Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Γεννήθηκε ο Edgar Codd, έθεσε το θεωρητικό «θεμέλιο» για τις σχεσιακές βάσεις δεδομένων (RDBMS)

Στην φωτογραφία ο άνθρωπος που «άλλαξε» τη σχέση μας με τις βάσεις δεδομένων! Και οι σημερινοί κολοσσοί του τομέα βασίστηκαν στις θεωρίες του.

Ο Edgar Codd γνωστός ως Ted, ήταν μαθηματικός και μηχανικός υπολογιστών που έθεσε το θεωρητικό θεμέλιο για τις σχεσιακές βάσεις δεδομένων (RDBMS), την τυπική μέθοδο με την οποία οι πληροφορίες οργανώνονται και ανακτώνται από υπολογιστές. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται έως τις ημέρες μας.

Το 1970, ο Edgar Codd -ενώ εργαζόταν στην IBM- δημοσίευσε ένα έγγραφο με τίτλο «A Relational Model of Data for Large Shared Data Banks» στο οποίο περιέγραφε πώς οι πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στις βάσεις δεδομένων μπορούν να προσεγγιστούν χωρίς να «υπάρχει γνώση» για το πώς δομήθηκαν οι πληροφορίες ή πού βρίσκονταν στη βάση δεδομένων. Ο Codd συνέχισε να αναπτύσσει τις θεωρίες του, όμως εκείνη την εποχή η IBM -εταιρεία που εργαζόταν- δεν «έδειχνε» ενδιαφέρον για να υιοθετήσει τις ιδέες του. Καθώς τα συστήματα των σχεσιακών βάσεων δεδομένων έγιναν δημοφιλή στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο Codd δήλωνε απογοητευμένος επειδή οι ιδέες του δεν εφαρμόστηκε σωστά.

Το 1985 δημοσίευσε τους «12 κανόνες του Codd» που καθόριζαν τα κριτήριά του για τις βασικές ιδιότητες που θα έπρεπε να είχε ένα σύστημα διαχείρισης βάσεων δεδομένων για να θεωρηθεί «σχεσιακό».

Ο Edgar Codd γεννήθηκε στις 19.08.1923, στο χωρίο Fortuneswell, στο μικρό νησάκι Isle of Portland στο Dorset της Αγγλίας. Ο Codd σπούδασε μαθηματικά και χημεία στο Exeter College της Οξφόρδης, πριν υπηρετήσει ως πιλότος στην RAF κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Το 1948, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να εργαστεί στην IBM ως προγραμματιστής.

Το 1953, ο Codd μετακόμισε στην Οτάβα του Καναδά και το 1957 επέστρεψε στις Η.Π.Α. και ξεκίνησε να εργάζεται εκ νέου στην IBM. Το 1965 έλαβε το διδακτορικό στην επιστήμη των υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Michigan. Δύο χρόνια αργότερα μετακόμισε στο San Jose της Καλιφόρνια και εργάστηκε  στο Εργαστήριο Ερευνών της IBM, μέχρι τη δεκαετία του 1980.

Το 1981 ο Codd έλαβε το βραβείο Turing για την συνεισφορά στην Πληροφορική.

Κατά τη δεκαετία του 1990, η υγεία του επιδεινώθηκε και σταμάτησε την εργασία του. Ο Codd απεβίωσε το 2003 αφήνοντας πίσω του σπουδαίο έργο.

 

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #database #rdbms #EdgarCodd

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment