Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Βομβαρδίστηκε και καταστράφηκε ο υπολογιστής Zuse Z1

Αναγκάστηκε να του αλλάξει όνομα γιατί το αρχικό παρέπεμπε σε όνομα βομβών**, τον κατασκεύασε σε ένα δωμάτιο του σπιτιού του και τελικά καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού του Βερολίνου.

Η καταστροφή υπολογιστή Zuse Z1 συνέβη στις 17 Δεκεμβρίου 1943.

Ήταν ο πρώτος ψηφιακός προγραμματιζόμενος υπολογιστής της ιστορίας, ο οποίος μάλιστα χρησιμοποιούσε την άλγεβρα του Boole.

Στην φωτογραφία βλέπετε τον δημιουργό του υπολογιστή, τον Konrad Zuse, να στέκεται πίσω από ένα αντίγραφο του μοντέλου «Zuse Z1» το οποίο υπάρχει στο Μουσείο Μεταφορών και Τεχνολογίας του Βερολίνου.

Ο προγραμματισμός του εκτελούνταν μέσω διάτρητης ταινίας.

Ο Γερμανός πολιτικός μηχανικός Konrad Zuse, τον κατασκεύασε στο σπίτι των γονιών του με δικά του έξοδα και αφού παράτησε τη δουλειά του. Ακολούθησαν και άλλα τρία μοντέλα (η σειρά των μοντέλων Ζ), αλλά όλες οι μηχανές του – με εξαίρεση το τελευταίο μοντέλο Ζ4 – καταστράφηκαν εξαιτίας βομβαρδισμών στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Το 2010 στην Γερμανία «κόπηκε» ένα αναμνηστικό νόμισμα επ’ ευκαιρία των 100 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Γερμανού εφευρέτη.

** Στην αρχή τον αποκαλούσε υπολογιστή «V1» (Versuchsmodel 1 – Πειραματικό μοντέλο 1), όμως μετά τον πόλεμο μετονόμασε τα μηχανήματά του Z1, Z2 κ.λ.π., για να αποφύγει τη σύγχυση με τις βόμβες του επίσης Γερμανού μηχανικού Wernher von Braun (V-1 «buzz bomb» και του θανατηφόρο V-2, του πρώτου βαλλιστικού πυραύλου στον κόσμο).

 

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #computer #konradzuse #Z1

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment