Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Γεννήθηκε ο Charles Babbage, θεωρείται ο «Πατέρας του υπολογιστή»

Θεωρείται ο «Πατέρας του υπολογιστή»* και ήταν πασίγνωστος για τα πάρτυ του στο Λονδίνο του 19ου αιώνα!

Στις 26.12.1791 γεννήθηκε στο Λονδίνο ο Charles Babbage. Γιος ενός πλούσιου τραπεζίτη, έγινε εξέχουσα προσωπικότητα στους κοινωνικούς και επιστημονικούς κύκλους του Λονδίνου.

Ο Babbage σχεδίασε δύο κατηγορίες μηχανών, Difference Engine και Analytical Engine.

Η «Διαφορική μηχανή» ονομάζονται έτσι λόγω της μαθηματικής αρχής στην οποία βασίζονται, δηλαδή της μεθόδου των πεπερασμένων διαφορών. Το σημαντικό πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι χρησιμοποιεί μόνο αριθμητική πρόσθεση και μας απαλλάσσει από την ανάγκη για πολλαπλασιασμό και διαίρεση που είναι πιο δύσκολο να εφαρμοστούν μηχανικά.

Το 1821, σχεδίασε τη «Διαφορική μηχανή» για να υπολογίζει τις πολυωνυμικές συναρτήσεις.- αντικαθιστώντας τους -πιο αργούς και με συχνά λάθη- «ανθρώπινους υπολογιστές» που πραγματοποιούσαν τους υπολογισμούς εκείνη την εποχή. Ωστόσο, ζητήματα πολιτικής και χρηματοδότησης έφεραν το τέλος της προαναφερθείσας μηχανής.

Το 1834, ο Babbage άρχισε να ασχολείται με μια ακόμη πιο φιλόδοξη εφεύρεση, την «Αναλυτική μηχανή» με σκοπό να κάνει υπολογισμό των αριθμών Bernoulli. Αυτή η εφεύρεση επρόκειτο να είναι μια προγραμματιζόμενη υπολογιστική μηχανή. Τελικά δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την κατασκευή του πριν το τέλος της ζωής του.

Η Ada Lovelace -μαθηματικός- και από τους λίγους ανθρώπους που κατάλαβαν πλήρως τις ιδέες του Babbage, περιέγραψε μια μέθοδο, μέσω αλγορίθμων για τη λειτουργία της Αναλυτικής μηχανής. Αν ποτέ είχε κατασκευαστεί η Αναλυτική μηχανή, θα μπορούσε να υπολογίσει μια ακολουθία από αριθμούς της κατανομής Bernoulli.

Βάσει της εργασίας της, η Lovelace σήμερα θεωρείται ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που ασχολήθηκε με προγραμματισμό υπολογιστών, την εποχή εκείνη μηχανικών υπολογιστών.

Εκτός από μερικά μερικώς ολοκληρωμένα μηχανικά μέρη και μοντέλα δοκιμών, κανένα από τα σχέδια του Babbage δεν «πήρε» απτή μορφή στο σύνολό του στη διάρκεια ζωής του. Η κύρια συναρμολόγηση που ολοκλήρωσε ο Babbage, ήταν στην ουσία το ένα έβδομο από τα σχέδια του για τη Difference Engine No.1. Το 1832, ένα τμήμα της Διαφορικής Μηχανής αποτελούμενο από περίπου 2.000 μέρη συναρμολογήθηκαν για λόγους επίδειξης. Αυτό λειτουργεί άψογα μέχρι σήμερα και είναι η πρώτη επιτυχημένη συσκευή αυτόματου υπολογισμού.

Επίσης ένα μικρό πειραματικό τμήμα της Αναλυτικής Μηχανής ήταν υπό κατασκευή μέχρι τον θάνατο του Babbage το 1871.Έχουν διασωθεί πολλά από τα μικρά πειραματικά τμήματα των μηχανών του, όπως και ένα πλήρες αρχείο των σχεδίων και των σημειώσεών του. Τα σχέδια για τους τεράστιους μηχανικούς υπολογιστές του Babbage κατατάσσονται ως ένα από τα εντυπωσιακά πνευματικά επιτεύγματα του 19ου αιώνα!

Περισσότερα από 150 χρόνια αργότερα, ωστόσο, το Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου, υπό τη διεύθυνση του Dr. Doron Swade, κατασκεύασε δύο πανομοιότυπες Διαφορικές μηχανές, πιστά αντίγραφα των πρωτότυπων σχεδίων του Babbage. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι μηχανές λειτουργούν ακριβώς όπως τις οραματίστηκε ο Babbage.

*Εν κατακλείδι ο Charles Babbage θεωρείται ο «πατέρας του υπολογιστή». Του αποδίδεται η εφεύρεση του πρώτου μηχανικού υπολογιστή, ο οποίος σταδιακά οδήγησε στη δημιουργία βελτιωμένων υπολογιστικών μηχανών.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #Babbage #computer #mechanical #differenceengine #analyticalengine

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment