Στις 18 Σεπτεμβρίου 1990, η εταιρεία NeXT, με τον Steve Jobs «πάνω» στη σκηνή, παρουσίασε δύο workstations, αναβαθμίζοντας το πρώτο μοντέλο, το NeXT Computer που είχε παρουσιάσει το 1988.
Πρόκειται για τα μοντέλα NeXTcube και NeXTstation. Επισκεπτόμενοι το Μουσείο μας, μπορείτε να δείτε από κοντά τον υπολογιστή NeXTcube που βλέπετε στην φωτογραφία της ανάρτησής μας.
Σε ένα τέτοιο μοντέλο ο Sir Tim Berners-Lee, ο Βρετανός επιστήμονας που εφηύρε τον Παγκόσμιο Ιστό (WWW), χρησιμοποίησε έναν υπολογιστή NeXT για να γράψει τον κώδικα του πρώτου προγράμματος περιήγησης στο διαδίκτυο, ενώ εργαζόταν στο ερευνητικό ινστιτούτο στο Cern το 1991.
Το NeXTcube αποτέλεσε τον αντικαταστάτη του NeXT Computer (του πρώτου υπολογιστή της εταιρείας NeXT) και εντυπωσίαζε για το σχεδιασμό του και την κατασκευή του. Η κεντρική μονάδα του υπολογιστή ήταν τοποθετημένη σε έναν κύβο διαστάσεων 30x30x30 εκατοστών και το περίβλημά του ήταν κατασκευασμένο από μαγνήσιο. Το NeXTcube «έτρεχε» το λειτουργικό σύστημα NeXTSTEP. Το κόστος απόκτησής τους ήταν 7.995 δολάρια (16.734 σε σημερινές τιμές).
Η εταιρεία NeXT και το μοντέλο NeXTstation ως μια πιο προσιτή εναλλακτική λύση σε σχέση με το NeXTcube. Η τιμή του ανερχόταν στα 4.995 δολάρια (10,454 σε σημερινές τιμές). Το NeXTstation διέθετε αρκετά μοντέλα, όπως τα: NeXTstation (25 MHz), NeXTstation Turbo (33 MHz), NeXTstation Color (25 MHz) και NeXTstation Turbo Color (33 MHz).
Το NeXTstation συνδεόταν με μια οθόνη NeXT MegaPixel Display 17” (με ενσωματωμένα ηχεία), πληκτρολόγιο και ποντίκι. Έχει το παρατσούκλι «slab» (επίπεδη πλάκα) καθώς η κεντρική μονάδα ήταν τοποθετημένη σε ένα περίβλημα το οποίο έμοιαζε με κουτί πίτσας!
Συνολικά, η NeXT πούλησε περίπου 50.000 μονάδες (δεν περιλαμβάνονται οι πωλήσεις σε κυβερνητικούς οργανισμούς), καθιστώντας το NeXTstation ένα πολύ σπάνιο μηχάνημα.
Και οι δύο αυτοί υπολογιστές κυκλοφόρησαν έως το 1993.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μοντέλα NeXTcube και NeXTstation ήταν κατασκευασμένα σύμφωνα με το πρότυπο 3Μ.
Το 3M ένα πρότυπο που προτάθηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1980 από τον Raj Reddy και τους συναδέλφους του στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon ως ελάχιστη προδιαγραφή για ακαδημαϊκούς/τεχνικούς σταθμούς εργασίας.
Το πρότυπο αυτό όριζε ότι οι υπολογιστές θα έπρεπε να διέθεταν: τουλάχιστον ένα megabyte μνήμης RAM, μια οθόνη με ένα megapixel και επεξεργαστική ισχύ ενός megaFLOPS (ένα εκατομμύριο οδηγίες ανά δευτερόλεπτο (MIPS). Επίσης συχνά αναφέρεται ότι οι υπολογιστές που θα ανήκαν στο πρότυπο 3M, δεν θα έπρεπε να κοστίζουν περισσότερο από ένα «megapenny» (δηλαδή 10.000$).
#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #Nextcube #workstations #SteveJobs