Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στο περιοδικό Science καταγράφηκε για πρώτη φορά ο όρος προσωπικός υπολογιστής που τα επόμενα χρόνια

«Αν τον είχαμε ονομάσει υπολογιστή», είχε πει ο Bill Hewlett, «θα είχε απορριφθεί από τους γκουρού των υπολογιστών των πελατών μας, επειδή δεν έμοιαζε με IBM. Επομένως, αποφασίσαμε να τον ονομάσουμε αριθμομηχανή και όλοι αυτοί οι ανόητοι παραλληλισμοί εξαφανίστηκαν».

Όταν η Hewlett-Packard μπήκε στο χώρο των personal computer, ένας «προσωπικός υπολογιστής» ήταν περισσότερο μια «προσωπική» αριθμομηχανή.

Οι διαφημίσεις για τον HP 9100A personal computer (σαν αυτή της φωτογραφίας) οι οποίες κατά κύριο λόγο απευθύνονταν σε επιστήμονες και μηχανικούς της τότε εποχής (1968), τον ονόμαζαν με διαφορετικά ονόματα: ένα ηλεκτρονικό τζίνι, ένα υπολογιστικό θαύμα και ναι, έναν προσωπικό υπολογιστή!

Στις 04.10.1968, στο περιοδικό Science καταγράφεται για πρώτη φορά ο όρος προσωπικός υπολογιστής που τα επόμενα χρόνια θα διαδοθεί και θα αναπτυχθεί. Οκτώ χρόνια αργότερα ο όρος προστέθηκε για πρώτη φορά στο αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης.

Ο HP 9100A ζύγιζε 18 κιλά και κόστιζε 4.900 δολλάρια, σε σημερινές τιμές 38.519 δολάρια!

Αν και ο HP 9100A ήταν πραγματικά ένας επιτραπέζιος υπολογιστής, η εταιρεία αποφάσισε να τον πουλήσει ως αριθμομηχανή, ανέφερε ένας αρχειονόμος της Hewlett Packard. «Εκείνη την εποχή, η αντίληψη ήταν ότι ένας υπολογιστής έπρεπε να είναι μεγάλος για να γίνει αποδεκτός από την αγορά», επεσήμανε.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #hp #calculator #personalcomputer

 

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment