Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Γεννήθηκε η Frances Spence, ήταν μια από τις έξι βασικές προγραμματίστριες του υπολογιστή ENIAC

Η εικονιζόμενη, Frances Spence, ήταν μια από τις έξι βασικές προγραμματίστριες του υπολογιστή ENIAC και στη φωτογραφία τη βλέπετε να εργάζεται σε αυτόν τον σημαντικό υπολογιστή για την ιστορία της Πληροφορικής.
 
Η Spence γεννήθηκε στη Φιλαδέλφεια των Η.Π.Α. στις 12.03.1922 και μεγάλωσε σε μια πολύτεκνη οικογένεια. Οι γονείς της ήταν εκπαιδευτικοί και ήθελαν όλα τα παιδιά τους να σπουδάσουν στο Πανεπιστήμιο. Η Spence και οι αδελφές τις ήταν εξαιρετικές στο σχολείο. Ο πατέρας της ήταν μηχανικός και αυτό της προκάλεσε το ενδιαφέρον για τα μαθηματικά και τη φυσική. Ξεκίνησε να σπουδάζει στο Temple University και στη συνέχεια έλαβε υποτροφία από το Chestnut Hill College, στο οποίο και ολοκλήρωσε τις σπουδές της.
 
Το 1942 έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές της, σχεδίαζε να επιστρέψει στο σπίτι και να εργαστεί ως καθηγήτρια μαθηματικών. Το 1945, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο αμερικανικός στρατός χρηματοδότησε ένα έργο για τον εκσυγχρονισμό διαφόρων συστημάτων και προσέλαβε 80 γυναίκες για την εκτέλεση του έργου.
 
Ανάμεσα σε αυτές, ήταν και έξι γυναίκες από τη Σχολή Moore του Πανεπιστήμιο της Pennsylvania, συμπεριλαμβανομένων: της Spence, της Kathleen Antonelli, της Jean Bartik, Marlyn Meltzer, της Ruth Teitelbaum και της Betty Holberton. Μία άλλη από τις φίλες της Spence από το πανεπιστήμιο, η Mcnulty, προσλήφθηκε αργότερα και οι δύο τους συνεργάστηκαν στον υπολογιστή ENIAC). Δούλεψαν ως «υπολογιστές», υπολογίζοντας βαλλιστικές τροχιές και οδήγησαν την υπολογιστική ανάπτυξη.
 
Το έργο για τη δημιουργία του ENIAC από τον Στρατό των ΗΠΑ ήταν απόρρητο. Καθώς ο πόλεμος πλησίαζε στο τέλος του, περισσότεροι άνδρες επανήλθαν στις θέσεις εργασίας του και ανάμεσα σε αυτούς και κάποιοι οι οποίοι ασχολήθηκαν με τον ENIAC.
 
Εκείνη την περίοδο η Frances Spence, ξαναβρέθηκε με τον παλιό της φίλο από τη Σχολή Moore, τον Homer Spence με τον οποίο παντρεύτηκε το 1947. Και οι δύο συνέχισαν να εργάζονταν στον υπολογιστή ENIAC μετά τον πόλεμο. Όταν ο Homer βρήκε δουλειά στη Νέα Υόρκη, μετακόμισαν εκεί και η Spence αποσύρθηκε για να φροντίσει τα τρία παιδιά τους.
 
Αν και η ομάδα εκείνων των γυναικών βοήθησε καθοριστικά στη δημιουργία και ανάπτυξη του υπολογιστή ENIAC, δεν έλαβαν σχεδόν καμία αναγνώριση για τη δουλειά τους, καθώς εκείνη την εποχή τα επιτεύγματα των γυναικών δεν έτυχαν της δέουσας προσοχής από τον τότε ανδροκρατούμενο χώρο της τεχνολογίας. Ωστόσο, η Frances Spence εισήχθη στο «Hall of Fame Women in Technology» και έμεινε στην ιστορία ως μια από τις πρώτες προγραμματίστριες υπολογιστών στον κόσμο.
 
Απεβίωσε στις 18.07.2012.
 
#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #FrancesSpence #women #programmer #womenintech

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας