Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Γεννήθηκε η Edith Clarke, η πρώτη γυναίκα που εργάστηκε επαγγελματικά ως ηλεκτρολόγος μηχανικός στις Η.Π.Α.

«Ήθελα πάντα να είμαι μηχανικός, αλλά ένιωθα ότι οι γυναίκες δεν έπρεπε να κάνουν πράγματα, όπως να σπουδάζουν για να γίνουν μηχανικοί», είχε δηλώσει η Edith Clarke.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, σε μια περίοδο που βρισκόταν σε εξέλιξη ο εξηλεκτρισμός των Η.Π.Α., ένας από τους ανθρώπους που βοήθησε πολύ, ήταν η Clarke, με μία από τις σημαντικότερες συνεισφορές της να είναι η εφεύρεσή του «Clarke Calculator» (σχήμα του βλέπετε στη δεξιά μεριά της εικόνας της ανάρτησης).

Πρόκειται για μια συσκευή που βοήθησε στην επίλυση περίπλοκων υπολογισμών που απαιτούνται για τον προσδιορισμό του ρεύματος, της τάσης και της ηλεκτρικής εμπέδησης στις γραμμές μετάδοσης ισχύος, σε αποστάσεις έως και 250 μίλια. Το 1921, έλαβε σχετικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Επίσης: Ήταν η πρώτη γυναίκα που εργάστηκε επαγγελματικά ως ηλεκτρολόγος μηχανικός στις Η.Π.Α, η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια ηλεκτρολογίας στη χώρα, η πρώτη γυναίκα μηχανικός της οποίας η επαγγελματική θέση αναγνωρίστηκε από τον οργανισμό Tau Beta Pi των Η.Π.Α, η πρώτη γυναίκα που ονομάστηκε Μέλος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.

Όταν γεννήθηκε η Clarke, στις 10.02.1883, οι πιθανότητες να συμμετάσχει σε μια ομάδα διάσημων εφευρετών, συμπεριλαμβανομένων των Thomas Edison, Nikola Tesla, Wright Brothers και Alexander Graham Bell, φαινόταν σχεδόν απίθανη. Έζησε σε μια εποχή πριν από τους υπολογιστές, όταν ήταν ελάχιστες οι γυναίκες με επιστημονική εκπαίδευση και οι οποίες εργάζονταν ως «άνθρωποι υπολογιστές», βοηθώντας τους άντρες συναδέλφους τους να επιλύσουν δύσκολες μαθηματικές εξισώσεις έντασης. Αλλά η Clarke, που ήταν η πρώτη γυναίκα που έλαβε πτυχίο ηλεκτρολόγου μηχανικού από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), επαναστάτησε ενάντια σε αυτήν την πραγματικότητα.

Ξεκίνησε να σπουδάζει πολιτικός μηχανικός το 1911 και στην συνέχεια προσλήφθηκε στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών AT&T ως «άνθρωπος υπολογιστής». Η Clarke έγινε τελικά η διευθύντρια μιας ομάδας γυναικών «υπολογιστών» στο τμήμα Transmission και Protection Engineering της AT&T κατά τη διάρκεια του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου. Στο τέλος του πολέμου, εγγράφηκε στο MIT και το 1919, έλαβε το μεταπτυχιακό της στην ηλεκτρολογία, ήταν η πρώτη γυναίκα που έλαβε πτυχίο από αυτό το τμήμα.

Από το 1919 έως την συνταξιοδότησή της το 1945, η Clarke εργάστηκε ως μηχανικός στην General Electric παράγοντας έργο και εκατοντάδες εγχειρίδια σχετικά με το εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) και το τριφασικό σύστημα. Τα εγχειρίδια της χρησιμοποιήθηκαν για πολλά χρόνια ως βάση εκπαίδευσης για τους ηλεκτρολόγους μηχανικούς.

Το 1947, εντάχθηκε στη σχολή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο του Texas, καθιστώντας την ως την πρώτη γυναίκα καθηγήτρια ηλεκτρολόγων μηχανικών στη χώρα. Δίδαξε για 10 χρόνια και αποσύρθηκε το 1957, έπειτα από δύο έτη απεβίωσε.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #EdithClarke #pionner

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment