Επάγγελμα: «άνθρωπος-υπολογιστής». Η Αμερικανίδα Jean Bartik ήταν μια από τις γυναίκες που εργάστηκε με αυτή την ιδιότητα για τον στρατό των Η.Π.Α. καθώς και στον υπολογιστή ENIAC.
Γεννήθηκε στις 27.12.1924. Μετά την αποφοίτησή της το 1945, προσλήφθηκε για να υπολογίζει τις τροχιές των όπλων του στρατού. Ήταν μία από τις εκατοντάδες «ανθρώπους υπολογιστές», συνήθως γυναίκες, οι οποίες έκαναν αυτούς τους υπολογισμούς με το χέρι και χρησιμοποιώντας μηχανικές αριθμομηχανές.
Σύμφωνα με πληροφορίες για τους υπολογισμούς αυτούς εργαζόντουσαν 80 γυναίκες μιας και εκεί αλλά και σε άλλες υπηρεσίες δεν υπήρχαν πολλοί άνδρες δεδομένου ότι οι Η.Π.Α. είχαν εμπλακεί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Την ίδια χρονιά, μια νέα και τεράστια συσκευή για να κάνει αυτούς τους υπολογισμούς, μόλις είχε κατασκευαστεί στο Πανεπιστήμιο της Pennsylvania. Η Bartik -λοιπόν-ήταν μια από τις έξι γυναίκες -οι άλλες ήταν: η Kathleen Antonelli, η Betty Snyder, η Marlyn Meltzer, η Fran Bilas και η Ruth Lichterman- οι οποίες επιλέχθηκαν να εργαστούν στον ENIAC και στην ουσία έγιναν οι πρώτοι προγραμματιστές του, για την ακρίβεια οι πρώτες προγραμματίστριες του.
Το 1947, η Bartik έγινε μέλος της ομάδας που μετέτρεψε τον ENIAC σε έναν υπολογιστή που μπορούσε να αποθηκεύσει τις οδηγίες στην μνήμη του, αυτός ο υπολογιστής ονομαζόταν EDVAC. Επίσης, η Bartik είχε συνεισφέρει στους πρώτους υπολογιστές BINAC και UNIVAC 1. Όπως συνέβη σε πολλούς άλλους ανθρώπους της εποχής της, η προσφορά της στους υπολογιστές, αναγνωρίστηκε αργά στη ζωή της.
Σε κάθε περίπτωση η ίδια έγινε μια ισχυρή υποστηρίκτρια για την πιο ενεργή συμμετοχή των γυναικών στην επιστήμη και την τεχνολογία. Απεβίωσε το 2011.
Στην φωτογραφία βλέπουμε στα αριστερά την Jean Bartik στον υπολογιστή ENIAC.
#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #computers #womeninscience #WomenInSTEM #womentech #programmer #JeanBartik #eniac