Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Γεννήθηκε ο Herman Hollerith, θεωρείται ο «πατέρας» των σύγχρονων συστημάτων επεξεργασίας δεδομένων

Ο Herman Hollerith γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου του 1860.

Αρχικά να αναφέρουμε ότι ο ίδιος θεωρούσε τον εαυτό του εφευρέτη και όχι επιχειρηματία. Είναι μια στάση ζωής και αυτή.

Η εφεύρεσή του βοήθησε στο να συντμηθεί ο χρόνος της επεξεργασίας δεδομένων της απογραφής πληθυσμού του 1890. Έτσι τα 43 μηχανήματά του κατάφεραν να επεξεργαστούν τα δεδομένα που είχαν αποθηκευτεί σε 62.000.000 κάρτες διάτρησης, μόλις σε 3 χρόνια, όταν η προηγούμενη απογραφή των Η.Π.Α. είχε διαρκέσει 8 χρόνια.

Ο Herman Hollerith θεωρείται ο «πατέρας» των σύγχρονων συστημάτων επεξεργασίας δεδομένων. Η εφεύρεσή του, ένα μηχάνημα επεξεργασίας δεδομένων μέσω διάτρητων καρτών σηματοδότησε την αρχή της ημιαυτόματης επεξεργασίας δεδομένων.

Ο Hollerith γεννήθηκε στις 29.02.1860 στο Μπάφαλο της πολιτείας της Νέας Υόρκης και ήταν γιος Γερμανών μεταναστών. Από μικρή ηλικία είχε ενδιαφέρον για την τεχνολογία. Ήταν σημαντικό για αυτόν να σπουδάσει μηχανικός και έτσι ολοκλήρωσε με επιτυχία μια σειρά μαθημάτων στη Σχολή των Ορυχείων στο Columbia University στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Οι σπουδές του τον βοήθησαν στο να αναπτύξει την ιδέα του για ένα ηλεκτρικό σύστημα μέτρησης και διαλογής το 1880, ενώ εργαζόταν στο Γραφείο Απογραφής των Η.Π.Α. Εκεί διαπίστωσε στην πράξη τα προβλήματα που αντιμετώπιζε το κράτος στην λήψη και επεξεργασία κάθε είδους στατιστικών. Ως εφευρέτης και μηχανικός, ο Hollerith θεώρησε ως καθήκον του να σχεδιάσει μια μηχανή που θα μπορούσε να αξιολογήσει τα δεδομένα γρήγορα. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1880, είχε ολοκληρώσει το πρώτο του μηχάνημα με διάτρητες κάρτες. Το 1889, ο Hollerith έγινε γνωστός όταν παρουσίασε την εφεύρεσή του στην Παγκόσμια Έκθεση στο Παρίσι (Exposition Universelle).

Ενώ οι διάτρητες κάρτες είχαν ήδη χρησιμοποιηθεί -για τον έλεγχο των αργαλειών- στο παρελθόν (το 1725 με τον αργαλειό του Basile Bouchon και το 1805 με τον αυτόματο αργαλειό του Joseph Jacquard ), ο Hollerith ήταν αυτός που για πρώτη φορά χρησιμοποίησε τις διάτρητες κάρτες για την αποθήκευση δεδομένων.

Η κατασκευή του ήταν ένας μηχανισμός καταγραφής δεδομένων σε πίνακα (tabulation machine) με την χρήση διάτρητων καρτών για την εισαγωγή/αποθήκευση των δεδομένων της απογραφής στις Η.Π.Α. το 1890. Στις αρχές του 20ου αιώνα, οι μηχανές αυτές, χρησιμοποιήθηκαν για την ανάλυση απογραφών σε όλο τον κόσμο.

Η επιτυχία της απογραφής του 1890, ήταν το γεγονός που έκανε τον Hollerith να ιδρύσει το 1896 την εταιρεία Tabulating Machine Company. Παρόλο που η ανάγκη για αυτόματη επεξεργασία δεδομένων αυξανόταν, ο ίδιος δεν έκανε ιδιαίτερες προσπάθειες για να αυξήσει τις πωλήσεις. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο Hollerith θεώρησε ότι ήταν εφευρέτης και όχι επιχειρηματίας. Η τεχνική λύση ενός προβλήματος ήταν πολύ πιο σημαντική για αυτόν από την επιχειρηματική επιτυχία των εφευρέσεων του.

Ο ασυνήθιστος χαρακτήρας και η βίαιη ιδιοσυγκρασία του, αποτέλεσαν εμπόδιο στην ομαλή λειτουργία της εταιρείας του. Έτσι το 1911 η εταιρεία συγχωνεύθηκε μαζί με άλλες τρεις, δημιουργώντας την εταιρεία Computing Tabulating Recording Corp. (CTR). Το 1924 υπό την προεδρία του Thomas J. Watson, η CTR μετονομάστηκε σε International Business Machine Corp, η γνωστή ως και σήμερα IBM Corporation.

Ο Hollerith διετέλεσε σύμβουλος στην IBM για μερικά χρόνια, αλλά τελικά αφιερώθηκε στην προσωπική του ζωή. Απεβίωσε στις 17.11.1929.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #ΙΒΜ #HermanHollerith #punchedcard #dataprocessing

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment