Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η εταιρεία K&E (Keuffel and Esser) παρήγαγε τον τελευταίο λογαριθμικό κανόνα (slide rule)

Έχουμε και εμείς έναν λογαριθμικό κανόνα στο Μουσείο μας, αν και να σας πούμε την αλήθεια δεν γνωρίζουμε πως υπολογίζεις. Οπότε όταν με το καλό έλθει κάποιος/α κάποια από εσάς θα κρατήσουμε σημειώσεις ;-_)

Στις 11.07.1976 η εταιρεία K&E (Keuffel and Esser) παρήγαγε τον τελευταίο slide rule (λογαριθμικός κανόνας) τον οποίο και δώρισε στο μουσείο Smithsonian.

Η αρχική εφεύρεση ήταν του μαθηματικού William Oughtred, ο οποίος το 1622 κατασκεύασε έναν τέτοιο χάρακα με σκοπό να κάνει μαθηματικούς υπολογισμούς, όπως επίσης εισήγαγε στα μαθηματικά τα σύμβολα του πολλαπλασιασμού και της διαίρεσης.

Τους επομένους αιώνες ο χάρακας εξελίχθηκε και στις δεκαετίες του 1950-1970 χρησιμοποιήθηκε πολύ από επιστήμονες και μηχανικούς. Επίσης την δεκαετία του ’60 χρησιμοποιήθηκε στα προγράμματα της NASA που οδήγησαν τους ανθρώπους στην σελήνη.

Ο χάρακας αυτός πρόκειται για την πρώιμη μορφή ενός μηχανικού/αναλογικού υπολογιστή καθώς μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε δύσκολους υπολογισμούς αλλά και σε τριγωνομετρικές πράξεις. Ο slide rule ξεπεράστηκε με την εφεύρεση της αριθμομηχανής και του υπολογιστή.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #sliderule #nasa #Oughtred #Smithsonian

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment