Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Έγινε η ονοματοδοσία μιας από τις ιστορικότερες γλώσσες προγραμματισμού στον κόσμο, της COBOL

Παρότι η COBOL είναι 62 ετών και πλησιάζει την ηλικία συνταξιοδότησης, σύμφωνα με πηγές περίπου 200 δισεκατομμύρια γραμμές κώδικα COBOL εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σήμερα!!

Και, αν έχετε λάβει μετρητά από ΑΤΜ πρόσφατα, είναι πολύ πιθανό ότι σε κάποιο στάδιο της συναλλαγής έτρεξε κάποιος κώδικας σε COBOL.

Στις 18.09.1959 έγινε η ονοματοδοσία μιας από τις ιστορικότερες και σημαντικότερες γλώσσες προγραμματισμού στον κόσμο!

Η απόφαση για τη χρήση του ονόματος «COBOL» ελήφθη σε μια συνεδρίαση της επιτροπής CODASYL (Conference on Data Systems Languages) που πραγματοποιήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1959.

Η COBOL (COmmon Business-Oriented Language) είναι μία από τις παλαιότερες γλώσσες προγραμματισμού.

Συχνά αναφέρεται Grace Hopper ως η «η γιαγιά της Cobol» για την συνεισφορά της και την προώθηση αυτής της γλώσσας, όμως μια άλλη γυναικά στην πληροφορική, η Mary K. Hawes

Η Hawes ήταν μια προγραμματίστρια της εταιρεία Burroughs Corporation που «είδε» την ανάγκη για μια νέα γλώσσα στον προγραμματισμό των υπολογιστών. Έτσι, τον Μάρτιο του 1959, η Hawes πρότεινε τη δημιουργία μιας νέας γλώσσας η οποία θα είχε αγγλικό λεξιλόγιο και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ένα ευρύ φάσμα υπολογιστικών συστημάτων.

Η Hawes ήλθε σε επικοινωνία με την Hopper η οποία και πρότεινε να προσεγγίσουν το Υπουργείο Άμυνας των Η.Π.Α. για να χρηματοδοτήσει την προσπάθεια της δημιουργίας μιας νέας γλώσσας προγραμματισμού και σκεπτόμενη ότι το Υπουργείο θα ήταν ένας δυνητικός πελάτης.

Τον Μάιο του 1959, 41 χρήστες αλλά και κατασκευαστές υπολογιστών συναντήθηκαν στο Πεντάγωνο (Η.Π.Α.) και δημιούργησαν την προαναφερθείσα επιτροπή CODASYL.

Με βάση τις προηγούμενες γλώσσες προγραμματισμού, όπως η FLOW-MATIC της εταιρείας Remington Rand (UNIVAC) η οποία σε μεγάλο βαθμό ήταν έργο της Grace Hopper καθώς και του Commercial Translator της IBM, η επιτροπή πρότεινε ότι τα προγράμματα που θα γράφονται με COBOL θα πρέπει να χρησιμοποιούν απλές αγγλικές λέξεις.

Αλλά, ακόμη και με την υποστήριξη του Υπουργείο Άμυνας των Η.Π.Α., της IBM και της UNIVAC, η πορεία ανάπτυξης της COBOL δεν ήταν σίγουρη. Η εταιρεία Honeywell πρότεινε τη δική της γλώσσα, την FACT, ως τη γλώσσα προγραμματισμού για επαγγελματική χρήση από τις επιχειρήσεις.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1959, η βασική σύνταξη της COBOL είχε δημιουργηθεί και τα πρώτα προγράμματα σε COBOL άρχισαν να «τρέχουν» μέχρι το καλοκαίρι του 1960. Τον Δεκέμβριο του 1960, τα προγράμματα COBOL αποδείχθηκαν πραγματικά διαλειτουργικά, έχοντας τη δυνατότητα να εκτελούνται σωστά από υπολογιστές πολλών κατασκευαστών. Και αυτό ήταν που έδειξε ότι η COBOL ήταν πλέον καθ’ οδόν για να γίνει η πρώτη πραγματικά εμπορική γλώσσα προγραμματισμού.

Και για τουλάχιστον για την επόμενη 20ετια εξακολουθούσε να ήταν η γλώσσα προγραμματισμού που επέλεγαν να χρησιμοποιήσουν οι επιχειρήσεις.

Η COBOL χρησιμοποιούνταν κυρίως σε εμπορικά, οικονομικά και διοικητικά συστήματα για επιχειρήσεις και κυβερνήσεις έως και τις ημέρες μας.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #cobol #GraceHopper

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment