Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Υπεγράφη το συμβόλαιο για την ανάπτυξη του υπολογιστή ENIAC

Στις 17.05.1943 ο Αμερικανικός Στρατός των Η.Π.Α. και το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια υπέγραψαν το συμβόλαιο για την ανάπτυξη του υπολογιστή ENIAC.

Στην φωτογραφία βλέπουμε δύο από τους πολλούς προγραμματιστές του υπολογιστή. Στα δεξιά μια από τις έξι γυναίκες προγραμματίστριες του ENIAC!

O ENIAC (Electronic Numerical Integrator And Computer), ένα από τα πρώτα υπολογιστικά συστήματα στον κόσμο, αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από τον Στρατό των Η.Π.Α. για το Εργαστήριο Βαλλιστικής Έρευνας. Ήταν το πρώτο σύστημα που χρησιμοποίησε λυχνίες κενού αντί για ηλεκτρομαγνητικούς διακόπτες. Σκοπός του ήταν να υπολογίζει την πορεία βαλλιστικών βολών.

Ο ENIAC σχεδιάστηκε από τον J. Presper Eckert και τον John WIlliam Mauchly. Κατασκευάστηκε στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστήμιου της Πενσυλβάνια, ενώ την πρώτη φορά που τέθηκε σε λειτουργία ο υπολογιστής, τον είχαν ονομάσει Project PX. Το κόστος του ήταν σχεδόν 500.000$.

Ο ENIAC παρουσιάστηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1946, και παρέμεινε σε λειτουργία έως τις 9 Νοεμβρίου του 1946. Στη συνέχεια ανακατασκευάστηκε, αναβαθμίστηκε η μνήμη του και το 1947 μεταφέρθηκε στο Aberdeen Proving Grounds του Maryland. Στις 29 Ιουλίου 1947 τέθηκε εκ νέου σε λειτουργία και ήταν συνεχώς σε χρήση έως το 1955.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #eniac #computer

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment