Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Γεννήθηκε ο Marvin Lee Minsky, μαθηματικός και επιστήμονας της πληροφορικής

«Από τη στιγμή που οι υπολογιστές πήραν τον έλεγχο, μπορεί να μην τον πάρουμε ποτέ πίσω. Εάν είμαστε τυχεροί, μπορεί να αποφασίσουν να μας κρατήσουν ως κατοικίδια».

Είχε δηλώσει ο Minsky στο περιοδικό Life το 1970.

Ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στο να διερευνήσει πως θα μπορούσαμε να αναπαράγουμε τις λειτουργίες του ανθρώπινου εγκεφάλου σε μια μηχανή, ένα ερευνητικό «ταξίδι» που ήλπιζε ότι θα βοηθούσε την ανθρωπότητα να κατανοήσει καλύτερα τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Σαν σήμερα στις 09.08.1927 γεννήθηκε ο Marvin Lee Minsky, Αμερικανός μαθηματικός και επιστήμονας της πληροφορικής.

Γνωστός κατά κύριο λόγο για την έρευνα της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) και συνιδρυτής του εργαστηρίου ΑΙ στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.

Ο Minsky ήταν κάτοχος πτυχίου και διδακτορικού στα μαθηματικά έχοντας σπουδάσει στο πανεπιστήμιο του Harvard και του Princeton. Εκεί οραματίστηκε έναν προσομοιωτή νευρωνικού δικτύου «αρουραίος-σε-λαβύρινθο», ο οποίος θα μιμούνταν τη συμπεριφορά ενός αρουραίου μέσα σε έναν λαβύρινθο που αναζητούσε τροφή.

Στη συνέχεια η παραπάνω ιδέα του Minsky καθώς και η πολύτιμη βοήθεια του Dean Edmonds, «οδήγησαν» στη δημιουργία του Stochastic Neural Analog Reinforcement Calculator (SNARC). Αυτό το μηχάνημα κατασκευάστηκε από σωλήνες, κινητήρες, συμπλέκτες, ακόμα και με κομμάτια από το βομβαρδιστικό αεροπλάνο Β-24!
Η συγκεκριμένη κατασκευή θεωρείται ως η πρώτη μηχανή τεχνητού νευρωνικού δικτύου που κατασκευάστηκε ποτέ.

Το νευρωνικό δίκτυο είναι ένα δίκτυο από υπολογιστικούς κόμβους (νευρώνες) διασυνδεδεμένους μεταξύ τους. Είναι εμπνευσμένο από το κεντρικό νευρικό σύστημα του ανθρώπου, το οποίο και προσπαθεί να προσομοιώσει.

Οι υπόλοιπες εφευρέσεις του Minsky περιλαμβάνουν μηχανικά χέρια και άλλες ρομποτικές συσκευές, το μικροσκόπιο σάρωσης (confocal scanning microscope), το Muse synthesizer για μουσικές παραλλαγές (για αυτό συνεργάστηκε με τον Ed Fredkin) και την πρώτη «χελώνα» για την γλώσσα προγραμματισμού LOGO (για αυτό συνεργάστηκε με τον Seymour Papert).

Ο Minsky μάζευε οτιδήποτε αντικείμενο εύρισκε και με το οποίο πίστευε ότι θα μπορούσε να κατασκευάσει κάτι, λένε ότι είχε γεμίσει ένα ολόκληρο υπόγειο.

Σύμφωνα με την κόρη του, Margaret Minsky: Όταν εγώ και τα άλλα δύο αδέλφια μας ήμασταν μικρά παιδιά, ο πατέρας μας είχε φτιάξει έναν μικροσκοπικό χαρταετό από φύλλα χρυσού, με τον οποίο έλαβε μέρος σε ένα τοπικό φεστιβάλ και κέρδισε το βραβείο για τον μικρότερο χαρταετό! Την ίδια χρονιά είχε πάρει από το υπόγειο ένα αλεξίπτωτο και αφού το τροποποίησε κατάλληλα κέρδισε το βραβείο για τον μεγαλύτερο χαρταετό. «Είχε πάντα κάποιο έργο», τόνισε χαρακτηριστικά η κόρη του.

Το 1968, Ο Minsky ήταν σύμβουλος στην κινηματογραφική ταινία του Στάνλεϊ Κούμπρικ «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος». Ο ένας από τους χαρακτήρες της ταινίας, ο Βίκτωρ Καμίνσκι, ονομάσθηκε έτσι προς τιμή του Minsky.

Το 1969, ο Minsky κέρδισε το βραβείο Α.Μ. Turing Award, την υψηλότερη τιμή στην επιστήμη των υπολογιστών, για την πρωτοποριακή εργασία του στο AI.

Το 1987, ο Minsky έγραψε ένα βιβλίο ορόσημο στην ιστορία της τεχνητής νοημοσύνης. Τίτλος του βιβλίου: The Society of Mind και μέσα στις σελίδες του προτείνει και ανέπτυξε πως η ανθρώπινη συνείδηση και οι διαδικασίες σκέψης «αποσυντίθενται» σε μια σειρά από «μίνι μυαλά» όπου το καθένα από αυτά θα εκτελούσε συγκεκριμένες λειτουργίες.

Πλούσια η συνέχεια και οι δράσεις στη ζωή του, στην οποία πάντα βρισκόταν σε διαδικασία έρευνας. Απεβίωσε το 2016 σε ηλικία 88 ετών.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #innovation #computers #ai #Minsky

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment