Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Sony παρουσίασε την πρώτη φορητή τηλεόραση με τρανζίστορ στον κόσμο

Η πρώτη φορητή τηλεόραση τρανζίστορ άμεσης προβολής στον κόσμο.
Με 23 τρανζίστορ και 19 διόδους, αυτή ήταν η πρώτη φορητή τηλεόραση με τρανζίστορ στον κόσμο!
 
Σε μια εποχή που οι τηλεοράσεις τοποθετούνταν στο σαλόνι και έμοιαζαν με έπιπλα, αυτή η συσκευή «έφερε» τη φορητότητα στις τηλεοράσεις!
 
Στις αρχές του 1959, ο συνιδρυτής της Sony (και Πρόεδρος τότε) Masaru Ibuka μίλησε σε μια συνέντευξη σε περιοδικό για το όνειρό του για την -τότε- νέα χρονιά σχετικά με τη δημιουργία μιας τηλεόρασης με τρανζίστορ. Το πρώτο ραδιόφωνο τρανζίστορ στην Ιαπωνία είχε κυκλοφορήσει μόλις τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Έτσι, ο επόμενος στόχος ήταν μια τηλεόραση με τρανζίστορ!
 
Ο Ibuka παρότι στη συνέντευξη το ανέφερε ως όνειρο, στην πραγματικότητα είχαν ήδη ξεκινήσει οι προεργασίες για την υλοποίηση της κατασκευής της πρώτης τηλεόρασης με τρανζίστορ. Το 1958, η Sony ανέπτυξε τρανζίστορ για να χρησιμοποιηθούν στα κυκλώματα της τηλεόρασης και το 1959 βελτίωσε ακόμα περισσότερο τη σχετική τεχνολογία.
 
Το πρώτο πρωτότυπο της τηλεόρασης με τρανζίστορ ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 1959. Στις 25 Δεκεμβρίου του 1959, το όνειρο του Ibuka έγινε πραγματικότητα με την ανακοίνωση της πρώτης τηλεόρασης της Sony, της πρώτης στον κόσμο τηλεόρασης άμεσης προβολής (direct-view tv).
 
Τον Μάιο του 1960, η φορητή τηλεόραση με τρανζίστορ –μοντέλο TV8-301- κυκλοφόρησε στην Ιαπωνική αγορά. Διέθετε οθόνη 8 ιντσών, μπαταρίες (δύο μπαταρίες μολύβδου 6 volt) και μπορούσε να τροφοδοτηθεί και με ρεύμα από το αυτοκίνητο.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως όταν η τηλεόραση με τρανζίστορ της Sony ήταν υπό ανάπτυξη, αντιπρόσωποι Αμερικανικών εταιρειών κατασκευής τηλεοράσεων επισκέφθηκαν την Ιαπωνία για να κάνουν έρευνα αγοράς. Οι αντιπρόσωποι μεταξύ άλλων συναντήθηκαν και με τον Ibuka, ο οποίος τους ρώτησε αν πίστευαν ότι οι μικρές τηλεοράσεις θα μπορούσαν να σημειώσουν καλές πωλήσεις. Η απάντησή τους ήταν ότι θα αποτύχουν.
 
Πολύ αργότερα ο Ibuka, ανατρέχοντας στο παραπάνω γεγονός, είπε ότι ήταν κοινή πρακτική στις Η.Π.Α. να σχεδιάζονται νέα προϊόντα με βάση την έρευνα αγοράς, αλλά ήταν επίσης δυνατό να πραγματοποιηθεί έρευνα αγοράς και όταν για πρώτη φορά ένα προϊόν διατίθονταν στην αγορά. Από τότε, είπε, πίστευε ότι τα νέα προϊόντα είναι ικανά να δημιουργήσουν μια νέα αγορά. Χαρακτηριστικά ο Ibuka είχε δηλώσει: «Είμαι πλέον απόλυτα πεπεισμένος ότι τα ολοκαίνουργια προϊόντα πρέπει πάντα να δημιουργούν νέες αγορές».
 
Δύο χρόνια αργότερα, το 1962, παρουσιάστηκε το μοντέλο Sony TV5-303, το οποίο ήταν ακόμη μικρότερο από το πρώτο μοντέλο TV8-301. Το νέο μοντέλο σημείωσε τεράστια επιτυχία στις Η.Π.Α.
 
Το πρώτο μοντέλο -TV8-301, είχε αρκετά τεχνικά προβλήματα, γεγονός που οδήγησε στο να αποκαλείται το «αδύναμο μικρό μωρό» της Sony. Κυκλοφόρησε στην αγορά το 1960 και σταμάτησε να κυκλοφορεί το 1962.
 
#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #sony #sonytv #portabletv

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment