Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Γεννήθηκε ο Gordon Bell, θεωρείται ως ο «πατέρας των minicomputers» και ειδικός στους supercomputer

Σε αυτές τις αγαπημένες μας φωτογραφίες από τους υπολογιστές μιας άλλης εποχής, βλέπουμε –στα αριστερά- τον Gordon Bell να στέκεται μπροστά από ένα DEC PDP-6, του 1964 και δίπλα του, έναν άλλο μηχανικό της εταιρείας τον Alan Kotok.
 
Πριν φθάσει όμως εκείνη, από μικρός είχε ξεκινήσει να «ψαχουλεύει» τα ηλεκτρονικά…
Ο Gordon Bell, γεννήθηκε στις 19.08.1934, είναι ένας από τους κορυφαίους μηχανικούς υπολογιστών παγκοσμίως, θεωρείται από πολλούς ότι είναι ο «πατέρας των minicomputers*» και ειδικός στους supercomputer.
 
Ο Gordon Bell, μόλις 23 ετών, εργαζόταν στην Digital Equipment Corporation (DEC) και ανέπτυξε αρκετούς από τους πιο επιτυχημένους minicomputers της εταιρείας, ήταν υπεύθυνος για το σχεδιασμό πολλών μοντέλων PDP καθώς και το γνωστό μηχάνημα VAX!
 
Ο Bell γεννήθηκε στις 19.08.1934 στην περιοχή Kirksville στο Missouri των Η.Π.Α. Από μικρή ηλικία, ενδιαφερόταν για τα ηλεκτρονικά. Ο πατέρας του διατηρούσε ένα ηλεκτρικό κατάστημα (Bell Electric) σε μια μικρή πόλη στο Missouri και εκείνος βοηθούσε επισκευάζοντας συσκευές και καλωδιώνοντας σπίτια.
 
Ο Bell έλαβε πτυχίο (1956) και μεταπτυχιακό (1957) στην ηλεκτρολογία από το MIT. Την εποχή εκείνη ασχολήθηκε με τα ηλεκτρονικά ως χόμπι και κατασκεύασε έναν ενισχυτή ήχου. Επίσης, έδειξε ενδιαφέρον για τα ψηφιακά ηλεκτρονικά, σε μια εποχή που θεωρούνταν ότι δεν ήταν ιδιαίτερα χρήσιμα μιας και τα περισσότερα ηλεκτρονικά ήταν αναλογικά.
 
Στη συνέχεια πήγε με υποτροφία στο New South Wales University of Technology στην Αυστραλία, όπου δίδασκε μαθήματα σχεδιασμού υπολογιστών. Επίσης, προγραμμάτισε έναν από τους πρώτους υπολογιστές που έφτασε στην Αυστραλία (που ονομαζόταν UTECOM, English Electric DEUCE ). Επιστρέφοντας στις Η.Π.Α. εργάστηκε στο Speech Computation Laboratory του MIT όπου εκείνη την περίοδο έγραψε το πρώτο πρόγραμμα Analysis by Synthesis.
 
Το 1960, ο Bell προσλήφθηκε από τους Ken Olsen και Harlan Anderson -ιδρυτές της DEC- στην εταιρεία τους. Βασικός στόχος της εταιρείας ήταν να κατασκευάζει μικρότερους και πιο προσιτούς υπολογιστές και αυτό ακριβώς πέτυχε η DEC με το PDP-1, ένα από τα πρώτα εμπορικά μηχανήματα που χρησιμοποίησαν τρανζίστορ.
 
Το 1972, ο Bell διατύπωσε τον «νόμο των κατηγοριών υπολογιστών», στον οποίο περιέγραφε ότι περίπου ανά μια δεκαετία δημιουργείτε μια νέα κατηγορία υπολογιστών. Αποτέλεσμα αυτών να αναπτύσσονται νέες αγορές και νέες εταιρείες. Ο Bell θεωρεί ότι ο νόμος είναι εν μέρει συνέπεια του νόμου του Moore που αναφέρει ότι «ο αριθμός των τρανζίστορ ανά τσιπ διπλασιάζεται κάθε 18 μήνες».
 
Το 1979, ο Gordon και η σύζυγός του, Gwen Bell, συν-ίδρυσαν το Μουσείο Υπολογιστών στην πόλη της Βοστώνης στη Μασαχουσέτη και επίσης είναι ιδρυτικά μέλη του Computer History Museum (περιοχή Mountain View στην California), το οποίο αποτελεί τη συνέχεια του πρώτου μουσείου.
 
Το 1983, ο Bell αποσύρθηκε από την DEC εξαιτίας σοβαρού προβλήματος υγείας, υπέστη καρδιακή προσβολή. Έπειτα από λίγο ίδρυσε την εταιρεία Encore Computer η οποία ήταν μια από τις πρώτες που χρησιμοποίησαν τη δομή της κοινής μνήμης και πολλαπλών επεξεργαστών στα υπολογιστικά συστήματα.
 
Μεταξύ 1991 και 1995, ο Bell συνεργάστηκε με τη Microsoft, αρχικά ως σύμβουλος και στη συνέχεια ως εργαζόμενος με μελετώντας τη «telepresence» (τηλεπαρουσία) και προτάσεις γύρω από αυτό αντικείμενο.
 
Ο Bell είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων, έχει λάβει πολλά βραβεία μεταξύ αυτών: το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνολογίας και το μετάλλιο IEEE Von Neumann.
 
* Η εποχή του μίνι υπολογιστή (minicomputers) αγνοείται στα περισσότερα κείμενα που αφορούν την ιστορία των υπολογιστών. Η αλήθεια είναι ότι δε μεταφερθήκαμε απευθείας από τα mainframes στα microcomputers, με μόνο έναν σταθμό εργασίας -της Xerox- στο ενδιάμεσο!
Ωστόσο, στον σχεδιασμό του μίνι υπολογιστή βλέπουμε μερικά από τα χαρακτηριστικά που θεωρούμε απαραίτητα σε έναν σύγχρονο υπολογιστή. Είναι επίσης ο μίνι υπολογιστής που ξεκίνησε την τάση να φέρνει την πληροφορική στο ευρύ κοινό. Σε κάθε περίπτωση «έφεραν» τους υπολογιστές από τα ειδικά σχεδιασμένα δωμάτια υπολογιστών σε ένα κανονικό εργασιακό περιβάλλον.


#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #innovation #computers #anniversary #GordonBell #minicomputer

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment