Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Γεννήθηκε ο Eugene Polley, δημιουργός του πρώτου ασύρματου τηλεχειριστηρίου στον κόσμο

Είναι κάποια πράγματα που σήμερα είναι αυτονόητα, όμως κάποιοι άνθρωποι τα σκέφθηκαν πριν πολλά χρόνια για να έχουμε εμείς σήμερα εκατοντάδες ευκολίες.

Σε αυτό το άρθρο θα μάθουμε γιατί πλέον δεν σηκώνεται από τον καναπέ ο πιτσιρικάς της οικογένειας για να αλλάξει κανάλι στην τηλεόραση, κάτι που συνέβαινε κατά κόρον στα ελληνικά σπίτια μέχρι της αρχές του 1980.

Οι παλαιότεροι θα θυμηθούν σε τι αναφερόμαστε. Σε κάποιες περιπτώσεις, «έπαιζε» και πατέντα αλλαγής καναλιών με σκουπόξυλο!

Έτσι, αν αυτή την ώρα που διαβάζετε την ανάρτηση μας, αλλάζετε κανάλι στην τηλεόρασή σας το «οφείλεται» κατά κύριο λόγο στον Eugene Polley, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα το 1915.

Ο Polley γεννήθηκε στο Σικάγο στις 29 Νοεμβρίου 1915.

Ο Polley σπούδασε στα City Colleges του Σικάγο και στο Armor Institute of Technology (τώρα Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ιλινόις), αλλά δεν είχε τα χρήματα για να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Σε ηλικία 20 ετών ξεκίνησε να εργάζεται ως μηχανικός στην εταιρεία Zenith η οποία τότε κατασκεύαζε συσκευές ραδιοφώνου.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Polley εστάλη από την εταιρεία Zenith στον στρατό των Η.Π.Α. για να εργαστεί σε οπλικά συστήματα και ραντάρ ανίχνευσης πλοίων.

Μετά τον πόλεμο, καθώς οι τηλεοράσεις είχαν αρχίσει να «εισέρχονται» στα σπίτια των Αμερικανών, ο πρόεδρος της εταιρείας Zenith, Eugene F. McDonald, σκεφτόταν ότι το τηλεοπτικό κοινό δυσανασχετούσε με τις διαφημίσεις και έψαχνε έναν τρόπο για να μπορούν να χαμηλώνουν τον ήχο χωρίς να σηκώνονται από εκεί που καθόντουσαν.

Ο McDonald μετέφερε στους μηχανικούς της εταιρείας αυτή τη σκέψη και τους ζήτησε να φτιάξουν μια τέτοιου είδους συσκευή. Έτσι έγινε πραγματικότητα το πρώτο χειριστήριο τηλεόρασης!

Αυτό το ασύρματο χειριστήριο ονομάστηκε Lazy Bones και παρουσιάστηκε από την εταιρεία Zenith το 1950. Ωστόσο, είχε ένα μειονέκτημα: ένα καλώδιο που συνέδεε το χειριστήριο με την τηλεόραση και πολλές φορές οι χρήστες του σκόνταφταν.

Ο McDonald ανέθεσε στον Polley να κατασκευάσει ένα ασύρματο τηλεχειριστήριο και έτσι δημιουργήθηκε το Flash-Matic! Η συσκευή χειρός εξέπεμπε μια ορατή δέσμη φωτός, την οποία οι χρήστες «στόχευαν» προς την τηλεόραση.

Πάνω στην οθόνη ήταν τοποθετημένο ένα ειδικό λεπτό φίλτρο το οποίο ήταν χωρισμένο σε κελιά. Έτσι ο χρήστης ανάλογα σε ποιο κελί στόχευε με το ασύρματο τηλεχειριστήριο του, εκτελούνταν και μια διαφορετική λειτουργία. Για παράδειγμα, στοχεύοντας σε ένα κελί άλλαζε το κανάλι προς τα «πάνω», ένα άλλο άλλαξε το κανάλι προς τα «κάτω», ένα τρίτο σταματούσε τον ήχο και το τέταρτο ενεργοποιούσε και απενεργοποίησε την τηλεόραση.

Παρότι πρωτοποριακό το Flash-Matic, είχε ένα μειονέκτημα. Όταν το φίλτρο που ήταν εγκατεστημένο στην τηλεόραση το χτυπούσε το φως του ήλιου, τότε ήταν πολύ πιθανό να επιλεγεί κάποια λειτουργία, π.χ. αν ο ήλιος «έπεφτε» στο σημείο του φίλτρου που ήταν ρυθμισμένο για να αλλάζει κανάλι, τότε η τηλεόραση άλλαζε κανάλι! Επίσης οι θεατές θα έπρεπε να θυμούνται ποια γωνία της οθόνης έλεγχε ποια λειτουργία.

Σε κάθε περίπτωση, η συσκευή αποδείχθηκε δημοφιλής: κατά τον πρώτο και μοναδικό χρόνο κυκλοφορίας της, πουλήθηκαν 30.000 σετ Flash-Matic.

Τα επόμενα χρόνια ένας άλλος μηχανικός της Zenith, ο Robert Adler, βελτίωσε τη συσκευή του Polley καθιστώντας την ικανή να ανταποκρίνεται στον ήχο αντί στο φως. Το τηλεχειριστήριο του Adler, ονομαζόταν Space Command, χρησιμοποιούσε ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας που δεν ήταν ακούγονταν από το ανθρώπινο αυτί. Η συσκευή αυτή κυκλοφόρησε το 1956 και ήταν πραγματικά μια βελτιωμένη εκδοχή σε σχέση με το πρώτο ασύρματο τηλεχειριστήριο. Ως μειονέκτημα της, μπορούσε να θεωρηθεί το γεγονός ότι μπορούσε να «μπερδευτεί» από διάφορους εξωτερικούς ήχους, στην επιλογή των λειτουργιών της.

Από εκείνη τη χρονιά έως τις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν τα τηλεχειριστήρια υπερύθρων έγιναν στάνταρ στις τηλεοράσεις, είχαν πωληθεί περισσότερα από εννέα εκατομμύρια σετ Space Command.

Ο Polley εργάστηκε στην εταιρεία Zenith από το 1935 έως το 1982, όταν και συνταξιοδοτήθηκε έπειτα από 47 συνεχόμενα χρόνια εργασίας. Μέχρι τότε είχε στην κατοχή του 18 διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Το 1997 ο Adler και ο Polley εκπροσώπησαν την εταιρεία Zenith όταν της απονεμήθηκε ένα ειδικό βραβείο «Technology & Engineering Emmy Award» για την ανάπτυξη ασύρματων τηλεχειριστηρίων.

Η Zenith έχει δηλώσει δημόσια ότι θεωρεί τον Adler και τον Polley κοινούς εφευρέτες της συσκευής. Όμως ο Polley σε μια συνέντευξή του το 2002 είχε πει: «Ένας πατέρας πρέπει να είναι παρών στη σύλληψη. Κι αν δεν είναι τότε εκεί, τότε δεν είναι αυτός ο πατέρας».

O Eugene Polley απεβίωσε στις 20 Μαΐου 2012, σε ηλικία 96 ετών.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #EugenePolley #RobertAdler #remotecontror #FlashMatic #SpaceCommand

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment