Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο Williams έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την Williams-Kilburn tube, την πρώτη ψηφιακή μνήμη τυχαίας πρόσβασης

«Williams tube», ήταν ένας καθοδικός σωλήνας που εμφάνιζε κουκκίδες & παύλες (αρνητικό ή θετικό φορτίο, αντιστοίχως 0 και 1) στην οθόνη του και αποτέλεσε την πρώτη ψηφιακή μνήμη τυχαίας πρόσβασης η οποία χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία σε πολλούς πρώιμους υπολογιστές.

Στις 11.12.1946 ο Frederick Williams έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για αυτή την κατασκευή, στην οποία τον είχε βοηθήσει ο μεταπτυχιακός φοιτητής Tom Kilburn. Συχνά αναφέρεται ως Williams-Kilburn tube.

Η ανάπτυξη της έγινε στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Το 1948. ο Williams, ο Kilburn και Geoff Tootill κατασκεύασαν τον υπολογιστή Manchester Small Scale Experimental Machine (SSEM, συνήθιζαν να τον αποκαλούν Baby και ήταν ο απόγονος του υπολογιστή Manchester Mark 1 και αργότερα του Ferranti Mark 1) για να δοκιμάσουν την μνήμη που είχαν δημιουργήσει.

Στον υπολογιστή αυτόν «έτρεξε» το πρώτο ηλεκτρονικά αποθηκευμένο πρόγραμμα.

Η μνήμη Williams θεωρείται ότι αποτέλεσε την πρώτη μορφή RAM, έστω και αν η μνήμη του υπολογιστή Baby μπορούσε να αποθηκεύσει μόλις 1024 bits (128 bytes). Επίσης χρησιμοποιήθηκε στους υπολογιστές Whirlwind και IBM 701.

    

 
Η Williams-Kilburn tube με ανοιγμένο το μπροστινό τμήμα της.
Πολλές πληροφορίες θα βρείτε και στη σελίδα 49

 

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #FrederickWilliams #TomKilburn #SSEM #Mark1 #Williamstube #ram

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment