Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Γεννήθηκε ο Martin Cooper, θεωρείται ο «πατέρας του κινητού τηλεφώνου» όπως το γνωρίζουμε έως σήμερα

Ο Cooper εμπνεύστηκε το κινητό τηλέφωνο από το ασύρματο τηλέφωνο που φορούσε στον καρπό του ο ντετέκτιβ Dick Tracy από το ομώνυμο αμερικανικό κόμικ.

Στις 26 Δεκεμβρίου 1928 γεννήθηκε ο Martin Cooper. Αμερικανός μηχανικός όπου ως εργαζόμενος της Motorola ηγήθηκε της ομάδα που το 1972-1973 δημιούργησαν το πρώτο κινητό τηλέφωνο (cell phone) και έκανε την πρώτη κλήση κινητής τηλεφωνίας.

Θεωρείται ότι είναι ο «πατέρας του κινητού τηλεφώνου» όπως το γνωρίζουμε έως σήμερα!

Για την ιστορία να αναφέρουμε: Τα πρώτα κινητά τηλέφωνα εισήχθησαν από την American Telephone & Telegraph Company (AT & T) το 1946. Ωστόσο, σε κάθε περιοχή υπήρχαν διαθέσιμα μόνο 11 ή 12 κανάλια επικοινωνίας, οπότε οι χρήστες συχνά έπρεπε να περιμένουν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα. Μια άλλη αδυναμία των πρώτων κινητών τηλεφώνων ήταν ότι η μεγάλη ποσότητα ενέργειας που απαιτούνταν για τη λειτουργία τους θα μπορούσε να παρέχεται μόνο με μπαταρίες αυτοκινήτων. Έτσι, δεν υπήρχαν πραγματικά φορητά τηλέφωνα αλλά μόνο τηλέφωνα αυτοκινήτων.

Αναλυτικά σχετικά με το Cooper:

Ο Cooper γεννήθηκε στο Σικάγο από Ουκρανούς Εβραίους μετανάστες. Το 1950, αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ιλινόις (IIT) το 1950. Μετά την αποφοίτησή του υπηρέτησε ως αξιωματικός στα υποβρύχια των Η.Π.Α. κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Κορέας. Το 1957, απέκτησε το μεταπτυχιακό του στην Ηλεκτρολογία από το IIT.

Το 1954, ο Cooper παραιτήθηκε από την πρώτη του δουλειά στην εταιρεία Teletype Corporation στο Σικάγο και εντάχθηκε στο δυναμικό της εταιρείας Motorola Inc ως ανώτερος μηχανικός στο τμήμα ανάπτυξης φορητού εξοπλισμού. Εκεί μεταξύ άλλων ανέπτυξε, το 1967, το πρώτο ασύρματο σύστημα επικοινωνίας της αστυνομίας (για το αστυνομικό τμήμα του Σικάγο) χρησιμοποιώντας τεχνολογία που έμοιαζε με κυψελοειδές σύστημα που θα είχα αργότερα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο Cooper ήταν επικεφαλής του τμήματος συστημάτων επικοινωνιών της Motorola.

Ήδη από τη δεκαετία του 1940, τα τηλέφωνα αυτοκινήτων ήταν διαθέσιμα όμως σε περιορισμένη χρήση σε ελάχιστες και μεγάλες πόλεις των Η.Π.Α. Ο Cooper πίστευε ότι το κινητό τηλέφωνο θα έπρεπε να είναι ένα «προσωπικό τηλέφωνο» μια συσκευή που θα αντιστοιχούσε σε ένα άτομο και όχι σε ένα μέρος, σε ένα γραφείο, σε ένα σπίτι.

Επίσης ο Cooper, ήθελε να αποδείξει στην Αμερικανική επιτροπή τηλεπικοινωνιών (FCC) ότι το μονοπώλιο της εταιρείας AT&T θα εμπόδιζε την ανάπτυξη της τεχνολογίας κυψελωτών δικτύων. Ήθελε λοιπόν η εταιρεία του να κατασκευάσει ένα ανταγωνιστικό ασύρματο δίκτυο με μια συσκευή τηλεφώνου, η οποία θα μπορούσε να κρατηθεί στο χέρι.

Ο Cooper ζήτησε από τους μηχανικούς του να κάνουν τα πάντα για αυτό! Έτσι, στις 03.12.1972, δώδεκα μηχανικοί της Motorola ξεκίνησαν το φαινομενικά αδύνατο έργο της συμπίεσης των εξαρτημάτων μέσα σε μια μικρή συσκευή.

Πέντε μήνες αργότερα, στις 03.04.1973, η Motorola διοργάνωσε μια μεγαλοπρεπή εκδήλωση στο Hilton Hotel της Νέας Υόρκης κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσίασε τα δύο «χειροποίητα» τηλέφωνα DynaTAC. Δεδομένου ότι δεν υπήρχε ακόμη πραγματικό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, τα συγκεκριμένα DynaTAC ήταν τα δύο πρώτα εντυπωσιακά ασύρματα τηλέφωνα που λειτουργούσαν στη συχνότητα των 900 MHz.

Αν συχνά αναφέρεται ότι το όραμα του Cooper για το κινητό τηλέφωνο ήταν εμπνευσμένο από τον φανταστικό ήρωα James Kirk ο οποίος χρησιμοποιούσε το Communicator στην τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας Star Trek, ο ίδιος ο Cooper είπε αργότερα ότι η πραγματική του έμπνευση ήταν το ασύρματο τηλέφωνο που φορούσε στον καρπό του ο ντέντεκτιβ Dick Tracy από το ομώνυμο αμερικανικό κόμικ που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1931.

Κάπου στο Σικάγο, τη Βαλτιμόρη ή την Ουάσιγκτον, κάποιος κατέβαλε 3.995 δολάρια για να αγοράσει το Motorola DynaTAC 8000X, το πρώτο πραγματικά φορητό τηλέφωνο, το ημερολόγιο έγραφε: 13 Μαρτίου 1984 και τα 1,1 κιλά του ήταν ανάμεσα στα προσόντα του!

Κανείς δε γνωρίζει ποιος ήταν ακριβώς ο πρώτος αγοραστής κινητού τηλεφώνου στον κόσμο. Εξάλλου, το 1984, ο όρος «κινητό τηλέφωνο» δεν αναφερόταν σε φορητά τηλέφωνα, αλλά σε τηλέφωνα αυτοκινήτων, τα οποία υπήρχαν από τα μέσα της δεκαετίας του 1940.

Στις 06 Μαρτίου 1983, η Motorola παρουσίασε επίσημα το DynaTAC 8000X, επτά μήνες νωρίτερα προτού δώσει την άδεια της η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των Η.Π.Α. (Federal Communications Commission FCC) για το συγκεκριμένο τηλέφωνο. Στις 12.10.1983, η εταιρεία Ameritech ξεκίνησε την πρώτη εμπορική υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας στις Η.Π.Α. μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας AMPS (Advanced Mobile Phone System). Η υπηρεσία κόστιζε 50$ το μήνα, συν 40 σεντ το λεπτό από τις 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ. και 24 σεντ το λεπτό εκτός αιχμής. Δύο μήνες αργότερα, η Cellular One ξεκίνησε το δίκτυο DynaTAC που έχει σχεδιαστεί από τη Motorola στην Ουάσιγκτον. Ένα χρόνο και κάτι αργότερα, η Vodafone στο Ηνωμένο Βασιλείο πραγματοποίησε την πρώτη εμπορική της κλήση, την ημέρα της Πρωτοχρονιάς. Το Ισραήλ με την Pelephone ακολούθησε το 1986 και το 1987 μια εταιρεία από την Αυστραλία.

Το DynaTAC 8000X ήταν το πρώτο κινητό τηλέφωνο που θα μπορούσε να συνδεθεί στο τηλεφωνικό δίκτυο χωρίς ο χρήστης να μεταφέρει μαζί του επιπλέον συστήματα για την πραγματοποίηση της κλήσης. Το όνομα του ήταν η συντομογραφία του Dynamic Adaptive Total Area Coverage (DynaTAC).

Ζύγισε 1,13 κιλά, είχε μήκος 23 εκατοστά χωρίς να προσμετράται σε αυτό η εύκαμπτη κεραία του, ήταν τόσο μεγάλο και βαρύ, που ακόμη και οι δημιουργοί του το ονόμασαν «The Brick», Brick phone, δηλαδή τούβλο!! Προσέφερε αυτονομία 35 λεπτών για ομιλία και 8 ώρες αναμονής.

Ο Cooper εργάστηκε στη Motorola για 29 χρόνια. Επίσης, ηγήθηκε της δημιουργίας ραδιοφώνου κρυστάλλων χαλαζία, ταλαντωτών, οθονών υγρών κρυστάλλων, πιεζοηλεκτρικών εξαρτημάτων, στερεοφωνικής τεχνολογίας για τα AM. Ο Cooper διετέλεσε και αντιπρόεδρος και διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης της Motorola.

Το 1986 Ο Cooper και η σύζυγός του Arlene Harris ίδρυσαν τη εταιρεία Dyna LLC με σκοπό την υποστήριξη εταιρειών που θα ασχολούνταν με την κινητή τηλεφωνία.

Επίσης το 1986 ο Cooper συνίδρυσε την εταιρεία Cellular Payphone Inc. (CPPI), τη μητρική εταιρεία της GreatCall, Inc., η οποία δημιούργησε το κινητό τηλέφωνο Jitterbug (σε συνεργασία με τη Samsung). Στην ουσία ήταν μια σειρά από κινητά τηλέφωνα που ήταν πολύ απλά στη χρήση τους και απευθύνονταν κυρίως σε ηλικιωμένους. Η εταιρεία GreatCall, Inc που ιδρύθηκε από τη σύζυγο του Cooper, την Arlene Harris, σήμερα ονομάζεται Lively και κατασκευάζει κινητά τηλέφωνα καθώς και συσκευές που βοηθούν τους ηλικιωμένους.

Το 1992 ο Cooper συνίδρυσε την Arraycomm, μια εταιρεία δημιουργίας λογισμικού για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Υπό την ηγεσία του, η Arraycomm από μια μικρή νεοφυής εταιρεία, εξελίχθηκε σε έναν παγκόσμιο ηγέτη στην τεχνολογία κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Η εταιρεία διαθέτει περίπου 400 διπλώματα ευρεσιτεχνίας που έχουν εκδοθεί ή εκκρεμούν οι σχετικές αποφάσεις, σε όλο τον κόσμο.

Ο νόμος ορίζει ότι ο μέγιστος αριθμός ασύρματων σημάτων (φωνητικών συνομιλιών ή δεδομένων) που μπορούν ταυτόχρονα να μεταδοθούν χωρίς να παρεμβάλλονται μεταξύ τους διπλασιάζεται περίπου κάθε 30 μήνες από τις αρχές του 1900.

Ο Cooper για να φθάσει στην παραπάνω διαπίστωση που ονομάζεται «Νόμος του Cooper», εμπνεύστηκε από τον εφευρέτη Guglielmo Marconi. Όταν το 1901 ο Marconi άρχισε να εκπέμπει ασύρματα σήματα Μορς πέρα ​​από τον Ατλαντικό, η ραδιοφωνική τεχνολογία ήταν τόσο πρωτόγονη που το σήμα του χρησιμοποιούσε ήταν ένα σημαντικό κλάσμα του παγκόσμιου ραδιοφάσματος. Αν το ραδιόφωνο δεν είχε προχωρήσει τεχνολογικά, σήμερα θα υπήρχε χώρος εντός του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, όχι για περισσότερους από οκτώ ραδιοφωνικούς σταθμούς στον κόσμο.

 

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #cellphones #motorola #mobilephone #martincooper #dicktracy

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Πηγή εικόνας

Post a comment