Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Tο πρώτο αντικείμενο που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε μέσω υπολογιστή

Και από το τασάκι… φθάσαμε στον τρισδιάστατο εκτυπωτή (3D printer).

Αυτό το τασάκι είναι το πρώτο αντικείμενο που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε μέσω υπολογιστή. Παρήχθη το 1959 και για να δημιουργηθεί χρησιμοποιήθηκε η γλώσσα προγραμματισμού APT!

Μια γλώσσα, η οποία βρήκε εφαρμογή για τη δημιουργία εξαρτημάτων υψηλών προδιαγραφών για την αεροδιαστημική βιομηχανία και βοήθησε στην ανάπτυξη των μηχανών CNC για να κόβουμε σήμερα με ακρίβεια ό, τι θέλουμε και να μπορούμε να το κάνουμε ακόμα και από το σπίτι μας με έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή!

Η γλώσσα προγραμματισμού APT (Automatically Programmed Tool), είναι μια γλώσσα υψηλού επιπέδου, η οποία χρησιμοποιείται για τον προγραμματισμό μηχανών CNC για τη δημιουργία σύνθετων εξαρτημάτων. Η APT είναι προκάτοχος των σύγχρονων συστημάτων σχεδιασμού και κατασκευών με τη βοήθεια υπολογιστή CAD/CAM (Computer-Aided Design And Manufacturing).

Οι εντολές της είναι στην αγγλική γλώσσα, για παράδειγμα: GOLFT για να κινηθεί αριστερά, TANTO για την εφαπτόμενη, κ.λπ.

Η APT, παρουσιάστηκε στις 25.02.1959 στο Εργαστήριο Σερβομηχανισμών του MIT. Δημιουργήθηκε και τελειοποιήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του 1960 για να απλοποιήσει τους γεωμετρικούς υπολογισμούς που θα έπρεπε να γίνουν προκειμένου ένα εργαλείο να κόψει με ακρίβεια τα ολοένα και πιο περίπλοκα μέρη που απαιτούνται στην αεροδιαστημική βιομηχανία. Στην ομάδα υλοποίησης της APT, ήταν και ο Douglas Taylor Ross, ο οποίος θεωρείται ότι ήταν ένας από τους πατέρες της APT.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι: Οι πρώτες μηχανές NC (Numerical control) κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1940 και του 1950. Οι πρώτοι σερβομηχανισμοί εξελίχθηκαν μαζί με τους αναλογικούς και ψηφιακούς υπολογιστές, δημιουργώντας τα σύγχρονα μηχανήματα CNC που έχουν φέρει επανάσταση στις κατασκευές. Το γράμμα C προστέθηκε όταν χρησιμοποιήθηκαν οι υπολογιστές, το οποίο σημαίνει computer και έτσι σήμερα οι μηχανές είναι γνωστές ως CNC.

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 28.03.1959, στο περιοδικό The New Yorker, ανέφερε: «Η Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε σήμερα ότι διαθέτει ένα μηχάνημα που μπορεί να λάβει οδηγίες στην Αγγλική γλώσσα – να «καταλάβει» ακριβώς την εντολή που πρέπει να εκτελέσει- και να «εκπαιδεύσει» άλλες μηχανές για να εκτελούν αντίστοιχες εντολές. Ένας στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας είπε ότι αυτό θα επιτρέψει στις Η.Π.Α. να κατασκευάσουν μια πολεμική μηχανή που κανείς δεν θα ήθελε να αντιμετωπίσει. Σήμερα έφτιαξε ένα τασάκι».

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #programminglanguage #apt #cnc

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment