Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Δύο αδέλφια ίδρυσαν την εταιρεία Galvin Manufacturing (μετέπειτα γνωστή ως Motorola)

«Ένα μικρό βήμα για έναν άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα»,
είπε ο Νιλ Άρμστρονγκ ο πρώτος άνθρωπος στο φεγγάρι χρησιμοποιώντας έναν ραδιοφωνικό αναμεταδότη της Motorola!

Από Walkie-talkie έως το Hello moto, η εταιρεία Motorola έχει συνδεθεί με τις ασύρματες επικοινωνίες.
Επίσης η επωνυμία της εταιρείας αποτελεί και μια πολύ γνωστή λέξη ειδικά μεταξύ των ναυτικών.

Το όνομα με το οποίο είναι γνωστή, υιοθετήθηκα όταν ο συνιδρυτής της, Paul Galvin, ήθελε να βρει ένα εμπορικό σήμα για το νέο ραδιόφωνο αυτοκινήτου της Galvin Manufacturing Corporation (αρχικό όνομα της εταιρείας). Έτσι δημιούργησε το όνομα «Motorola» συνδέοντας την λέξη «motor» (που παραπέμπει σε αυτοκίνητο) και στο «ola» (από τα τότε δημοφιλή ραδιόφωνα Victrola της εταιρείας Victor Talking Machine Company).

Όλα ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1920 όταν ο Paul Galvin από το Illinois πήγε στο Σικάγο για αναζήτηση εργασίας όπου κι κατάφερε να εργαστεί σε μια εταιρεία παραγωγή μπαταριών.
Στη συνέχεια και έπειτα από μερικές αποτυχημένες προσπάθειες να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση μαζί με τον αδελφό του Joe Galvin, εν τέλει στις 25.09.1928 τα δύο αδέλφια ίδρυσαν την εταιρεία Galvin Manufacturing Corporation (μετέπειτα γνωστή ως Motorola).
Για να το πετύχουν αυτό εξαγόρασαν με το ποσό των 750 δολαρίων (με σημερινές τιμές 11.998) μια πτωχευμένη εταιρεία μπαταριών με την επωνυμία Stewart Battery Company.

Το αρχικό κεφάλαιο της εταιρείας ήταν 565 δολάρια (σήμερα 9,038) και είχε μόλις πέντε υπαλλήλους. επικεντρώθηκε στην κατασκευή battery-eliminators (όπως αναφέρει το όνομα, εξαλείφει την ανάγκη χρήσης μπαταριών για την τροφοδοσία ενός κυκλώματος. Είναι κάθε συσκευή που παρέχει ισχύ σε ένα κύκλωμα, αντικαθιστώντας μπαταρίες).

Ο Paul Galvin πληροφορήθηκε ότι ορισμένοι τεχνικοί ραδιοφώνου εγκαθιστούσαν ραδιοφωνικές συσκευές σε αυτοκίνητα και προκάλεσε τους μηχανικούς της νεοσύστατης εταιρείας του, να σχεδιάσουν ένα φθηνό ραδιόφωνο αυτοκινήτου που θα μπορούσε να εγκατασταθεί στα περισσότερα μοντέλα οχημάτων.
Το Ιούνιο του 1930, ο Galvin και η ομάδα του παρουσίασαν ένα μοντέλο ραδιοφώνου για το αυτοκίνητο στη συνέλευση της Ένωσης Ραδιοφωνικών Κατασκευαστών των Η.ΠΑ.
Η Motorola δημιούργησε το πρώτο εμπορικά επιτυχημένο ραδιόφωνο για αυτοκίνητο.

Στη δεκαετία του 1930, η Galvin Manufacturing κατασκεύασε συσκευές όπως το «αστυνομικό ραδιόφωνο» (ένα ραδιόφωνο αυτοκινήτου που έλαβε μόνο εκπομπές από την αστυνομία) και ένα ραδιόφωνο με δυνατότητες συντονισμού με κουμπιά – μια πρώτη στο είδος της.

Προς το τέλος της δεκαετίας, η εταιρεία ξεκίνησε την έρευνα για την κατασκευή τηλεοράσεων. Ωστόσο, η προσπάθεια αυτή σταμάτησε -για μερικά χρόνια- υπέρ των έργων που σχετίζονταν με τον πόλεμο Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο. Έτσι την εποχή εκείνη παρήγαγαν προϊόντα όπως: το φορητό αμφίδρομο ραδιόφωνο Handie-Talkie SCR536 καθώς και το Walkie-Talkie, τα οποία και τα δύο χρησιμοποιήθηκαν από τον στρατό των Η.Π.Α.

Το 1945 η Motorola συνέχισε την έρευνα για την κατασκευή μιας τηλεόρασης και κατάφερε να κυκλοφορήσει το πρώτο της μοντέλο το 1947. Το ονόμασε Golden View, κόστιζε 179 δολάρια και μέσα σε ένα χρόνο πούλησε πάνω από 100.000 μονάδες, «φέρνοντας» την Motorola στην θέση Νο 4 των κατασκευαστών τηλεόρασης στις ΗΠΑ.

Το έτος 1947 η εταιρεία που μετονομάστηκε σε Motorola Inc.

Προς το τέλος της δεκαετίας 1940, η Motorola σε μια προσπάθεια να επεκτείνει την εμπλοκή της στην αυτοκινητοβιομηχανία, εκτός από τα ραδιόφωνα, προσπάθησε να αναπτύξει θερμάστρες αυτοκινήτων. Όμως το έργο διεκόπη γιατί οι μηχανικοί της εταιρείας δεν μπόρεσαν να λύσουν ορισμένα τεχνικά ζητήματα.

Όπως και στην περίπτωση της Sony, η εφεύρεση του τρανζίστορ δημιούργησε μια νέα επιχειρηματική ευκαιρία και για τη Motorola, η οποία γρήγορα σχημάτισε μια ομάδα ανάπτυξης ημιαγωγών η οποία παρουσίασε προϊόντα όπως three-amp power τρανζίστορ. Ξεκίνησε επίσης να προμηθεύει τρανζίστορ σε άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τους ανταγωνιστές της.

Η δεκαετία του 1950 ήταν μια εποχή κατά την οποία στις ΗΠΑ «απογειώθηκε» η ζήτηση για εξοπλισμό οικιακής ψυχαγωγίας όπως τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, κ.α. Το 1958, η Motorola παρουσίασε μια σειρά από πικ-απ.

Το 1958 ήταν επίσης η χρονιά που δημιουργήθηκε η NASA και η Motorola έγινε ένας από τους πρώτους προμηθευτές του οργανισμού, παρέχοντας εξοπλισμό για την επικοινωνία στο διάστημα, όπως πομποδέκτες που χρησιμοποιήθηκαν στο Mariner II, το οποίο ξεκίνησε το 1962 για να εξερευνήσει τον πλανήτη Αφροδίτη.

Η διάσημη αποστολή Apollo 11, βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό και στην εργασία εκατοντάδων μηχανικών της Motorola, οι οποίοι κατασκεύασαν τα εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα για την πραγματοποίηση της διαστημικής πτήσης.

Το 1959, πέθανε ο Paul Galvin, συνιδρυτής της εταιρείας και συνέχεια ανέλαβε ο γιος του τη διοίκηση της Motorola. Η εταιρεία άρχισε να επεκτείνεται διεθνώς, κάτι που συνεχίστηκε και τη δεκαετία του 1960.

Η δεκαετία του 1970 έφερε σημαντικές αλλαγές για τη Motorola. Το 1974, η εταιρεία πούλησε το τμήμα καταναλωτικών προϊόντων της και προς το τέλος της δεκαετίας, άρχισε επίσης να ολοκληρώνει τη δραστηριότητά της στα ραδιόφωνα αυτοκινήτων. Η Motorola κατασκεύασε το τελευταίο της ραδιόφωνο αυτοκινήτου το 1987.

Το 1974, η Motorola παρουσίασε τον πρώτο της μικροεπεξεργαστή, τον MC6800, μια βελτιωμένη έκδοση του οποίου έφτασε επίσης στα αυτοκίνητα της General Motor αργότερα στη δεκαετία.

Επίσης –το 1979- η Motorola παρουσίασε την 68000, μια οικογένεια μικροεπεξεργαστών που μεταξύ άλλων χρησιμοποιήθηκε σε υπολογιστές των εταιρειών: Apple, HP, DEC και Sun microsystems.

Αλλά το πιο σημαντικό γεγονός στην ιστορία της εταιρείας συνέβη το 1973 – εμφανίστηκε το πρώτο μοντέλο κινητού τηλεφώνου στον κόσμο. Στις 06 Μαρτίου 1983, η Motorola παρουσίασε επίσημα το τηλέφωνο DynaTAC 8000X, αποτέλεσμα του έργου του Martin Cooper και της ομάδας του.

Σε πάρα πολλές τεχνολογικές εξελίξεις, το όνομα της Motorola μπορεί να συνδεθεί με τη φράση «το πρώτο στον κόσμο».
Η εταιρεία «βρέθηκε» στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης των δημοφιλών προτύπων GPS και GPRS.

Το 1999 ίδρυσε την εταιρεία Iridium Inc, η οποία ασχολήθηκε με τις δορυφορικές επικοινωνίες που κάλυπταν σχεδόν ολόκληρη την επιφάνεια της Γης.

Σε κάθε περίπτωση η Motorola είναι συνυφασμένη με τις ασύρματες επικοινωνίες. Έτσι και η εμπλοκή της με την κινητή τηλεφωνία «έδωσε» στην αγορά συσκευές όπως το μοντέλο StarTAC (1996) και αργότερα το MOTORAZR V3(2004).

Tο 2010, η Motorola πούλησε στην κοινοπραξία Nokia-Siemens, το τμήμα της υποδομής κινητής τηλεφωνίας.

Το 2011, χωρίστηκε σε δύο εταιρείες: τη Motorola Mobility και τη Motorola Solutions.

Επίσης, το 2011, συμφώνησε να αποκτήσει την Motorola Mobility για 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το 2014, η Google πούλησε τη συγκεκριμένη εταιρεία στην κινεζική εταιρεία Lenovo για 2,91 δισεκατομμύρια δολάρια.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #motorola #PaulGalvin #JosephGalvin #moon #communicator

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment