Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Παρουσιάστηκε ο υπολογιστής IAS, δημιουργήθηκε από το Institute for Advanced Study

Ο επεξεργαστής του απαρτιζόταν από 1.700 λυχνίες, ζύγιζε 450 κιλά και παρουσιάστηκε στις 10 Ιουνίου του 1952!

Μοιάζει λίγο με ψησταριά, όμως στην πραγματικότητα ήταν ο πρώτος υπολογιστής στον κόσμο, που είχε σχεδιαστεί για να αποθηκεύει στην ίδια μνήμη εντολές και δεδομένα.

Το μηχάνημα IAS ήταν ο πρώτος ψηφιακός υπολογιστής, που δημιουργήθηκε από το Institute for Advanced Study (IAS) και βρίσκεται στο Princeton της πολιτείας του New Jersey των Η.Π.Α.
Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του υπολογιστή έγινε υπό την καθοδήγηση του John von Neumann και διήρκησε από το 1946 έως το 1951. Το έγγραφο, που περιέγραφε το σχεδιασμό του υπολογιστή IAS εκδόθηκε από τον John von Neumann, (γνωστός μεταξύ άλλων για την αρχιτεκτονική Von Neumann). Στην αρχιτεκτονική von Neumann, τα προγράμματα και τα δεδομένα διατηρούνται στη μνήμη, ο επεξεργαστής και η μνήμη είναι ξεχωριστές μονάδες και τα δεδομένα μετακινούνται μεταξύ αυτών των δύο.

Ο IAS ήταν ένας δυαδικός υπολογιστής με κάθε «ψηφιακή λέξη» του να περιλαμβάνει 40 bit, από αυτά τα 20bit ήταν για δεδομένα και τα άλλα 20bit για πληροφορία μνήμης. Η μνήμη του ήταν 1024 λέξεις (5,1 kilobytes). Οι αρνητικοί αριθμοί δημιουργούνταν με τη χρήση του «συμπληρώματος ως προς δύο». Διέθετε δύο καταχωρητές: τον Accumulator (AC) και τον Multiplier / Quotient (MQ).

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο υπολογιστής IAS ήταν ο πρώτος, που είχε δημιουργηθεί για να συνδυάζει προγράμματα και δεδομένα σε μία μόνο θέση μνήμης. Η ιδέα αυτή ήταν του Von Neumann.

Στον αρχικό σχεδιασμό του υπολογιστή χρησιμοποιήθηκαν λυχνίες RCA Selectron για τη μνήμη του, ωστόσο τα προβλήματα που προέκυπταν από αυτά τα πολύπλοκα εξαρτήματα, «ανάγκασαν» τους κατασκευαστές να χρησιμοποιήσουν τις λυχνίες Williams. Ο υπολογιστής διέθετε συνολικά 2.300 σε όλα τα κυκλώματά του.
Ο χρόνος για την εκτέλεση μιας πρόσθεσης ήταν 62μsec (0.000062 δευτερόλεπτα) και ο χρόνος πολλαπλασιασμού ήταν 713μsec (0.000713 δευτερόλεπτα). Ήταν μια ασύγχρονη υπολογιστική μηχανή, που σημαίνει ότι δεν υπήρχε κεντρικό ρολόι που να ρυθμίζει την εκτέλεση των εντολών. Για αυτό και κάθε εντολή άρχιζε να εκτελείται όταν τελείωνε η εκτέλεση της προηγούμενης.

Συνολικά κατασκευάστηκαν 15 υπολογιστές IAS για τη χρήση σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και εταιρείες. Τα ονόματά τους διέφεραν και ήταν τα ακόλουθα: AVIDAC (Argonne National Laboratory), BESK (Stockholm), BESM (Moscow), CYCLONE (Iowa State University), ILLIAC I (University of Illinois), GEORGE (Argonne National Laboratory), JOHNNIAC (RAND), MANIAC I (Los Alamos National Laboratory), MSUDC (Michigan State University), MISTIC (Michigan State University), ORACLE (Oak Ridge National Laboratory), ORDVAC (Aberdeen Proving Ground), SILLIAC (University of Sydney), SMIL (Lund University), WEIZAC (Weizmann Institute).

Ο εικονιζόμενος υπολογιστής βρίσκεται στο Smithsonian National Museum of American History.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #iascomputer #computer #VonNeumann

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment