Στις 21.02.1995 το Ανώτατο Δικαστήριο των Η.Π.Α. αποφασίζει ότι τα Windows δεν είναι αντίγραφο του Mac OS.
Η Microsoft «δραπετεύει» από την αγωγή αποδεικνύοντας στο δικαστήριο ότι δεν αντιγράφουν το Mac OS, αλλά ότι είναι και τα δύο αντίγραφα του Xerox SPARC OS (λ/σ υπολογιστή που δε βγήκε ποτέ στην αγορά). Όλο αυτό «σηκώνει» πολλή κουβέντα…
Αλλά ας πάμε να δούμε τι έγινε: Η Apple υπέβαλε αγωγή κατά της Microsoft στις 17 Μαρτίου 1988. Η αγωγή υποβλήθηκε λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία των Windows 2.0, τα οποία αποτελούσαν μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με την πρώτη έκδοση των Windows. Σύμφωνα με τα στελέχη της Apple, η Microsoft είχε αντιγράψει -χωρίς άδεια- 189 στοιχεία που κατά κύριο λόγο αφορούσαν το γραφικό περιβάλλον.
Πριν φθάσουμε στην αγωγή είχε γίνει μια σειρά από γεγονότα. Ο Bill Gates και η εταιρεία του είχαν λάβει ένα πρωτότυπο του υπολογιστή Macintosh πριν από την επίσημη κυκλοφορία του, το 1984, με σκοπό να δημιουργήσουν προγράμματα (επεξεργασία κειμένου, υπολογιστικά φύλλα κ.λπ.) για τον Macintosh.
Ο Gates ενθουσιάστηκε με το λειτουργικό σύστημα Mac OS -και μετά την κυκλοφορία του Macintosh- ζήτησε από την Apple να παραχωρήσει άδεια χρήσης του λ/σ σε εξωτερικούς κατασκευαστές, ούτως ώστε το Macintosh να εδραιωνόταν ως το πρότυπο των προσωπικών υπολογιστών. Η πρόταση αυτή έγινε και επίσημη όταν ο Bill Gates στις 22.06.1985 έστειλε επιστολή στους John Sculley, Jean Louis Gassée της Apple εξηγώντας τους το παραπάνω σκεπτικό του.
Παρόλο που υπήρχαν πολλές εικασίες για τα κίνητρα του Gates, ο ίδιος δήλωσε αργότερα ότι τα περιθώρια κέρδους της Microsoft θα ήταν πολύ υψηλότερα εάν υιοθετούσαν το λ/σ Mac OS σε σχέση με τα κέρδη του λ/σ MS-DOS για το οποίο πλήρωναν δικαιώματα στην IBM.
Για διάφορους λόγους, η πρόταση του Gates απορρίφθηκε από τον Jean-Louis Gassée, ο οποίος ήταν υπεύθυνος των υπολογιστών Macintosh και Lisa μετά την απομάκρυνσή του Steve Jobs από την Apple.
Αργότερα, τον Νοέμβριο του 1985, η Microsoft κυκλοφόρησε το δικό της λειτουργικό σύστημα με γραφικό περιβάλλον, τα Windows 1.0. Κίνηση που έκανε ορισμένα στελέχη της Apple να αρχίσουν να σκέφτονται και να πιστεύουν ότι η Microsoft είχε υιοθετήσει -για να το γράψουμε ευγενικά- πολλά στοιχεία σχεδίασης του λειτουργικού συστήματος Mac OS.
Εκείνη την χρονική περίοδο η Apple απείλησε να κάνει αγωγή, όμως δεν την έκανε… λόγω της στενής σχέσης μεταξύ των δύο εταιρειών, μιας και αρκετά προγράμματα της Microsoft αποτελούσαν σημαντικό μοχλό των πωλήσεων των Macintosh. Έτσι κατέληξαν σε μια συμφωνία με την οποία η Apple χορήγησε στην Microsoft άδεια για ορισμένα στοιχεία του Mac OS τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στα Windows.
Και κάπως έτσι ξεκίνησε το πράγμα να περιπλέκεται, διότι η νομική ομάδα της Apple δεν κατάλαβε το γεγονός ότι η συμφωνία αφορούσε την άδεια χρήσης των λειτουργιών της Apple για τα Windows 1.0 αλλά και για όλα τα μελλοντικά λ/σ & προγράμματα της Microsoft.
Μπορείτε να φανταστείτε την έκπληξη των στελεχών της Apple, όταν το 1987 κυκλοφόρησαν τα Windows 2.0 και περιείχαν ακόμα περισσότερα στοιχεία που είχαν αντιγραφεί απευθείας από το λειτουργικό σύστημα Macintosh.
Τελικά στις 17.03.1988 η Apple Computer υπέβαλε αγωγή κατά της Microsoft με αιτιολογία την παραβίαση, από τη μεριά της Microsoft, των πνευματικών δικαιωμάτων για το γραφικό περιβάλλον χρήστη (GUI) του λειτουργικού συστήματος της Apple.
Δυστυχώς για την Apple, στις 25 Ιουλίου 1989, ο δικαστής William Schwarzer αποφάσισε ότι για τα 179 από τα 189 αμφισβητούμενα στοιχεία του γραφικού περιβάλλοντος που η Apple ισχυριζόταν ότι υπήρξε παραβίαση στα πνευματικά της δικαιώματα, καλύπτονταν από την συμφωνία που υπήρχε σχετικά με τα Windows 1.0. Για τα υπόλοιπα 10 στοιχεία απεφάνθη ότι δεν ήταν κατάλληλα για καταχώρηση πνευματικών δικαιωμάτων με το σκεπτικό που υποστηρίζει: ότι οι ιδέες δεν μπορούν να προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.
Μετά από αρκετές προσφυγές, η νομική μάχη έληξε στις 21 Φεβρουαρίου 1995, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την αγωγή της Apple.
Αξίζει να σημειωθεί ότι: ενώ ήταν σε εξέλιξη η παραπάνω αγωγή μεταξύ των δύο εταιρειών, η εταιρεία Xerox άσκησε αγωγή εναντίον της Apple ισχυριζόμενη ότι η Apple είχε παραβιάσει τα πνευματικά δικαιώματα (δεν ήταν κατοχυρωμένα) της Xerox για το γραφικό περιβάλλον σε ένα υπολογιστικό σύστημα. Η Xerox είχε προσκαλέσει την ομάδα σχεδιασμού του Macintosh -στο ερευνητικό εργαστήριο PARC- για να δει τους υπολογιστές με γραφικό περιβάλλον. Αυτές οι επισκέψεις είχαν μεγάλη επιρροή στην ανάπτυξη του γραφικού περιβάλλοντος του Macintosh. Η αγωγή της Xerox φάνηκε στην ουσία να είναι μια αμυντική κίνηση για να διασφαλίσει ότι εάν η Apple κέρδιζε την αγωγή απέναντι στην Microsoft, τότε αυτό θα ήταν μια απόδειξη ότι το look and feel («εμφάνιση και αίσθηση») του γραφικού περιβάλλοντος μπορεί να προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα. Σε εκείνη την περίπτωση η Xerox θα ήταν ο κύριος δικαιούχος, αντί της Apple μιας και η Xerox ήταν η πρώτη που παρουσίασε έναν υπολογιστή με γραφικό περιβάλλον. Η αγωγή της Xerox προς την Apple απορρίφθηκε, για διάφορους νομικούς λόγους και η Xerox βρέθηκε από εφευρέτης του GUI να έχει «χάσει το τρένο» της γιγάντωσης των δύο άλλων εταιρειών.
#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #microsoft #apple #xerox #gui