Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Υπολογίστηκε μέσω υπολογιστής μηχανής ο αριθμός «π» 3,14

Για τον υπολογισμό του γνωστού μας «π» 3,14 έγινε στις 21 Ιανουαρίου 1888 -κατά πολλούς- η πρώτη επιτυχημένη δοκιμή σε ένα «σύγχρονο υπολογιστή».

Είναι λιγότερο γνωστό, ότι ο μικρότερος γιος του Charles Babbage, Henry Provost Babbage (1824-1918) κατασκεύασε ένα τμήμα της Αναλυτικής Μηχανής (το ονόμαζε «Mill», το εικονιζόμενο στην ανάρτηση) με βάση τα σχέδια του πατέρα του και αυτή η κατασκευή «πέρασε» την πρώτη δοκιμή υπολογίζοντας πολλαπλάσια του π (pi).

Ο γιος του Babbage έγραψε, ότι: «Οι σιδερένιες πλάκες στο επάνω και στο κάτω μέρος προστέθηκαν το 1880, το έργο συνεχίστηκε κατά διαστήματα, μέχρι τις 21.01.1888, όταν η μηχανή παρήγαγε έναν πίνακα από το 1ο έως το 44ο πολλαπλάσιο του «π» έως και τις 29 σειρές αριθμών …».

Τον Απρίλιο του 1910, δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα της αναλυτικής μηχανής στις Μηνιαίες Ανακοινώσεις της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας της Αγγλίας.

Αναφέρουμε εν τάχει σχετικά με τις εφευρέσεις του Charles Babbage, ο οποίος θεωρείται «ο πατέρας των υπολογιστών»:

Μετά την αποτυχία της Διαφορικής Μηχανής, ο εφευρέτης Charles Babbage είχε ξεκινήσει το σχεδιασμό μιας πιο περίπλοκης μηχανής, της Αναλυτικής Μηχανής, στην οποία εργάστηκε μέχρι το θάνατό του.

Διαφέρει κυρίως από την προκάτοχό της γιατί είχε τη δυνατότητα προγραμματισμού με τη βοήθεια διάτρητων καρτών. Δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, και ένα από τα ελάχιστα άτομα που κατανόησε τις ιδέες του εφευρέτη, ήταν η Ada Lovelace (1815-1852), κόρη του φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα, η οποία «έγραψε ένα πρόγραμμα» για την Αναλυτική Μηχανή.

Ένα μέρος του μηχανήματος που κατασκευάστηκε από το νεότερο Babbage δημοπρατήθηκε πριν μερικά χρόνια από τον οίκο δημοπρασιών Christie και αγοράστηκε από ένα μουσείο στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας.

 

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #analyticmachine #CharlesBabbage #HenryProvostBabbage #AdaLovelace

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment