Η ιστορία του τρανζίστορ, ξεκινά στις αρχές του 20ου αιώνα με πολλές προσπάθειες για να κατασκευαστεί ένα εξάρτημα με τις ιδιότητες που γνωρίζουμε σήμερα. Λιγότερο γνωστό και το «Ευρωπαϊκό τρανζίστορ».
Στις 23.12.1947, οι John Bardeen και Walter Brattain (δεξιά στη φωτ.) παρουσίασαν το τρανζίστορ σημειακής επαφής, στα Bell Labs. Κατασκευασμένο από λωρίδες χρυσού φύλλου σε ένα πλαστικό τρίγωνο, τοποθετημένα σε μια πλάκα γερμανίου. Για να μετρήσουν την ενίσχυση συνέδεσαν ένα μικρόφωνο στο ένα άκρο του τρανζίστορ και ένα μεγάφωνο στο άλλο. Ένας-ένας, οι άνδρες πήραν το μικρόφωνο και ψιθύρισαν τη λέξη «Hello».
Στο άλλο άκρο του κυκλώματος, που είχαν συνδέσει ένα μεγάφωνο, ακούστηκε πιο δυνατά η λέξη «Hello». Στα πειράματα που πραγματοποίησαν, παρατήρησαν ότι η ισχύς του σήματος στην έξοδο ήταν μεγαλύτερη από αυτή της εισόδου. Αν και ο William Shockley (ο καθήμενος στη φωτ.), επίσης από τα Bell Labs, είχε παίξει μικρότερο ρόλο στην εφεύρεση του τρανζίστορ σημειακής επαφής, εντούτοις εμπνεύστηκε από αυτή την κατασκευή και αφιέρωσε χρόνο προσπαθώντας για περισσότερο από ένα μήνα να τη βελτιώσει.
Στις αρχές του 1948, ο Shockley, επινόησε το διπολικό τρανζίστορ, ένα εξάρτημα που επηρέασε το σχεδιασμό σχεδόν όλων των τύπων τρανζίστορς που ακολούθησαν. Χρειάστηκαν περίπου δέκα χρόνια μετά την ανακάλυψη του 1947, πριν τα τρανζίστορ αντικαταστήσουν τις λυχνίες κενού στον σχεδιασμό ηλεκτρονικών υπολογιστών, καθώς οι κατασκευαστές και μηχανικοί έμαθαν πως να τα χρησιμοποιήσουν.
Παράλληλα στην Ευρώπη, το 1948, από τους Γερμανούς φυσικούς Herbert Mataré και Heinrich Welker (ενώ εργάζονταν στο Compagnie des Freins et Signaux) εφευρέθηκε το «Ευρωπαϊκό τρανζίστορ», πού ήταν και αυτό ένα τρανζίστορ σημειακής επαφής. Το 1956 ο William Shockley μαζί με τους John Bardeen και Walter Brattain τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής για την εφεύρεση του τρανζίστορ.
Η ιστορία για το τρανζίστορ, εμπεριέχει δεκάδες διαμάχες για τις σχετικές ευρεσιτεχνίες.
Ο όρος τρανζίστορ επινοήθηκε από τον John R. Pierce σε μια παράφραση του όρου «transresistance», μιας και στην βασική του λειτουργία αυτό που κάνει είναι να «μεταφέρει την αντίσταση».
#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #transistor #pionner
Οι εφευρέτες του τρανζίστορ σε μια συζήτηση την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε στο ακόλουθο βίντεο:
Οι εφευρέτες του τρανζίστορ σε μια μεταγενέστερη φωτογραφία τους.
Το τρανζίστορ.
#recall_memory #hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #transistor #pionner