Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Apple παρουσίασε το 5ο μοντέλο Macintosh καθώς και το πρώτο Macintosh με έγχρωμη οθόνη

Στις 02 Μαρτίου 1987, η Apple παρουσίασε δύο υπολογιστές: το πέμπτο μοντέλο Macintosh καθώς και το πρώτο Macintosh με έγχρωμη οθόνη!

Το Macintosh SE, ήταν το πέμπτο κλασικό Mac (μετά τα 128K, 512K, 512Ke και το Plus) και εμφανισιακά ανήκε στην κατηγορία Compact Mac / όλα σε ένα / «all-in-one». Ήταν το πρώτο που είχε εσωτερική υποδοχή επέκτασης («SE» System Expansion). Όπως και με το Mac Plus, το SE περιελάμβανε μια εξωτερική θύρα SCSI που χρησιμοποιήθηκε κυρίως για τη σύνδεση συσκευών αποθήκευσης. Στο εσωτερικό του περιείχε τον επεξεργαστή Motorola 68000 με ρολόι στα 7,8MHz, μνήμη RAM 1ΜΒ (επεκτάσιμη στα 4MB) και επίσης υπήρχε η δυνατότητα σύνδεσης σκληρού δίσκου 20MB.

Το Macintosh II ήταν το πρώτο αυτής της σειράς και αποτελούσε μια διαφορετική πρόταση από το Classic Mac. Ήταν το πρώτο έγχρωμο Macintosh και το πρώτο που είχε ξεχωριστά την οθόνη από την κεντρική μονάδα. Διέθετε τον επεξεργαστή Motorola 68020 που λειτουργούσε στα 16MHz, με μνήμη RAM 1ΜΒ (επεκτάσιμη στα 8MB). Οι οθόνες ήρθαν σε εκδόσεις 12″ ή 13″, με αναλύσεις έως και 640 x 480 pixel στα 256 χρώματα, κάτι που ήταν εντυπωσιακό για την εποχή εκείνη. Το Macintosh II μπορούσε να υποστηρίξει έναν σκληρό δίσκο 40MB ή 80MB. Το II ονομαζόταν «Open Mac» διότι είχε έξι NuBus θύρες επέκτασης, επίσης ήταν το πρώτο που υποστήριζε εξωτερική έγχρωμη οθόνη (16,7 εκατομμύριων χρωμάτων).

Δεκαοκτώ μήνες μετά την εισαγωγή του, η Apple τοποθέτησε στο Macintosh II τον επεξεργαστή Motorola 68030 @ 16 MHz και τον παρουσίασε στην αγορά με το όνομα Macintosh IIx. Στις αρχές του 1989, το πιο συμπαγές Macintosh IIcx κυκλοφόρησε σε τιμή παρόμοια με του Macintosh II και στις αρχές του 1990 οι πωλήσεις του σταμάτησαν εντελώς. Η Apple διέθεσε αναβαθμισμένες μητρικές πλακέτες ούτως ώστε να μπορέσει να μετατρέψει ένα Macintosh II σε IIx ή σε Macintosh IIfx.

Και οι δύο συσκευές ήταν ακριβές, το SE ξεκινούσε από 2900 $ για μια βασική έκδοση χωρίς σκληρό δίσκο, και το II κόστιζε 5500 $ περίπου. Η έλευσή τους στην αγορά αύξησε τα έσοδα της Apple για μια περίοδο, η οποία όμως δεν κράτησε για πολύ και διεκόπη στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #apple #macintoshse #macintoshii

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας