Award. Επίσης, υπάρχει Ευρωπαϊκό βραβείο με το όνομα «PRACE Ada Lovelace», το 2016 το πρώτο δόθηκε στην Ελληνίδα ερευνήτρια, κυρία Ζωή Κούρνια. Επίσης, κάθε Οκτώβριο έχει θεσμοθετηθεί η «Εβδομάδα Κώδικα» με την συμμετοχή σχολείων και πολλών οργανισμών που διοργανώνουν εκδηλώσεις/δράσεις.
Στην φωτογραφία ένα γράμμα από την Ada Lovelace προς τον Charles Babbage. Φυλάσσεται στη Βρετανική Βιβλιοθήκη.
#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #computers #womeninscience #WomenInSTEM #womentech #programmer #programminglanguage #babbage #adalovelace #computer #firstprogrammer