Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η επιτροπή Joint Photographic Experts Group δημοσιεύεσαι το πρότυπο ψηφιακής συμπίεσης εικόνων, το JPEG

Το JPEG ήλθε στη ζωή μας το 1992, σχεδόν παράλληλα με την αρχή του www και ειδικά τα πρώτα χρόνια με τις αργές συνδέσεις στο διαδίκτυο αποτέλεσε τον ιδανικό τρόπο για να έχουμε εικόνες στο internet!

Και παρότι η ψηφιακή φωτογραφία προηγήθηκε του JPEG κατά σχεδόν 20 χρόνια, το πρότυπο JPEG-1 ήταν αυτό που άλλαξε μια για πάντα τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε και αποθηκεύομε τις φωτογραφίες μας!

Στις 18.09.1992 η επιτροπή Joint Photographic Experts Group δημοσιεύεται το πιο διαδεδομένο πρότυπο ψηφιακής συμπίεσης εικόνων, το JPEG. Από το όνομα αυτής της επιτροπής προέρχεται και το όνομά του προτύπου.

Εννέα χρόνια νωρίτερα, το 1983, οι ερευνητές του Διεθνούς Οργανισμού Τυποποίησης (ISO) άρχισαν να αναζητούν μεθόδους με τους οποίους θα μπορούσαν να εμφανιστούν ποιοτικές εικόνες στις οθόνες των τερματικών και των υπολογιστών της τότε εποχής που ως επί το πλείστον απεικόνιζαν μόνο κείμενο

Έτσι, το 1986, ιδρύθηκε η επιτροπή Joint Photographic Experts Group (JPEG) με σκοπό να δημιουργήσει ένα νέο πρότυπο, αυτό που εξελίχθηκε στο γνωστό JPEG, το οποίο θα χρησιμοποίησε διάφορες μεθόδους για να συμπιέζει τα δεδομένα μια εικόνας ούτως ώστε να μην έχει μεγάλη χωρητικότητα ένα αρχείο εικόνας.

Το πρότυπο JPEG λειτουργεί «κρατώντας» τον μέσο όρο κάθε παραλλαγής χρώματος και απορρίπτοντας ό,τι ψηφιακή πληροφορία δεν μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι, μια διαδικασία γνωστή ως «απώλεια» συμπίεσης. (lossy compression).

Λόγω του ότι το JPEG χρησιμοποιεί αυτή τη διαδικασία συμπίεσης, εμφανίζονται ατέλειες στην εικόνα. Ανάλογα με το βαθμό συμπίεσης (0 έως 100) αυξάνεται ή μειώνεται η ποιότητα της εικόνας και αντίστοιχα το μέγεθος του αρχείου. Υπάρχουν διαφόρων ειδών ατέλειες οι οποίες μπορεί να υπάρξουν σε μια εικόνα JPEG. Μια ατέλεια είναι ο χωρισμός της εικόνας σε τετράγωνα 8×8 pixel. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «macroblocking». Άλλες ατέλειες είναι: η χρωματική παραμόρφωση, η παραμόρφωση των άκρων της εικόνας και η ανομοιομορφία των χρωμάτων (τα χρώματα δεν είναι συμπαγή και αναμειγνύονται στις άκρες του αντικειμένου που απεικονίζεται).

Ωστόσο, οι απώλειες αυτές δεν είναι, τις περισσότερες φορές, ορατές, εφόσον η απεικόνιση γίνεται σε οθόνη υπολογιστή. Αρχίζουν να εμφανίζονται όταν ο λόγος συμπίεσης μεγαλώσει αρκετά (περισσότερο από 60%) και η απεικόνιση γίνεται σε οθόνες μεγάλων διαστάσεων. Οι εικόνες JPEG δεν είναι κατάλληλες για χρήση σε εκτυπωτικές εργασίες σε τυπογραφείο ή σε plotters διότι το αρχείο εικόνας όπως συνηθίζεται να λέμε «πιξελιάζει».

Επίσης, υπάρχει και το JPEG 2000 το οποίο έχει δημοσιευτεί ως πρότυπο ISO, ISO/IEC 15444. Από το 2017, το JPEG 2000 δεν υποστηρίζεται σε προγράμματα περιήγησης στο διαδίκτυο και ουσιαστικά δεν χρησιμοποιείται πλέον.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #JPEG #JointPhotographicExpertsGroup

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment