Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Γεννήθηκε ο David Wheeler, δημιουργός της υπορουτίνας (subroutine)

Ακούμε GO TO και σκεφτόμαστε την BASIC… Ας δούμε σήμερα ποιος συνεισέφερε στη δημιουργία της υπορουτίνας, τον πρόδρομο της εντολής «GO TO», στις γλώσσες προγραμματισμού. Μάλιστα η υπορουτίνα «πήρε» το όνομά του και αναφέρεται ως «Wheeler Jump».

Στις 09.02.1927 γεννήθηκε ο Βρεττανός David Wheeler, δημιουργός της υπορουτίνας (subroutine). Οι προγραμματιστές καταλαβαίνουν πόσο σημαντική είναι η συνεισφορά του στον προγραμματισμό. Για το «Wheeler Jump» έλαβε το βραβείο Pioneer από το IEEE Computer Society.

Ο Wheeler μαζί με τον Maurice Wilkes και τον Stanley Gill, «μοιράζονται» την εφεύρεση -κάπου στο 1951- της υπορουτίνας, με απλά λόγια ενός προγράμματος μέσα σε ένα άλλο πρόγραμμα, το οποίο καλείται κάθε φορά που το χρειαζόμαστε.

Σε πολύ πρώιμο στάδιο αντίστοιχες αναφορές είχαν γίνει και από τον Alan Turing σε ένα έγγραφό του σχετικά με προτάσεις σχεδιασμού για το NPL ACE, το 1945.

Ο Wheeler ήταν ένας εμπνευσμένος δάσκαλος που βοήθησε να αναπτυχθεί η διδασκαλία της επιστήμης των υπολογιστών στο Cambridge από την ίδρυσή του το 1953, όταν το Δίπλωμα στην Επιστήμη των Υπολογιστών ξεκίνησε ως το πρώτο μάθημα στον κόσμο στον τομέα της Πληροφορικής.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πήρε διδακτορικό δίπλωμα στην επιστήμη των υπολογιστών με θέμα «Automatic Computing With EDSAC», εν έτει 1951. Να τονίσουμε ότι στο θέμα το ποιος/α ήταν ο πρώτος των πρώτων σχετικά με το διδακτορικό στην Πληροφορική, υπάρχει έντονος ανταγωνισμός από ανθρώπους που είχαν λάβει αντίστοιχο τίτλο σε Πανεπιστήμια των Η.Π.Α. τη δεκαετία του ’60.  Είχε εργαστεί στο βρετανικό υπολογιστή EDSAC. Απεβίωσε το 2004.

 

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #GOTO #subroutine #programminglanguage #DavidWheeler #AlanTuring

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment