Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Γεννήθηκε ο Larry Ellison, συνιδρυτής της Oracle

Γνωρίζετε ποιος είναι ο πιτσιρικάς της φωτογραφίας;
 
Είναι ο Larry Ellison, συνιδρυτής της Oracle και αυτή τη στιγμή είναι ο 7ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο! Στην έναρξη της εταιρείας, είχε «βάλει» 1.200 δολάρια, σε σημερινές τιμές 5.406!
 
Να αναφέρουμε για την ιστορία ότι η πρώτη έκδοση της Oracle ήταν η version 2, διότι όπως είχε δηλώσει ο Ellison: «Ξέραμε ότι κανείς δε θα ήθελε να αγοράσει την έκδοση 1. Πόσο μάλλον βλέποντας ότι η CIA ήταν ο πρώτος μας πελάτης».
 
Ο Larry Ellison, πλήρως όνομα Lawrence Joseph Ellison, γεννήθηκε στις 17 Αυγούστου 1944 στη Νέα Υόρκη. Η μητέρα του, Florence Spellma, ήταν 19 ετών όταν τον γέννησε και δεν είχε καμία υποστήριξη από τον πατέρα. Σε ηλικία εννέα μηνών, ο Larry Ellison αρρώστησε από πνευμονία. Η μητέρα του, τον έστειλε στο Σικάγο για να τον μεγαλώσουν η θεία και ο θείος της, Lillian και Louis Ellison, οι οποίοι τελικά και τον υιοθέτησαν.
 
Το 1962 ο Larry Ellison ξεκίνησε να σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο του Illinois, όμως το εγκατέλειψε το 1964 λίγο μετά το θάνατο της θετής του μητέρας (Lillian) με την οποία ήταν πολύ «κοντά». Αντιθέτως, με τον θετό του πατέρα είχε μια πολύ δύσκολη σχέση, ο οποίος μάλιστα τον μείωνε ως άνθρωπο λέγοντας συχνά ότι δε θα κατάφερνε τίποτα στη ζωή του.
 
Το 1966, ο Larry Ellison ξεκίνησε σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Έπειτα μετακόμισε στην Καλιφόρνια, όπου τα επόμενα χρόνια εργάστηκε ως προγραμματιστής υπολογιστών σε διάφορες εταιρείες. Το 1973, εργάστηκε στην εταιρεία ηλεκτρονικών συσκευών Ampex, όπου γνώρισε τον προγραμματιστή Ed Oates και τον Bob Miner. Ο Ellison έφυγε από την εταιρεία Ampex το 1976 και αργότερα εντάχθηκε στην εταιρεία Precision Instruments (αργότερα Omex), όπου και διετέλεσε αντιπρόεδρος έρευνας και ανάπτυξης.
Ο Ellison επηρεάστηκε σχετικά με τις βάσεις δεδομένων από ένα έγγραφο που είχε συντάξει ο Edgar Codd για συστήματα σχεσιακής βάσης δεδομένων που ονομάζεται «A Relational Model of Data for Large Shared Data Banks» (RDBMS).
 
Το 1977, ίδρυσε την εταιρεία Software Development Laboratories (SDL) μαζί με τους Oates και Miner σε μια επένδυση 2.000$. Μάλιστα, τα 1.200$ από τα χρήματα ήταν δικά του.
 
Ο Ellison έμαθε για τη βάση δεδομένων IBM System R από ένα άρθρο που διάβασε στο IBM Research Journal Ο Ellison ήθελε να κάνει το προϊόν της Oracle συμβατό με το System R, αλλά δεν το κατάφερε καθώς η IBM αρνήθηκε να μοιραστεί τον κώδικα του System R.
 
Το 1979, η εταιρεία τους μετονομάστηκε σε Relational Software Inc.
 
Η αρχική έκδοση της βάσης δεδομένων Oracle το 1979 ονομάστηκε Oracle έκδοση 2. δεν υπήρχε έκδοση Oracle 1.
Το 1983, η εταιρεία μετονομάστηκε επίσημα σε «Oracle Systems Corporation».
 
Το 1987 η Oracle έγινε η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης βάσεων δεδομένων στον κόσμο.
 
Το 1990, η Oracle απέλυσε το 10% του εργατικού της δυναμικού (περίπου 400 άτομα) επειδή είχε μεγάλες οικονομικές απώλειες. Αυτή η κρίση, η οποία «έφθασε» την εταιρεία στα όρια της πτώχευσης, προέκυψε λόγω της στρατηγικής μάρκετινγκ της Oracle, κατά την οποία οι πωλητές προέτρεψαν τους πιθανούς πελάτες της εταιρείας να αγοράσουν τη μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα λογισμικού.
Οι πωλητές συμπεριελάμβαναν τις υποσχέσεις πώλησης, ως μελλοντική πώληση και εν τέλει ζητούσαν και λάμβαναν bonus από την Oracle για αυτές τις επιτυχίες τους. Τελικά, όλη αυτή κατάσταση δημιουργούσε οικονομικό πρόβλημα όταν οι υποσχέσεις πωλήσεις, δε γίνονταν κανονικές πωλήσεις. Ο Ellison είχε δηλώσει σχετικά: «ότι η Oracle είχε κάνει ένα απίστευτο επιχειρηματικό λάθος».
Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ο Ellison είδε την ευκαιρία να ανταγωνιστεί τη Microsoft αναπτύσσοντας μια φθηνή εναλλακτική λύση για τον επιτραπέζιο προσωπικό υπολογιστή (PC), τον ονόμασαν Υπολογιστής Δικτύου (NC).
 
Η Oracle υπό την ηγεσία του Ellison ανέπτυξε προϊόντα που ήταν συμβατά με τις τεχνολογίες του World Wide Web, τα οποία βοήθησαν την εταιρεία να αναπτυχθεί. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ο Ellison αποφάσισε να ακολουθήσει μια επιθετική στρατηγική εξαγοράς ανταγωνιστικών εταιρειών. Έτσι η Oracle αγόρασε έναντι πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, εταιρείες όπως: PeopleSoft (2005), Siebel (2006), BEA (2008) και Sun Microsystems (2010).
 
Τον Μάρτιο του 2010, το περιοδικό Forbes κατέταξε τον Ellison ως τον έκτο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο και τρίτο πλουσιότερο της Αμερικής, με εκτιμώμενη καθαρή αξία των 28 δισεκατομμύρια $. Επίσης, το 2010, η Wall Street Journal ανέφερε ότι ο Ellison ήταν το πιο ακριβοπληρωμένο στέλεχος την τελευταία δεκαετία, εισπράττοντας συνολικά 1,84 δισεκατομμύρια δολάρια.
 
Ο Ellison έκανε μια σύντομη εμφάνιση στην ταινία Iron Man 2 του 2010.
 
Τον Σεπτέμβριο του 2014 ο Ellison παραιτήθηκε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Oracle, αν και παρέμεινε στην εταιρεία, υπηρετώντας ως εκτελεστικός πρόεδρος και διευθυντής τεχνολογίας.
 
Ο Ellison κατέχει σούπερ αυτοκίνητα καθώς και μια φόρμουλα McLaren F1. Επίσης, είναι ιδιοκτήτης του 41ου μεγαλύτερου νησιού στις Η.Π.Α, ονομάζεται Λανάι και βρίσκεται στα νησιά της Χαβάης.
 
#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #computers #oracle #databases #larryellison

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment