Θεωρείται η μητρική γλώσσα της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και είναι η παλαιότερη από τις γλώσσες προγραμματισμού υψηλού επιπέδου που χρησιμοποιείται ευρέως ακόμα και σήμερα. Είναι ένα χρόνο μικρότερη από την Fortran.
Την 1η Μαρτίου 1960 δημοσιεύθηκε το πρώτο εγχειρίδιο της γλώσσας προγραμματισμού LISP, δημιουργός της οποίας είναι ο John McCarthy. Η LISP (LISt Processor) δημιουργήθηκε το 1958 όταν ο McCarthy συμμετείχε σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα για την τεχνητή νοημοσύνη στο MIT (Massachusetts Institute of Technology). Στην ανάπτυξη της LISP, συνεισέφεραν οι Steve Russell, Timothy Hart και Mike Levin. Η πρώτη παρουσίασή της είχε γίνει στις 16.04.1959.
Η LISP ανήκει στην κατηγορία των συναρτησιακών γλωσσών (functional languages), δηλαδή βασίζεται στη μαθηματική θεωρία των αναδρομικών συναρτήσεων. Η επεξεργασία των δεδομένων στην LISP, είναι στην ουσία επεξεργασία λιστών, εξ ου και το όνομά της LISt Processing.
Διάλεκτοι της LISP: Arc, AutoLISP, Clojure, Emacs Lisp, EuLisp, Franz Lisp, Hy, Interlisp, ISLISP, LeLisp, LFE, Maclisp, MDL, newLISP, NIL, Picolisp, Portable Standard Lisp, Racket, RPL, SKILL Spice, Lisp T, Zetalisp.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 οι Gerald Sussman και Guy Steele ανέπτυξαν τη διάλεκτο Scheme, η οποία ακολουθούσε μια μινιμαλιστική φιλοσοφία σχεδίασης, ορίζοντας ένα μικρό βασικό πυρήνα με ισχυρά εργαλεία για την επέκταση της γλώσσας.
Επίσης, υπάρχει και διάλεκτος Commons Lisp, η οποία δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1980 με στόχο να ενώσει πολλές από τις διαλέκτους της Lisp σε μία μόνο γλώσσα. Ως εκ τούτου, η Common Lisp είναι πιο περίπλοκη, ωστόσο διατηρεί τη βασική λογική της Lisp.
Η Lisp έγινε η τυπική γλώσσα προγραμματισμού AI και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα όχι μόνο στη ρομποτική και σε άλλες επιστημονικές εφαρμογές αλλά και σε πληθώρα υπηρεσιών μέσω διαδικτύου. Για παράδειγμα για την ανίχνευση της απάτης με πιστωτικές.
Τον Οκτώβριο του 2019, ο Αμερικανός προγραμματιστής Paul Graham κυκλοφόρησε την Bel, μια νέα διάλεκτο της Lisp.
#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #JohnMcCarthy #LISP #programminglanguage