Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Τέθηκε σε λειτουργία ένας από τους πρώτους supercomputers, ο Atlas Computer

Στις 07.12.1962 τέθηκε σε λειτουργία από τον Sir John Cockcroft, ένας από τους πρώτους supercomputers, ο Atlas Computer.

Εκείνη την εποχή ο Atlas ήταν η πιο ισχυρή υπολογιστική μηχανή στον κόσμο και σύμφωνα με τους ιστορικούς όταν ενεργοποιήθηκε η «υπολογιστική ικανότητα» του Ηνωμένου Βασιλείου διπλασιάστηκε αμέσως.

Ήταν αποτέλεσμα της συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου του Manchester με τις εταιρεία Ferranti International και Plessey Co.

Ο Atlas ήταν ένας υπολογιστής δεύτερης γενιάς, που χρησιμοποιούσε τρανζίστορ γερμανίου.

Ο στόχος των κατασκευαστών του υπολογιστή Atlas ήταν να μπορεί να επεξεργάζεται έως και ένα εκατομμύριο εντολές ανά δευτερόλεπτο.  Επίσης ο υπολογιστής διέθετε το Atlas Supervisor, ένα από τα πρώτα λειτουργικά συστήματα.

Ο Atlas ήταν κατασκευασμένος με το σκεπτικό ότι θα χρησιμοποιούνταν από δεκάδες χρήστες (φοιτητές-ερευνητές) ταυτόχρονα μέσω του συστήματος διαμοιρασμού χρόνου (time sharing).

Στον υπολογιστή Atlas μια ομάδα υπό την καθοδήγηση του Tom Kilburn, ανέπτυξε τη λειτουργία virtual memory η οποία έδινε τη δυνατότητα σε έναν υπολογιστή να χρησιμοποιήσει αναλόγως την μνήμη του και να κάνει γρήγορη εναλλαγή μεταξύ πολλαπλών προγραμμάτων ή χρηστών.

Επίσης στο Πανεπιστήμιο του Cambridge η εταιρεία Ferranti κατασκεύασε ένα δεύτερο μοντέλο που ονομαζόταν Titan ή Atlas 2.

Ο Sir John Cockcroft (καθήμενος) ενεργοποιεί επίσημα το Atlas στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στις 7 Δεκεμβρίου 1962.
Επίσης αριστερά βλέπετε τον Sebastian de Ferranti και δεξιά τον Tom Kilburn.

 

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #supercomputer #computer #AtlasSupervisor

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment