Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η εταιρεία CompuServe αρχίζει να προσφέρει την πρώτη συνδρομητική διαδικτυακή υπηρεσία στον κόσμο

Καθόμαστε στο σαλόνι, βάζουμε να πιούμε κρασάκι και προσκαλούμε άλλα 11 άτομα σε ένα διαδικτυακό πάρτι όπου στο τέλος της βραδιάς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να πλύνουμε τα ποτήρια μας!

Όχι δεν είναι κάποια νέα υπηρεσία λόγω της πανδημίας και όπως θα δείτε στη διαφήμιση η εποχή μας γυρίζει πίσω 42 χρόνια.

Στις 24 Σεπτεμβρίου 1979, η CompuServe αρχίζει να προσφέρει μια ηλεκτρονική υπηρεσία πληροφόρησης μέσω τηλεφώνου και η CompuServe Information Service (CIS) αναγνωρίζεται ως η πρώτη συνδρομητική διαδικτυακή υπηρεσία στον κόσμο!

Το 1981, το κόστος της υπηρεσίας ήταν 22,50$ (67,71$ με σημερινές τιμές) ανά ώρα Δευτέρα έως Παρασκευή από 05:00 έως 18:00 και 5$(15,05$ με σημερινές τιμές) την ώρα κατά τις ώρες μη αιχμής ώρες.

Η CompuServe μεταξύ άλλων προσέφερε υπηρεσίες: ειδήσεων, αλληλογραφίας, εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Η εταιρεία γνωστή ως Compu-Serve, και αργότερα ως CompuServe, ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1969, παρέχοντας υπηρεσίες computer timesharing σε επιχειρήσεις μέσω dial-up σύνδεσης.

Ξεκίνησε ως MicroNET το 1979 και πωλήθηκε μέσω των καταστημάτων Radio Shack, η υπηρεσία αποδείχθηκε αρκετά δημοφιλής, ίσως χάρη και στους υπολογιστές της εταιρείας, όπως το μοντέλο φορητού υπολογιστή Tandy Model 100. Σε κάθε περίπτωση η αρχική υπηρεσία ήταν ακριβή και με περιορισμένες δυνατότητες.

Το 1980 η CompuServe άρχισε να συνεργάζεται με εφημερίδες για να προσφέρει online άρθρα των ειδήσεών τους, ξεκινώντας με το Columbus (Ohio) Dispatch. Έως το 1982, τουλάχιστον 10 μεγάλες εφημερίδες προσέφεραν εκδόσεις μέσω διαδικτύου CompuServe, μεταξύ αυτών η Washington Post, η Los Angeles Times και η San Francisco Examiner.

Η υπηρεσία CompuServe, ήταν διαθέσιμη και σε περιοχές εκτός μεγάλων πόλεων, όμως για τη σύνδεση υπήρχαν υπεραστικές χρεώσεις.

Μια ανταγωνιστική διαδικτυακή υπηρεσία, η πηγή, ξεκίνησε την ίδια εποχή, όμως δεν αναπτύχθηκε τόσο γρήγορα. Έτσι η υπηρεσία της CompuServe αναδείχθηκε στην ως η πιο δημοφιλής στην αγορά .

Το «CB Simulator», που κυκλοφόρησε το 1980, ήταν ένα από τα πρώτα διαδικτυακά προγράμματα συνομιλίας σε πραγματικό χρόνο και οι χρήστες της υπηρεσίας CompuServe το αγκάλιασαν με θέρμη.

Οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου CompuServe ήταν της μορφής 72241.443@compuserve.com με το αναγνωριστικό κάθε χρήστη να είναι ένας οκταψήφιος αριθμός.

Στις αρχές του 1981, τα στελέχη της CompuServe καυχιόντουσαν ότι η υπηρεσία είχε 10.000 συνδρομητές και το 1987 η συνδρομητική βάσης της ανερχόταν σε 380.000.

Η περίοδος ακμής της CompuServe ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ήταν η μεγαλύτερη και δημοφιλέστερη διαδικτυακή υπηρεσία στις Η.Π.Α. έχοντας φθάσει να διαθέτει εκατομμύρια συνδρομητές.

Όμως στα μέσα του 1990, η AOL ξεκίνησε να παρέχει αντίστοιχες υπηρεσίες με χαμηλό μηνιαίο τέλος σε αντίθεση με την χρέωση ανά ώρα που είχε η CompuServe

Επιπλέον, η AOL προώθησε την υπηρεσία της κάνοντας «επιθετικό marketing», αποστέλλοντας χιλιάδες cd-rom σε πιθανούς πελάτες μέσα στα όποια υπήρχαν όλα τα εργαλεία για την εγκατάσταση της υπηρεσίας της καθώς και επιπλέον ώρες πρόσβασης στο διαδίκτυο χωρίς χρέωση.

Η προσπάθησε να ανταγωνιστεί την AOL, κάνοντας και αυτή μαζικές αποστολές cd-rom σε πελάτες, όμως ήταν πολύ αργά. Και οι δύο υπηρεσίες ξεπεράστηκαν από την ραγδαία ανάπτυξη του διαδίκτυο στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και τους εκατοντάδες νέους παρόχους που εμφανίστηκαν στην αγορά.

Το 2015, η υπηρεσία CompuServe της πουλήθηκε τελικά στην AOL.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #CompuServe #online #service

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment