Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Γεννήθηκε ο Thomas Edison, γνωστός και για την τελειοποιήση του ηλεκτρικού λαμπτήρα

Έκανε τα πάντα για να αποδείξει ότι το εναλλασσόμενο ηλεκτρικό ρεύμα (AC) ήταν θανατηφόρο, φθάνοντας στο σημείο να μιλά και να προβάλλει πως στην πρώτη εκτέλεση θανατικής ποινής σε ηλεκτρική καρέκλα η οποία έγινε με AC, έφταιγε το ρεύμα (αρχικά 1.000 volt στην πρώτη προσπάθεια και έπειτα 2.000 volt) για τον θάνατο του καταδικασθέντα… Και αυτό γιατί είχε ακραίο ανταγωνισμό με τον George Westinghouse και τον Tesla. Ήθελα να πείσει ότι η δική του επιλογή για χρήση του συνεχούς ρεύματος (DC) ήταν ασφαλέστερη από το AC. Αργότερα ο Tesla βρήκε τον τρόπο να ελέγξει το εναλλασσόμενο ρεύμα και ήταν ο νικητής του «πολέμου των ρευμάτων».

Ένα από τα πιο γνωστά του αποφθέγματα και μάλιστα σχετικό με τις λάμπες, ήταν το: «Δεν έχω αποτύχει. Απλά έχω βρει άλλους 10.000 τρόπους που δεν λειτουργούν».

Μπορεί σε μερικούς να «ανάβουν τα λαμπάκια»… για τις μεθόδους που χρησιμοποίησε και τις εφευρέσεις άλλων που υιοθέτησε / επηρεάστηκε, όμως σε κάθε περίπτωση η συνεισφορά του στην τεχνολογική εξέλιξη είναι σημαντική και πολλές από τις εφευρέσεις του τις χρησιμοποιούμε σήμερα και τις θεωρούμε αυτονόητες.

Στα 84 του χρόνια, ο Thomas Edison διέθετε τον αριθμό ρεκόρ των 1.093 διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (μεμονωμένα ή από κοινού με άλλους) και βρισκόταν «πίσω» από καινοτομίες όπως ο φωνογράφος, ο λαμπτήρας πυρακτώσεως και μία από τις πρώτες κάμερες κινηματογραφικών ταινιών. Μεταξύ αυτών: 389 για το ηλεκτρικό ρεύμα και για το φως, 195 για τον φωνογράφο, 150 για τον τηλέγραφο, 141 για μπαταρίες και 34 για το τηλέφωνο.

Δημιούργησε επίσης το πρώτο εργαστήριο βιομηχανικής έρευνας στον κόσμο. Έμεινε γνωστός ως ο «Μάγος του Μένλο Παρκ», γιατί στην πόλη του New Jersey έκανε μερικές από τις πιο σπουδαίες εφευρέσεις του. Μόλις στα 30 του, ο Thomas είχε γίνει ένας από τους πιο διάσημους άντρες. Εκτός από το ταλέντο του για την εφεύρεση, ο Edison ήταν επίσης ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας που είχε μεγάλη εξειδίκευση στην εμπορία των εφευρέσεών του.

Ο Thomas Alva Edison γεννήθηκε στο Μιλάνο του Οχάιο των Η.Π.Α., στις 11.02.1847. Η οικογένειά του μετακόμισε στο Port Huron του Michigan, όταν ήταν επτά ετών. Παραδόξως, παρακολούθησε το σχολείο για δύο μόνο μήνες. Η μητέρα του, πρώην δασκάλα, του δίδαξε κάποια βασικά μαθήματα, αλλά ο Edison ήταν κυρίως αυτοδίδακτος. Η φυσική του περιέργεια τον οδήγησε στο να αρχίσει να πειραματίζεται σε νεαρή ηλικία με ηλεκτρικά και μηχανικά πράγματα στο σπίτι.

Όταν ήταν 12 ετών, ξεκίνησε την πρώτη του δουλειά. Έγινε εφημεριδοπώλης σε ένα τρένο που ταξίδευε μεταξύ Port Huron και Detroit. Μάλιστα σε ένα βαγόνι αποθήκευσης, δημιούργησε ένα εργαστήριο ώστε να μπορεί να κάνει εκεί τα πειράματά του όταν σχολούσε. Δυστυχώς, η πρώτη του εργασιακή εμπειρία δεν τελείωσε καλά. Ο Edison απολύθηκε όταν κατά λάθος έβαλε φωτιά στο πάτωμα του βαγονιού που έκανε τα πειράματα.

Έπειτα ο Edison εργάστηκε για πέντε χρόνια ως χειριστής τηλεγραφίας, αλλά συνέχισε να αφιερώνει μεγάλο μέρος του χρόνου του πραγματοποιώντας πειράματα. Πήρε το πρώτο του δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1868 για ένα όργανο καταγραφής ψήφων που λειτουργούσε με ηλεκτρικό ρεύμα. Ωστόσο, η καταγραφή ψήφων δεν ήταν επιτυχής. Το 1870, πούλησε για 40.000 $. μια άλλη εφεύρεση, το Stock telegraph ticker. Ήταν ένα είδος τηλέγραφου που εκτύπωνε αυτόματα τις τιμές των μετοχών σε μια χάρτινη ταινία. Θεωρείται ότι αυτό είναι το πρώτο σύστημα εκπομπής δεδομένων με βάση τον ηλεκτρισμό. Με αυτές τις επιχειρηματικές του κινήσεις, κατάφερε να ξεκινήσει το πρώτο του κατάστημα στο Newark του New Jersey.

Το 1880 ίδρυσε την εταιρεία Edison Electric Light Company. Στην συνέχεια ο Edison ήταν ένας εκ των συνιδρυτών της πρώτης εταιρείας παραγωγής και διάθεσης ηλεκτρικού ρεύματος στη Νέα Υόρκη το 1892, της γνωστής General Electric.

Αξίζει να αναφέρουμε, ότι ο Edison ήταν εντελώς κωφός -από τα 12 του, πιθανότατα λόγω του ερυθρού πυρετού- στο ένα αυτί και δυσκολευόταν να ακούσει από το άλλο, αλλά αντιμετώπιζε την κώφωση του ως ευλογία για διάφορους λόγους, όπως: έκανε σύντομες συνομιλίες για να προσπεράσει τη δυσκολία να ακούσει το συνομιλητή του και θεωρούσε ότι με αυτό τον τρόπο μπορούσε να έχει περισσότερο χρόνο για να ασχολείται με τις εφευρέσεις του. Αποκαλούσε τον εαυτό του «άντρα με δύο βάρδιες» επειδή δούλευε 16 από τις 24 ώρες της ημέρας. Μερικές φορές δούλευε τόσο έντονα που η σύζυγός του έπρεπε να του υπενθυμίσει να κοιμηθεί και να φάει.

Ο Thomas Edison πέθανε σε ηλικία 84 ετών στις 18 Οκτωβρίου 1931, στο κτήμα του στο West Orange, New Jersey.

 

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #ac #electricpower #thomasedison #edison

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment