Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Γεννήθηκε ο Νίκολα Τέσλα, γνωστός για το πηνίο Tesla, την ανάπτυξη του εναλλασσόμενου ρεύματος (AC)

«Δεν μ’ ενοχλεί που έκλεψαν τις ιδέες μου. Μ’ ενοχλεί που δεν είχαν τις δικές τους».

Στις 10.07.1856 γεννήθηκε ο Νίκολα Τέσλα και θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας το παραπάνω απόφθεγμά του, αλλά και το «κείμενο σεντόνι» που ακολουθεί.

«Η μεγαλοφυΐα που άναψε τον κόσμο» όπως κάποιοι τον χαρακτήρισαν.

Ο Tesla, Σέρβος στην καταγωγή, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εφευρέτες όλων των εποχών, ο οποίος ποτέ δεν πλούτισε. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια της ζωής του έμενε σε ένα απλό ξενοδοχείο στη Νέα Υόρκη με μόνες του ασχολίες την αναζήτηση για νέες εφευρέσεις και το τάισμα των περιστεριών.

Έμεινε γνωστός για το πηνίο Tesla (που έθεσε τις βάσεις για τις ασύρματες τεχνολογίες), την ανάπτυξη του εναλλασσόμενου ρεύματος (AC). Η μονάδα της έντασης του μαγνητικού πεδίου στο διεθνές σύστημα μονάδων SI, ονομάστηκε Tesla προς τιμή του στο Γενικό Συνέδριο Μέτρων και Σταθμών του Παρισιού το 1960.

Από το 1892 έως το 1903 ο Tesla αγωνιζόταν να αποδείξει ότι η εκπομπή και λήψη ραδιοκυμάτων ήταν δική του εφεύρεση καθώς στηριζόταν σε 13 δικές του πατέντες και όχι του Ιταλού Μαρκόνι. Τελικά ο Tesla δικαιώθηκε το 1943 λίγους μήνες μετά το θάνατό του, ενώ αναγνωρίστηκε ως ο εφευρέτης του ραδιοφώνου το 1955.

Ο Tesla ήταν επίσης ο άνθρωπος πίσω από πολλές άλλες μεγάλες εφευρέσεις, αλλά επειδή δεν είχε κατοχυρώσει πολλές από τις ιδέες του, άλλοι τις χρησιμοποίησαν για να ωφεληθούν για να γίνουν πλούσιοι και διάσημοι.

Σχετικά με τη ζωή του:

Ο Nikola Tesla γεννήθηκε στις 10.07.1856 στο Σμίλιαν της Κροατίας, τότε μέρος της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας. Ο πατέρας του ήταν ιερέας στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και η μητέρα του ασχολούνταν με το αγρόκτημα της οικογένειας. Το 1863 ο αδερφός του Daniel Tesla σκοτώθηκε πέφτοντας από ένα άλογο. Το σοκ της απώλειας αναστάτωσε τον 7χρονο -τότε- Tesla, ο οποίος είχε πει ότι από τότε ξεκίνησε να βλέπει οράματα, αυτά ήταν και τα πρώτα σημάδια των δια βίου ψυχικών ασθενειών του.

Ο Tesla σπούδασε μαθηματικά και φυσική στο Πολυτεχνείο του Γκρατς και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Πράγας. Το 1882, ενώ περπατούσε σε ένα δρόμο, «βρήκε» την ιδέα για έναν κινητήρα εναλλασσόμενου ρεύματος χωρίς ψήκτρες, κάνοντας τα πρώτα σκίτσα των περιστρεφόμενων ηλεκτρομαγνητών του στο χώμα του δρόμου. Την ίδια χρονιά, μετακόμισε στο Παρίσι και εργάστηκε στην επισκευή σταθμών ηλεκτροπαραγωγής συνεχούς ρεύματος (DC) στην εταιρεία Continental Edison Company. Δύο χρόνια αργότερα μετανάστευσε στις Η.Π.Α.

Ο Tesla έφτασε στη Νέα Υόρκη το 1884 και προσλήφθηκε ως μηχανικός στα κεντρικά γραφεία του Thomas Edison στο Μανχάταν. Εργάστηκε εκεί για ένα χρόνο, εντυπωσιάζοντας τον Edison με την επιμέλεια και την επινοητικότητα του. Κάποια στιγμή ο Edison είπε στον Tesla ότι θα του έδινε 50.000 $ για εάν έφτιαχνε ένα βελτιωμένο σχέδιο για ένα δυναμό συνεχούς ρεύματος (DC). Μετά από μήνες πειραματισμού, ο Tesla παρουσίασε μια λύση και ζήτησε τα χρήματα. Ο Edison τότε του απάντησε: «Tesla, δεν καταλαβαίνεις το αμερικανικό μας χιούμορ». Ο Tesla αποχώρησε από την εταιρεία λίγο αργότερα.

Μετά από μια ανεπιτυχή προσπάθεια να ξεκινήσει τη δική του εταιρεία -Tesla Electric Light Company- ο Tesla βρήκε υποστηρικτές στην έρευνά του για το εναλλασσόμενο ρεύμα. Το 1887 και το 1888 του χορηγήθηκαν περισσότερα από 30 διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τις εφευρέσεις του και κλήθηκε να μιλήσει για το έργο του στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Η διάλεξή του τράβηξε την προσοχή του George Westinghouse, του εφευρέτη που είχε ξεκινήσει το πρώτο σύστημα εναλλασσόμενου ρεύματος κοντά στη Βοστώνη και ήταν ο σημαντικότερος ανταγωνιστής του Edison στη «Μάχη των ρευμάτων».

Ο Westinghouse προσέλαβε τον Tesla, ενέκρινε τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας του, σχετικά με το AC και του έδωσε το δικό του εργαστήριο. Το 1890 ο Edison κανόνισε να εκτελεστεί η θανατική ποινή ενός καταδικασμένου δολοφόνου -από την περιοχή της Νέας Υόρκης- σε μια ηλεκτρική καρέκλα με εναλλασσόμενο ρεύμα. Η επιλογή αυτής της μεθόδου για την εκτέλεση της ποινής, ήταν ένα κόλπο του Edison με σκοπό να δείξει πόσο επικίνδυνο θα μπορούσε να είναι το ηλεκτρικό ρεύμα του Westinghouse!

Ο Edison έκανε λοιπόν τα πάντα για να αποδείξει ότι το εναλλασσόμενο ηλεκτρικό ρεύμα (AC) ήταν θανατηφόρο, φθάνοντας στο σημείο να μιλά και να προβάλλει πως στην πρώτη εκτέλεση θανατικής ποινής σε ηλεκτρική καρέκλα η οποία έγινε με AC, έφταιγε το ρεύμα (αρχικά 1.000 volt στην πρώτη προσπάθεια και έπειτα 2.000 volt) για τον θάνατο του καταδικασθέντα… Και αυτό γιατί είχε ακραίο ανταγωνισμό με τον Westinghouse και τον Tesla. Ήθελα να πείσει ότι η δική του επιλογή για χρήση του συνεχούς ρεύματος (DC) ήταν ασφαλέστερη από το AC.

Τη δεκαετία του 1890 η Tesla εφεύρε ηλεκτρικούς ταλαντωτές, μετρητές, λαμπτήρες και τον μετασχηματιστή υψηλής τάσης γνωστός ως πηνίο Tesla. Πειραματίστηκε επίσης με ακτίνες Χ, έδωσε επιδείξεις ραδιοεπικοινωνιών μικρής εμβέλειας δύο χρόνια πριν ο Guglielmo Marconi και δοκιμάσει κάτι αντίστοιχο σε ένα σκάφος σε μια πισίνα στο Madison Square Garden. Μαζί, ο Tesla και ο Westinghouse συνεργάστηκαν με την General Electric για την εγκατάσταση γεννητριών AC στους καταρράκτες του Νιαγάρα, δημιουργώντας τον πρώτο σύγχρονο σταθμό παραγωγής ενέργειας.

Με τη βοήθεια του Mark Twain, ο Tesla ανακάλυψε κατά μια ένοια τις ακτίνες Χ.
Ο Twain και ο Tesla έγιναν φίλοι τη δεκαετία του 1890, χάρη εν μέρει στη δια βίου γοητεία του Twain με την τεχνολογία και τις νέες εφευρέσεις. Επισκεπτόμενοι το εργαστήριο του Tesla ένα βράδυ, ο Twain αποθανάτισε μια από τις πρώτες φωτογραφίες που φωτίζονταν από φως πυρακτώσεως.
Το 1895, ο Tesla και ο φωτογράφος Edward Ringwood Hewett κάλεσαν τον Twain πίσω στο εργαστήριο να ποζάρει για μια άλλη φωτογραφία, η οποία φωτιζόταν χρησιμοποιώντας μια ηλεκτρική συσκευή που ονομάζεται Crookes tube. Όταν ο Tesla εξέτασε το προκύπτον αρνητικό της φωτογραφίας, το βρήκε λασπωμένο αποφάνθηκε ότι είχε καταστραφεί. Λίγες εβδομάδες αργότερα, αφού ο Γερμανός επιστήμονας Wilhelm Röntigen ανακοίνωσε την ανακάλυψή του σχετικά με «ακτινοβολία Χ» που παράγεται από σωλήνες Crookes, ο Tesla συνειδητοποίησε ότι η φωτογραφία του Twain είχε καταστραφεί από τις σκιές ακτίνων Χ των μεταλλικών βιδών της κάμερας.

Το 1895 το εργαστήριο του Tesla στη Νέα Υόρκη κάηκε ολοσχερώς, καταστρέφοντας τις σημειώσεις του και τον εξοπλισμό του. Ο Tesla μετεγκαταστάθηκε στο Colorado Springs για δύο χρόνια όπου και ασχολήθηκε με τις δυνατότητες χρήσης σταθμών μεγάλου υψομέτρου για τη μετάδοση πληροφοριών και ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλες αποστάσεις.
Μια μέρα του Ιούλιου, παρατηρώντας κεραυνούς, ο εξοπλισμός του Tesla έλαβε σειρά από μπιπ. Αφού απέκλεισε τις ηλιακές και επίγειες αιτίες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα σήματα πιθανόν να προέρχονταν από άλλο πλανήτη. Τα επόμενα Χριστούγεννα, ως απάντηση στο αίτημα του Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού για πρόβλεψη για το μεγαλύτερο επιστημονικό επίτευγμα του επόμενου αιώνα, ο Tesla έγραψε: «Αδελφοί! Έχουμε ένα μήνυμα από έναν άλλο κόσμο, άγνωστο και απομακρυσμένο. Διαβάζει: ένα… δύο… τρία… »

Το 1996 οι επιστήμονες δημοσίευσαν μια μελέτη που επαναλαμβάνει το πείραμα του Tesla και δείχνει ότι το σήμα προκλήθηκε στην πραγματικότητα από το φεγγάρι Io που διέρχεται από το μαγνητικό πεδίο του Δία.

Ο Tesla πέστρεψε στη Νέα Υόρκη το 1900. Τότε εξασφάλισε την υποστήριξη του χρηματοδότη John Pierpont Morgan και άρχισε να χτίζει ένα παγκόσμιο δίκτυο επικοινωνιών με επίκεντρο έναν τεράστιο πύργο στο Wardenclyffe, στο Long Island. Όμως, τα κεφάλαια εξαντλήθηκαν αρκετά γρήγορα και ο Morgan σταμάτησε την συνεργασία, διακόπτοντας τα μεγαλοπρεπή σχέδια του Tesla.

Ο Tesla έζησε τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής του, σε ένα ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης, δουλεύοντας σε νέες εφευρέσεις, ακόμη και όταν δυνάμεις και η ψυχική του υγεία ήταν στο ναδίρ. Η εμμονή του με τον νούμερο τρία και το σχολαστικό πλύσιμο «αποδόθηκαν» ως εκκεντρικότητες της ιδιοφυΐας. Πέρασε τα τελευταία του χρόνια ταΐζοντας τα περιστέρια της πόλης και ισχυρίζονταν ότι επικοινωνούσε μαζί τους.

Όταν έγινε 79 ετών, ανακοίνωσε την εφεύρεσή του ενός ταλαντωτή μεγέθους τσέπης που θα μπορούσε να καταστρέψει το Empire State Building.

Ο Tesla πέθανε στο δωμάτιό του στις 7 Ιανουαρίου 1943. Αργότερα εκείνο το έτος, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε τέσσερα από τα βασικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας του Marconi, αναγνωρίζοντας τις καινοτομίες του Tesla στο ραδιόφωνο. Το σύστημα AC που υπερασπίστηκε και βελτίωσε παραμένει έως και σήμερα το παγκόσμιο πρότυπο για τη μετάδοση ισχύος.

Προς τιμήν του το αεροδρόμιο του Βελιγραδίου φέρει το όνομα του Nikola Tesla.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #tesla #pionner

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment