Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το μουσικό συγκρότημα Metallica κατέθεσε αγωγή εναντίον της Napster

Heavy metal καταστάσεις μεταξύ των Metallica και Napster, μόλις ένα χρόνο από τότε που ο φοιτητής Shawn Fanning ανέπτυξε την συγκεκριμένη υπηρεσία στο δωμάτιό του με σκοπό να διευκολύνει την εύρεση μουσικής στο διαδίκτυο.

Ο Fanning μαζί με τον συνεργάτη του Sean Parker, ταρακούνησαν τη μουσική βιομηχανία.

Η νέα υπηρεσία ακουγόταν εξαιρετική για το κοινό όμως δεν είχαν την ίδια αντίληψη ούτε οι δισκογραφικές εταιρείες (ήδη από το 1999 είχαν ξεκινήσει τις αγωγές κατά των υπηρεσιών file-sharing service) ούτε και η πασίγνωστη μπάντα.

Στις 13.04.2000 το μουσικό συγκρότημα Metallica κατέθεσε αγωγή εναντίον της Napster, μιας υπηρεσίας κοινής χρήσης αρχείων peer-to-peer που στις αρχές του 2000 μπορούσε να βρει κανείς όποιο τραγούδι αναζητούσε.

Οι Metallica ανακάλυψαν ότι το τραγούδι τους «I Disappear» που προοριζόταν για την ταινία «Mission Impossible II», αναπαραγόταν από αρκετούς ραδιοφωνικούς σταθμούς πολύ πριν κυκλοφορήσει στην αγορά.  Ερεύνησαν και βρήκαν ότι αυτό και πολλά άλλα τραγούδια τους διακινούνταν μεταξύ των χρηστών μέσω του προγράμματος Napster.

Έτσι ξεκίνησε μια δικαστική διαμάχη η οποία κράτησε για πάνω από ένα χρόνο. Στην πορεία ενεπλάκησαν και οι δισκογραφικές εταιρείες.

Οι Metallica κέρδισαν, όμως μετά την Napster, ξεφύτρωσαν δεκάδες p2p προγράμματα ανταλλαγής μουσικών και όχι μόνο αρχείων.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #p2p #napster #metallica #music

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment