Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Τέθηκε σε λειτουργία το πρώτο σύστημα κινητής τηλεφωνίας, το MTA Ericsson

Στην φωτογραφία βλέπουμε την κυρία να κάνει μια τηλεφωνική κλήση ενώ βρίσκεται στο αυτοκίνητο**, σήμερα δεν μας κάνει καμία εντύπωση, το 1956 ήταν πρωτοποριακό!

Στις 25.04.1956, η σουηδική εταιρεία Ericsson -σε συνεργασία με την εταιρεία TeliaSonera- έθεσαν σε λειτουργία το πρώτο σύστημα κινητής τηλεφωνίας, το MTA Ericsson (Mobile Telephony A).

Το Ericsson MTA, ζύγιζε περίπου 40 κιλά και σχεδιάστηκε για να εγκαθίσταται σε αυτοκίνητα. Διέθετε 4 συντονισμένα κανάλια, τα οποία μπορούσαν να εξυπηρετήσουν έως και 100 αυτοκίνητα. Η εμβέλεια ήταν 25-30 χιλιόμετρα. Χρειάστηκαν περίπου 8 δευτερόλεπτα για να γίνει μια σύνδεση. Τα τηλέφωνα ζύγιζαν περίπου 40 κιλά και το αυτοκίνητο έπρεπε να διαθέτει μια επιπλέον μπαταρία.

Νωρίτερα, το 1947, τα Bell Laboratories στις Η.Π.Α., είχαν αναπτύξει ένα τηλεφωνικό σύστημα υψηλής χωρητικότητας, που διασυνδεόταν από πολλές κεραίες, κάθε κεραία λογιζόταν ως κελί, εξ ου και το όνομα «κελί», στα αγγλικά cell.

**Ελπίζουμε να σταματάτε στην άκρη για να μιλήσετε στο κινητό ή να έχετε handsfree.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #ericsson #mta #cellphone #phone #telephone

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment