Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Atari εγκατέστησε σε ένα bar την πρώτη της καμπίνα, η οποία περιείχε το βιντεοπαιχνίδι Pong

Στις 29 Νοεμβρίου του 1972, οι θαμώνες του τότε bar «Andy Capp’s tavern» (κάτω στη εικόνα) στην περιοχή Sunnyvale της Καλιφόρνιας είδαν κάτι νέο!

Δίπλα στο τζουκ μποξ και τα φλίπερ βρισκόταν ένα ξύλινο «ντουλάπι» με μια ασπρόμαυρη τηλεόραση μέσα και τη λέξη «PONG» τυπωμένη στο μπροστινό μέρος.

Εκείνη την ημέρα ο Nolan Bushnell εγκατέστησε την πρώτη καμπίνα της Atari με το παιχνίδι Pong (καταγράφεται ως ένα από τα πρώτα βιντεοπαιχνίδια arcade).

Οι παίκτες μπορούσαν να παίξουν έναν εικονικό αγώνα πινγκ πονγκ χρησιμοποιώντας και περιστρέφοντας αριστερά-δεξιά (πάνω-κάτω) τα δύο στρογγυλά χειριστήρια Έτσι οι χρήστες μετακινούσαν τις δύο λεπτές λευκές γραμμές πάνω και κάτω δίπλα σε μια διακεκομμένη γραμμή που χρησίμευε ως «δίχτυ» και οι παίκτες χρησιμοποιούσαν αυτές τις γραμμές για να πετάξουν την «μπάλα» ο ένας στον άλλον.

Η ιστορία λέει ότι στο προαναφερθέν bar η καμπίνα με το Pong έγινε αμέσως αγαπημένη ασχολία των θαμώνων αλλά και αυτών που έπιναν περισσότερο. Οι μεθυσμένοι θαμώνες έκαναν ουρά για να παίξουν, όμως ο εγωισμός τους δεν θα άντεχε να χάσουν από μια μηχανή. Έτσι επέμεναν και έβαζαν στην υποδοχή όλο και περισσότερα κέρματα με αποτέλεσμα το μηχάνημα να μπλοκάρει. Στη συνέχεια, ο υπεύθυνος του μπαρ, Bill Gattis, τηλεφώνησε στον Bushnell και τον ενημέρωσε για τον χαμό που «έφερε» κυριολεκτικά και μεταφορικά η καμπίνα με το Pong!

Τα νέα για το arcade μεταδόθηκαν γρήγορα και μέσα σε 4 μήνες εγκαταστάθηκαν 10.000 καμπίνες Pong στις Η.Π.Α.

Από αριστερά βλέπετε τους: Ted Dabney & Nolan Bushnell (συνιδρυτές της Atari) , Fred Marincic (υπεύθυνος οικονομικών) και τον Allan Alcorn (δημιουργό του Pong). Η φωτογραφία έχει ληφθεί το 1973 στα γραφεία της Atari και στέκονται δίπλα από την αυθεντική καμπίνα του Pong.

Δημιουργήθηκε από τον Allan Alcorn ως μια άσκηση που του ανέθεσε ο Nolan Bushnell (συνιδρυτής της Atari).
Ο Bushnell και ο Ted Dabney (ο έτερος συνιδρυτής της Atari) βλέποντας το Pong εντυπωσιάστηκαν τόσο πολύ από το έργο του Alcorn και αποφάσισαν να κατασκευάσουν το παιχνίδι ούτως ώστε να πουληθεί στην αγορά.

Όταν ο Bushnell ανέθεσε στον Alcorn να δημιουργήσει το pong είχε στο μυαλό ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι πινγκ-πονγκ (Table Tennis) που περιλαμβανόταν στην Magnavox Odyssey, την πρώτη εμπορική οικιακή παιχνιδοκονσόλα, την οποία είχε δημιουργήσει ο Ralph Baer (με την αρχική δημιουργία του Baer να ονομάζεται Brown Box).

Οι εταιρείες Sanders Associates και Magnavox για αυτή την υφαρπαγή της ιδέας ξεκίνησαν έναν δικαστικό αγώνα εναντίον της Atari υποστηρίζοντας ότι είχε γίνει παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και ευρεσιτεχνίας. Σύμφωνα με πηγές, κατά τη διάρκεια του πολύχρονου αγώνα οι προαναφερθείσες εταιρείες κέρδισαν, από την εκδίκαση των αγωγών προς την Atari και όσων άλλων εταιρειών είχαν κατασκευάσει βιντεοπαιχνίδια «τύπου Pong», αγωγές περί των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Atari στην πορεία έδωσε 1,5 εκατομμύρια. δολάρια για δικαιώματα, όμως τότε είχε «φθάσει» τόσο ψηλά ώστε το όνομα Atari να είναι συνυφασμένο με τις οικιακές παιχνιδομηχανές.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #atari #pong #videogames #retrogames #retrogaming #arcades #MagnavoxOdyssey #NolanBushnell #AllanAlcorn #RalphBaer

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment