Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το Πανεπιστήμιο του Harvard και η εταιρεία IBM υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή του «Giant Brain» του υπολογιστή Mark I

Σε αυτή την εικόνα βλέπετε έναν από τους λόγους που οι υπολογιστές ονομάστηκαν «εγκέφαλοι».

Σε ένα άρθρο** του 1944, στο οποίο παρουσιάζεται ο υπολογιστής Mark I, υπάρχει ένα σκίτσο με την μορφή του Leonardo da Vinci, στον εγκέφαλο του οποίου βρίσκονται «εγκατεστημένα» διάφορα υπολογιστικά συστήματα. Ήταν ένα από τα πρώτα σκίτσα που απεικόνιζαν την λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου, ως μια υπολογιστική μηχανή.

Στις 31.03.1939 το Πανεπιστήμιο του Harvard και η εταιρεία IBM υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή του «Giant Brain» του υπολογιστή Mark I, επίσης γνωστού ως IBM Automatic Sequence Controlled Calculator (ASCC).

Ο ηγέτης του έργου Howard Aiken ανέπτυξε την αρχική ιδέα μιας μηχανής, η οποία θα διέθετε: σειρές διακοπτών, ηλεκτρονόμων (ρελέ), περιστρεφόμενους άξονες και μηχανικούς συμπλέκτες (clutches).

Ο Mark I ζύγιζε περίπου 5 τόνους και περιείχε περισσότερα από 750.000 εξαρτήματα. «Διάβαζε» τις οδηγίες από διάτρητη ταινία και τα δεδομένα από διάτρητες κάρτες.

 

      

 

 

** Εφημερίδα: American Weekly, αρθρογράφος: Gordind Bhari Lal.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #mark1 #computers

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment