Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ξεκίνησε επίσημα το έργο για τη δημιουργία του IBM Personal Computer,

Η ομάδα του έργου Project Chess της IBM χρειάστηκε 369 ημέρες για να δημιουργήσει τον πρώτο προσωπικό υπολογιστή της IBM, τον 5150, πιο γνωστός ως IBM-PC.

Το κωδικό όνομα του υπολογιστή «acorn». Το «βελανίδι» ξεκίνησε επίσημα στις 08.08.1980.

Στην εικόνα της ανάρτησης, βλέπετε τον επικεφαλής του έργου, Philip Don Estridge, ο οποίος και θεωρείται ο «πατέρας του IBM PC».

Στα τέλη της δεκαετίας του ΄70 η απαρχή της αγοράς των οικιακών υπολογιστών δεν πέρασε απαρατήρητη από την IBM. Η εταιρεία είχε μικρή εμπειρία με οτιδήποτε άλλο εκτός από υπολογιστές mainframe. Το 1975 η IBM είχε παρουσίασε το σύστημα 5100 ως ένα «έξυπνο» προγραμματιζόμενο τερματικό. Το κόστος του ήταν 9.000 δολάρια και θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένας αυτόνομος υπολογιστής, εκτελώντας προγράμματα σε BASIC και APL (A Programming Language). Οι χρήστες δεν «έδειξαν» ιδιαίτερη ζέση για την απόκτησή του.

Το 1980, ο William Lowe, ο διευθυντής εργαστηρίου της IBM στο τμήμα Entry Level Systems (ELS), είχε κάποιες ιδέες που ήθελε να δοκιμάσει. Η ομάδα αυτού του τμήματος ασχολούνταν με έργα για τη δημιουργία υπολογιστών στην κατηγορία «low-end». Ο Lowe, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του στην IBM ως μηχανικός, είχε μελετήσει τα πρώτα βήματα των οικιακών υπολογιστών και είχε δείξει ενδιαφέρον για τους πρώτους υπολογιστές των εταιρειών των Apple και το Radio Shack.

Τον Ιούλιο του 1980, ο Lowe παρουσίασε το όραμά του για έναν μικρό υπολογιστή στην επιτροπή εταιρικής διαχείρισης της IBM. Πίστευε ότι η καλή φήμη της IBM για τις υπηρεσίες και την υποστήριξη της, θα κέρδιζε την εμπιστοσύνη των πελατών και στην αγορά των οικιακών υπολογιστών.

Στην αρχή, ο Lowe πρότεινε στα στελέχη της IBM να μετασκευάσει έναν υπολογιστή από μια ιαπωνική εταιρεία, όμως η επιτροπή δεν ήταν ευχαριστημένη με μια τέτοια προσέγγιση. Έτσι, ο Lowe άλλαξε πορεία στις αρχικές του σκέψεις και υποσχέθηκε ότι θα επέστρεφε σε λίγες εβδομάδες με μια εναλλακτική πρόταση.

Στην επόμενη συνάντηση, ο Lowe πρότεινε ένα νέο σχέδιο που θα ερχόταν εις πέρας από τους μηχανικούς της ομάδας του. Η επιτροπή της IBM ενέκρινε την πρόταση του. Ο Lowe ήταν ανυπόμονος και υποσχέθηκε ότι θα «επέστρεφε» με ένα πρωτότυπο σχέδιο μέσα σε ένα μήνα – ένας φαινομενικά δύσκολος στόχος. Ο Lowe και μηχανικοί της ομάδας του (ELS) είχαν αποκτήσει εμπειρία σε ένα έργο που ονομαζόταν Datamaster, η οποία θα ήταν χρήσιμη για το νέο σχέδιο του.

Ο σκοπός του έργου Datamaster ήταν η δημιουργία ενός συστήματος «all-in-one» που θα είχε διπλή μονάδες δισκέτας (8 ιντσών), πληκτρολόγιο και μια μικρή οθόνη. Ο Lowe χρησιμοποίησε αρκετές ιδέες από το έργο του Datamaster, όπως για παράδειγμα την χρήση του επεξεργαστή Intel 8085 (8-bit).

Στις 08.08.1980, ο Lowe παρουσίασε το πρωτότυπο σχέδιο του στην επιτροπή διαχείρισης της IBM. Η επίδειξή του περιελάμβανε κυρίως μερικά γενικά σχήματα. Η επιτροπή της IBM έδωσε τη συγκατάθεσή της να προχωρήσει στο έργο και ενέκρινε τη χρήση εξαρτημάτων από εξωτερικούς προμηθευτές για το εσωτερικό του νέου υπολογιστή.
Η IBM τελικά βασίστηκε σε εξωτερικούς προμηθευτές σχεδόν για όλα τα μέρη του νέου υπολογιστή. Το εγκεκριμένο έργο Lowe, ονομάστηκε «Project Chess» και ο στόχος του έργου ήταν ανάπτυξη ενός επιτραπέζιου υπολογιστή με το κωδικό όνομα «Acorn». Επικεφαλής του έργου ήταν ο Philip Don Estridge ο οποίος και θεωρείται ο «πατέρας του IBM PC».

Όλα τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα που συνέβησαν μέσα σε έναν χρόνο και τέσσερις ημέρες, «οδήγησαν» στην κυκλοφορία στην αγορά του πρώτου προσωπικού υπολογιστή της IBM.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #personal #computers #pc #ibm

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment