Το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Παρουσιάστηκε ο UNIVAC I, ήταν ο πρώτος εμπορικός υπολογιστής στις Η.Π.Α.

Στις 30.03.1951, παρουσιάστηκε ο πρώτος εμπορικός υπολογιστής στις Η.Π.Α. Με όνομα βαρύ -και όχι μόνο- σαν ιστορία, ζύγιζε 7,6 τόνους και «άνοιξε» τον δρόμο για την ευρεία πώληση υπολογιστικών συστημάτων σε εταιρείες και οργανισμούς.

Ο UNIVAC I (UNIVersal Automatic Computer I) της Remington Rand** κατασκευάστηκε από τους σχεδιαστές του ENIAC, J. Presper Eckert και John Mauchly, κατόπιν παραγγελίας του Γραφείου Απογραφής των Η.Π.Α. (Census Bureau).

Σε λειτουργία τέθηκε στις 14.06.1951 όπου και παρέμεινε στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστήμιου της Pennsylvania έως και το 1952 όταν και μεταφέρθηκε στη τελική του θέση. Ο UNIVAC I μπορούσε να εκτελέσει 1.905 εντολές ανά δευτερόλεπτο με την συχνότητα λειτουργίας του να είναι στα 2.25 MHz! Στο εσωτερικό του διέθετε 5.200 λυχνίες κενού. Η κατανάλωση του ανερχόταν στα 125 kW.

Αποθήκευε τα δεδομένα σε μονάδες μαγνητικής ταινίας από αυτές που βλέπετε στο πίσω μέρος της εικόνας και ήταν τοποθετημένες στην σειρά για να εξασφαλίζουν αθροιστικά μεγαλύτερη χωρητικότητα.

**Οι εργασίες σχεδιασμού ξεκίνησαν από την εταιρεία τους, την Eckert – Mauchly Computer Corporation (EMCC) και ολοκληρώθηκαν μετά την εξαγορά της εταιρείας τους από την εταιρεία Remington Rand (η οποία αργότερα έγινε μέλος της Sperry, σήμερα γνωστή ως Unisys).

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το Γραφείο Απογραφής των Η.Π.Α. βοήθησε στην ανάπτυξη πολλών μηχανημάτων που «οδήγησαν» τελικά στην κατασκευή των πρώτων υπολογιστικών συστημάτων, ξεκινώντας το 1890 από τη μηχανή καρτών διάτρησης του Herman Hollerith.

#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #unisys #computers #univac1

 

Πηγή κειμένου

Πηγή εικόνας

Post a comment