Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Γεννήθηκε η Kathleen Antonelli, μια από τις 6 προγραμματίστριες του ENIAC

Kathleen Antonelli, μια από τις 6 προγραμματίστριες του ENIAC η οποία εργαζόταν ως «άνθρωπος υπολογιστής»**. Σήμερα, η Antonelli αναγνωρίζεται ως μία από τις μητέρες του σύγχρονου προγραμματισμού των υπολογιστών. Οι άλλες πέντε βασικές προγραμματίστριες του ENIAC ήταν η Betty Holberton, η Ruth Teitelbaum, η Frances Spence, η Marlyn Meltzer και η Jean Bartik. (Για τις περισσότερες εκ των οποίων έχουμε κάνει αντίστοιχες αναρτήσεις).

Η Antonelli γεννήθηκε στις 12.02.1921 στην Ιρλανδία. Από την πρώτη ημέρα της ζωής της ξεκίνησαν οι δυσκολίες για την οικογένειά της, ο πατέρας της συνελήφθη την ημέρα της γέννησής της επειδή ήταν μέλος του Ιρλανδικού Ρεπουμπλικανικού Στρατού. Αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από 2 χρόνια και λίγο αργότερα μετανάστευσε με την οικογένειά του στην Pennsylvania των Η.Π.Α.

Όταν η Antonelli έφτασε στη νέα της πατρίδα, μπορούσε μόνο να μιλήσει και να καταλάβει τα ιρλανδικά. Αυτό όμως δεν την «κράτησε» πίσω από το να γίνει άριστη μαθήτρια στο σχολείο και με ιδιαίτερη κλίση στα μαθηματικά. Η μητέρα της ήταν η μεγαλύτερη υποστηρίχτριά της και την ενθάρρυνε «να αποδείξει ότι οι Ιρλανδοί μετανάστες θα μπορούσαν να είναι εξίσου καλοί, αν όχι καλύτεροι, από οποιονδήποτε».

Μετά την αποφοίτησή της από το λύκειο, εγγράφηκε στο Chestnut Hill College for Women και κατά τη διάρκεια των σπουδών της, επέλεξε να εμβαθύνει στα μαθηματικά.

Κατά τη στιγμή της αποφοίτησής της, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος μαινόταν σε ολόκληρο τον κόσμο και η Αμερικανική κυβέρνηση χρειαζόταν επειγόντως πέρα από στρατιώτες και μαθηματικούς. To 1942, η Antonelli προσλήφθηκε στο Ballistic Research Laboratory -που βρίσκεται στην πολιτεία του Maryland- και ήταν επιφορτισμένη με τον υπολογισμό των βαλλιστικών τροχιών – ο επίσημος τίτλος της για αυτή τη θέση ήταν «Computer». **Θέση εργασίας που επίσης θα την βρείτε και ως «άνθρωπος υπολογιστής» όπου εκείνη την εποχή σε μια τέτοια θέση ήταν άνθρωποι πολύ καλοί και γρήγοροι στους μαθηματικούς υπολογισμούς και μπορούμε να πούμε ότι επείχαν θέση υπολογιστή.

Η Antonelli διακρίθηκε στα απαιτητικά καθήκοντά της και σύντομα προσκλήθηκε να αποτελέσει μέρος μιας μυστικής ομάδας με πέντε άλλους «υπολογιστές», για την ακρίβεια με πέντε άλλες γυναίκες όπως αναφέραμε στην αρχή της ανάρτησής μας. Ο στόχος τους ήταν να ξεκινήσουν τον προγραμματισμό του ENIAC, τον έναν από τους πρώτους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στον κόσμο, ο οποίος με τη σειρά του έκανε την Antonelli να θεωρείται ως ένας από τους πρώτους ανθρώπους που συμμετείχαν στον προγραμματισμό ενός υπολογιστή.

Η δουλειά τους ήταν τόσο κρίσιμη και η ύπαρξη του υπολογιστή ENIAC τόσο απόρρητη, που στην αρχή δεν τις επέτρεπαν να μπουν στο ίδιο δωμάτιο με τον υπολογιστή και αντ’ αυτού, εργαζόντουσαν σε ένα κοντινό δωμάτιο. Αυτό τελικά άλλαξε και η ομάδα της Antonelli απέκτησε πρόσβαση στο γιγαντιαίο μηχάνημα των 30 τόνων,  όπου αν ένα πρόβλημα εμφανιζόταν στον υπολογιστή, «έτρεχαν» να ελέγξουν τους διακόπτες και τα καλώδια με σκοπό να διορθώσουν την όποια βλάβη προέκυπτε.

Το 1948, η Antonelli παραιτήθηκε από τη θέση της και παντρεύτηκε έναν από τους συν-εφευρέτες του ENIAC, τον John Mauchly. Τα επόμενα χρόνια, μεγάλωνε τα 7 παιδιά τους ενώ συνέχιζε να βοηθάει στους νέους υπολογιστές που ο σύζυγός της συμμετείχε και ανέπτυσσε (BINAC και UNIVAC I).

Για πολύ καιρό, η Antonelli και οι συνάδελφοί της, προγραμματιστές δεν έλαβαν καμία αναγνώριση για το ζωτικό έργο που ανέλαβαν, αλλά αυτό άρχισε αργά να αλλάξει. Το 1997, η Antonelli εισήχθη στο «Women in Technology Hall of Fame» και στην Ιρλανδία, τιμήθηκε με ένα ακαδημαϊκό βραβείο για την συνεισφορά της στην ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Η Antonelli απεβίωσε το 2006, αλλά η κληρονομιά  των εργασιών της στην απαρχή των ηλεκτρονικών υπολογιστών, συνέχισε να αναδεικνύεται και το 2010 κυκλοφόρησε ένα ντοκιμαντέρ με επίκεντρο τις προσπάθειες της Antonelli και των συναδέλφων της.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #KathleenAntonelli #womeninscience #WomenInSTEM #womentech #eniac #computer #programmer

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment